fbpx

Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Kenan Ece: “Dondurma İle Tamamlandık”

27 Ağustos 2024
Kenan Ece: “Dondurma İle Tamamlandık”
Tiyatro sahnelerinin sevilen oyuncusu Kenan Ece, Bağdat Caddesi’ndeki yeni mekanında kendi elleriyle yaptığı dondurmaları servis ediyor.

Oyuncu Kenan Ece, nisan ayında Bağdat Caddesi Ömerpaşa Sokak’ta Hermosa Chocolate adında dondurma, çikolata ve makaron satılan küçük bir patisserie açtı. Hermosa’daki dondurmaları İtalya’da gelato eğitimi alan Kenan Ece yapıyor, çikolata ve makaronların reçeteleri ise babasına ait. Bir yandan Zorlu PSM’de sahnelenen Sidikli Kasabası adlı müzikalde rol alan sanatçı, elleriyle yaptığı dondurmaların lezzeti konusunda “Mütevazı davranmama gerek yok” diyor, gelatoların tadına bakınca kendisine hak vermemek mümkün değil… Şimdilik tek şubesi olan Hermosa’nın menüsünde Kenan Ece’nin yaptığı 6 çeşit artizanal dondurmanın yanı sıra çikolata ve makaron gibi birbirinden baştan çıkarıcı tatlılar da yer alıyor…    

Mutfağa merakınız ne zaman, nasıl başladı?

Aslında yola önce babam çıktı. Ben çocukken badem ezmesi, kestane şekeri yapardı. Gecenin bir saati kalkar irmik helvası kavururdu. Kendisi mali müşavir aslında ama hep merakı vardı mutfağa. O merak devam etti. 2016 yılında Fransa’ya gidip makaron yapımını öğrendi. Sonra İsviçre’ye gidip orada bir çikolata kursuna katıldı. Evde çikolata ve makaron yapmaya başladı. 

Kenan Ece: “Dondurma İle Tamamlandık”
Kenan Ece’Nin Yeni Mekanı: Hermosa – Fotoğraf: Batuhan Kıran

Güzel tatlılar yapan bir babanız var, çok şanslısınız, anneniz de meraklı mıdır mutfağa?

Annem de çikolata markası Barry Callebaut’un satış müdürüydü. Ama biz o zaman bu işi yapmıyorduk. Öyle enteresan bir bağ var çikolata ile aramızda. Babamın yaptığı makaronları sete götürüyordum, herkes çok beğeniyordu. “Madem bu kadar güzel yapıyorsun, herkes bayılıyor, bunu bir işe çevirelim” dedim. Babam Fransa’da Strazburg’ta okumuş, her zaman oradakiler gibi küçük bir patisserie açma hayali vardı ama girmiyordu bu işlere. Biraz da benim iteklememle başladık.

Hermosa ne demek?

İspanyolca güzel kadın demek. Markamızın Ece soyadıyla bir bağlantısı olsun istedik. Hem yazıldığı gibi okunuyor hem de kulağa hoş geliyor… Daha çok Akdeniz lezzetleri yaptığımız için Fransızca ve İtalyanca’nın üzerinde duruyorduk, ama sonunda İspanyolca Hermosa’da karar kıldık.  

KULAKTAN KULAĞA YÜRÜDÜ İŞLER

Ne zaman açıldınız?

2018’de websitesini kurduk. Önce e-ticaret yaparak başladık. Çok küçük bir atölye tuttuk. İlk standımızı City’s Alışveriş Merkezi’nde açtık. Araya pandemi girdi. Uzun bir süre internet üzerinden devam ettik. Başta kulaktan kulağa yürüdü işler, her geçen gün müşterilerimizin sayısı artmaya başladı. Biz de cesaretlendik. Ben bir yer açmak istiyordum, ama çikolata, makaron yeterli mi, nerede açacağız gibi soru işaretlerim vardı. Tam o sıralarda gelato ve profiterol de yapalım dedik. İtalya’ya gidip gelato eğitimine katıldım. Sonra evde gelato yapmak için bir makine aldım. İtalya’da öğrendiklerimi bir süre evde uyguladım. Sonra da bu dükkanı bulduk. 

Kenan Ece: “Dondurma İle Tamamlandık”
Kenan Ece’Nin Yeni Mekanı: Hermosa – Fotoğraf: Batuhan Kıran

Oyunculuk yaparken neden böyle bir işe de giriştiniz?

Daha stabil bir düzenim olsun istiyordum. Oyunculuk, kendimi bildim bileli, liseden bu yana yaptığım bir şey, üniversitede de oyunculuk okudum. Oyunculuk kariyerim yurtdışında yaşarken başladı… Oyunculuğun dur kalk, öngörülemez bir doğası var. O yüzden daha sağlam durabileceğim, bekleme dönemlerinde ya da yıldızların istediğim gibi dizilmediği dönemlerde beni topraklayacak, sabit durmamı sağlayacak bir uğraşım olsun istiyordum. 

ÇİKOLATA, MAKARON VE GELATO UYUMLU BİR ÜÇLÜ OLDU

Siz sabahları uyanınca gideceğiniz bir işiniz olsun istediniz yanlış anlamadıysam…

Aynen bir derdim olsun istedim. Her şeyin dışına çıkıp baktığınızda bence güzel oldu… İnşallah güzel de gider… 

Burası sizin hayal ettiğiniz dondurmacı mı?

Biz çikolatacı ve makaroncu iken gelato’yu ekledik yelpazeye. Dondurma ile tamamlandık. Çikolata, makaron ve gelato güzel, uyumlu bir üçlü oldu… 

Kenan Ece: “Dondurma İle Tamamlandık”
Kenan Ece’Nin Yeni Mekanı: Hermosa – Fotoğraf: Batuhan Kıran

Biraz da dondurma konuşalım… Neli dondurmalarınız var?

6 çeşit dondurma yapıyorum. Vanilya, çikolata, tuzlu karamel, limon sorbe, sabit çeşitler. Vişne sorbe ile lime, beyaz çikolata gibi çeşitleri değiştiriyorum. Çok butik bir üretimle artizanal dondurmalar yapıyorum. Dondurmamız çok güzel, bu konuda mütevazı olmaya lüzum yok. