Klasik kokteyllerden sıkıldınız mı? O zaman tek başına dahi lezzet bombardımanı yaşatan ve farklı tatlarla uyumuyla kokteyl bazları arasında en güçlü rakiplerden olan viskili reçeteleri deneyin. Shakerınız, malzemeleriniz hazırsa bu yaza damgasını vuracak viski kokteyllerini denemeye başlıyoruz.
Kolaylıkla Uygulanabilecek Reçeteler
Viski Kokteyllerinde Bir Klasik: Old Fashioned
Bir klasikle başlayalım. Bilinen en eski kokteyl soyundan gelen Old Fashioned’da, viski ve bitterin aromatik dansı adeta şov yapıyor. Hazırlanması en kolay viski kokteyllerinden olan Old Fashioned özellikle kokteyl yapmaya yeni başlayanlar için harika bir başlangıç noktası! İlk olarak küp şekeri, rengi değişene kadar portakal kabuğuna sürtün. Ardından şekeri kokteyl bardağının dışında ayrı bir bardağa koyun. 10 mg Angusturo Bitters’i yavaşça ekleyin ve üzerine birkaç damla su katın. Daha sonra viskiyi bu bardağa azar azar dökerek şeker ile karıştırın. Bir parça daha buz ekleyin ve 30 saniye daha karıştırın. Ardından karışan kokteyle başka bir bardağa aktarın ve buz ekleyin. Voila! Kokteyliniz hazır.
İçerik
60 mg viski
10 mg Angusturo Bitters
1 tane küp şeker
1 tane portakal
New York Sour
New York Sour, hazırlaması kolay ancak sofistike görünümü ve etkileyici tadıyla en sevilen kokteyllerden biri. Kırmızı şarap ve dumanlı Bourbon’un mükemmel dengesini bulacağınız bu kokteyl tam bir klasik! Üzerine eklenen şarap, içeceğe aromatik nitelik kazandırırken aynı zamanda koyu kırmızı rengini de veriyor. Rafine şekerden uzak duruyorsanız akçaağaç şurubu ekleyebilirsiniz. Viski, limon suyu, şeker şurubu, üst yüzeyinin köpüklü olmasını istiyorsanız yumurta beyazı ve buzu soğuyana kadar iyice çalkalayın. İçine buz koyduğunuz ayrı bir bardağa hazırladığınız karışımı süzün ve kırmızı şarabı ters çevirdiğiniz kaşığın üzerinden yavaşça aşağı doğru dökün, böylece şarap üst seviyede kalacak. Hazırladığınız kokteylin ısınmasına izin vermeden hemen servis edin.
İçerik
50 mg Bourbon
25 mg taze limon suyu
1 yemek kaşığı şeker şurubu
1 yemek kaşığı yumurta beyazı
20 mg kırmızı şarap
Buz
Lynchburg Lemonade
Sıcak havalarda içinizi serinletecek bir viski kokteyl tarifimiz var! Oldukça ferahlatıcı bir etkiye sahip olan bu kokteyli hazırlamak için yalnızca dört malzemeye, uzun bir bardağa ve biraz buza ihtiyacınız var. Bir shaker’ın içine viski, portakal likörü, taze sıkılmış limon suyunu ekleyin ve iyice çalkalayın. Ardından üzerine sodayı ekleyin. Bardağınıza aldıktan sonra içine buz koyun ve süslemek için isterseniz limon dilimi ekleyebilirsiniz. Tadına baktığınızda bu yazın favori kokteylini seçtiğinizi fark edeceksiniz.
İçerik
40 mg viski
20 mg portakal likörü
Bir tutam şeker
10 mg limon suyu
Buz
Yukarıdaki malzemeleri bir shaker’a toplayın. İyice çalkalayın. Çalkaladıktan sonra devamını gazoz ile doldurun. Ardından buz ile bardağı tamamlayın. Bardak etrafı için limon yerleştirebilirsiniz. Gayet güzel duracaktır. Afiyet olsun!
