13 Mart günü 95’incisi verilecek olan Oskar Akademi Ödülleri’nde, müzik konusunda yine birbirinden iddialı isimler var.
Dünya eğlence sektörü denen koca makinenin dişlilerini çeviren ana gücün kaynağından fışkıran bir itibar nesnesidir Oskar Ödülleri. Bu koca dünyaya dahil olmuş neredeyse her sanatçının kariyerinin en tepesine yazmak istediği satırdır Oskar Ödülleri. Ancak birkaç avuç insan topluluğu vardır ki, onlar da adına ana-akım denen bu sistemin dışında tarif eder kendini. Onlar için Oskar Ödülleri’nin itibarı tartışmalıdır. Geriye kalanlar ise bu ödülü ne koşulda olursa olsun alıp evinin en güzel köşesindeki yerine koymaya hazırdır.
Oskar Ödülleri her ne kadar Amerikan film dünyasının ev sahipliği altında çalışan bir kurum olarak sinemacıların mahallesi olarak bilinse de, diğer sanat kollarını ilgilendiren bir tarafı hep olagelmiştir. Ayrıca ödül kategorileri geçtiğimiz bir kaç yıla kadar bir “çeşitlilik eksikliği” eleştirilerine maruz kalmış ve bu nedenle yetkililer çareyi ürün portföyünü genişletmekle çözmüştü.
- Şarkılarda Zaman ve Saat
- Depeche Mode’a Has Bir Nihilizm
- Halen Ayakta, Halen Rolling Stones…
- Lisbon Art Weekend
Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından her yıl verilen, bir diğer adıyla Akademi Ödülleri, bilhassa kazananlar için Amerika Birleşik Devletleri’nde tüm zamanların en itibarlı, en önemli ödülleriydi. Ödülün nesnesi Art Deco tarzında işlenmiş bir şövalyeyi betimleyen altın bir heykelciğin kupa olarak takdimiydi.
İlk kez 1929 yılında The Hollywood Roosevelt Oteli’nde, Douglas Fairbanks’ın ev sahipliğinde düzenlenen özel bir yemekte verilmişti. İş o günden bugüne o kadar büyüdü ki, şimdi artık dünya çapında tüm ülkelerde televizyondan canlı olarak yayınlanmakta. Hatta muadili olarak tanımlayabileceğimiz diğer büyük Amerikan eğlence ödülüne (televizyonda Emmy Ödülleri, tiyatroda Tony Ödülleri, müzikte Grammy Ödülleri) nal toplatır desek yanlış olmaz.
Zira Oskar Ödülleri sinema alanının tabiatı gereği, diğer sanat alanlarını öyle ya da böyle bir şekilde kapsar. Bu nedenle de Oskar Ödülleri’nin çeşitliliği içinde bilhassa müzik önemli bir yer tutar. Bunlardan biri olan “En İyi Özgün Şarkı Akademi Ödülü”, bir filme özel yazılmış en iyi orijinal şarkıyı besteleyen söz yazarlarına takdim edilir. Bir de “En İyi Orijinal Müzik Akademi Ödülü” var ki, o da her yıl, yarışmada yer alan bir film için özel olarak yazılmış müziklerin sahibine verilir.
İnkâr edilmemeli; bugüne değin müzik dalında Oskar almış bestelerin pek çoğu kuşaklardan kuşaklara taşınmış ve birer klasik haline gelmiş şeyler. Biraz hatırlamak (ya da zaten hiç unutmamıştık ki demek) isterseniz, bir kaç örneği zikredelim.
Örneğin John Williams “Schindler’in Listesi”, “Yıldız Savaşları” ve “Indiana Jones” filmlerine yaptığı müziklerle bu konuda alt edilmesi bir mümkün olmayan isimlerden biriydi. Keza Hans Zimmer “Aslan Kral” ve “Yağmur Adam” ile unutulmazlar listesine derinden kazınmıştı. Yanı sıra John Barry’nin “Kurtlarla Dans”, Gabriel Yared’ın “İngiliz Hasta”, James Horner’ın “Titanic”, Bernard Herrmann’ın “Taksi Şoförü”, John Morris’in “Fil Adam” için yaptığı müzikler saymakla zor tükenir bir listenin akla ilk gelen isimleri.
Ödül konusu tarih boyunca hep tartışmalı bir konu olmuştur. Aslında dünyada çok az sayıda “itibarlı” ödül var ama onların bile “itibar” sorunu var. Oskar Ödülleri bile bundan zaman zaman nasibini aldı. Örneğin yakın zamanda anons esnasında yaşanan zarf karışıklığı nedeniyle yanlış bir filmin açıklanması ilk aklıma gelenlerden. Onun dışında geçen yıl nadir rastlanan bir olaya tanık olduk. Will Smith’in, eşi Jada Pinkett Smith ve saç dökülmesine neden olan hastalığıyla ilgili şaka yapan sunucu Chris Rock’ı, tören sırasında ve canlı yayında sahnede tokatlaması gibi…
Bunlar belki de işin tuzu biberi; her işin bir eleştirisi olacaktır. Bu yıla gelecek olursak, 13 Mart günü 95’incisi verilecek olan Akademi Ödülleri’nde, müzik konusunda yine birbirinden iddialı isimler var. “En İyi Orijinal Film Müziği” dalında “All Quiet on the Western Front”, “Babylon”, “The Banshees of Inisherin”, “Everything Everywhere All at Once” ve “The Fabelmans” yarışırken “En İyi Orijinal Şarkı” konusunda Diane Warren, Lady Gaga, Rihanna, M.M. Keeravaanive ve David Byrne çekişecek.
Not: Siz bu satırları okurken hangilerinin tarihe geçtiği netleşmiş olacak.