Mint Julep
Mint Julep hakkında birçok tarihi bilgi olsa da emin olduğumuz şey bu kokteylin 1700’lü yılların sonuna doğru çıkmış olduğu. Geleneksel bir Bourbon kokteyli olan Mint Julep, sıcak havaların vazgeçilmez içeceklerinden biri. Birçok kişinin favorisi olmasının alametifarikasıysa çok açık çünkü yeryüzünde naneyle viskinin aynı bardakta buluştuğu bu enfes içecekten daha ferahlatıcı başka bir viski kokteyli yok! Nane yaprağı ve şeker şurubunu mümkünse bakır bir kapta iyice ezerek şeker şurubuna yedirin. Böylece nanenin özü mükemmel bir şekilde şekerle birleşecek. Ardından buz ilave edin, üzerine viskiyi ekleyin. Hafif ve nazik bir şekilde karıştırın, işte Mint Julep hazırlamak bu kadar kolay!
İçerik
40 mg viski
1 mg şeker şurubu
2 dal nane
Silver 75
Viskiyi iddialı bulanlar ya da içiminde zorlananların tercihi Silver 75 kokteyli oluyor. Sık karşılaşılmayan bir kombinasyon olan bu kokteylde viski ve köpüklü beyaz şarabın sürpriz birleşimi farklı bir boyut kazanıyor. Kokteylinizi hazırlamadan önce bardağınızı soğutun. Beyaz köpüklü şarap haricinde diğer tüm malzemeleri karıştırın. Soğuk bardağa beyaz köpüklü şarabı 3’te 1 oranında ekleyin. Ardından karıştırdığınız diğer malzemeleri ekleyin. Süsleme için kiraz ya da ince bir dilim limon kullanabilirsiniz. Yumuşak içimli viski kokteyliniz hazır, afiyet olsun!
İçerik
20 mg Bourbon ya da Amerikan viskisi
15 mg meyve şurubu
15 mg taze limon suyu
Köpüklü beyaz şarap
Süsleme için kiraz ya da ince dilim lime
Rob Roy
Klasik viski kokteyllerinden biri olan Rob Roy, aslında hem içerik hem de görüntü olarak Manhattan ile oldukça benzerlik gösterse de öne çıkan önemli bir farkları var. Manhattan hazırlanırken Rye viski yani Amerikan viskisi; Rob Roy hazırlanırken ise İskoç viskisi kullanılıyor. Amerikan viskisinden İskoç viskisine geçiş önemli görünmeyebilir, ancak tamamen farklı bir içecek yaratır. Hazırlanış aşamasına geçecek olursak kadehin soğuk olması tıpkı Manhattan yapımında olduğu gibi önemli bir detay. Tüm malzemeleri bolca buz eklediğiniz kokteyl kabına koyun ve karıştırma çubuğu ile 30 saniye kadar karıştırın. Süzgeç yardımıyla buzları ayırın ve kokteylinizi soğuttuğunuz bardağa boşaltın. Üzerini kiraz ya da portakal kabuğu ile süsleyin. Kokteyliniz keyfini çıkartmaya hazır!
İçerik
50 ml Amerikan Viskisi
25 ml Vermut
Birkaç damla Angusturo Bitters
Kiraz ya da portakal kabuğu
Paris Between the Wars
İskoç viskisinden gelen zengin is tadı, Campari’den gelen çekici acılık ve taze limon suyundan gelen ekşilik birleştiğinde mükemmel seviyede dengeli bir kokteyl karışımı ortaya çıkıyor. Viski, Campari, limon suyu, şeker şurubu ve buzu bir shaker’da birleştirin. Soğuduğundan emin olana kadar kuvvetle çalkalayın. Bir kokteyl bardağına süzün ve üzerine köpüklü şarap ekleyin son olarak limon kabuğu şeridi ile süsleyin.
İçerik
10 ml İskoç viskisi
10 ml Campari
1 yemek kaşığı taze limon suyu
1 yemek kaşığı şeker şurubu
Yarım bardak buz küpü
2 yemek kaşığı kuru köpüklü şarap
Limon kabuğu şeridi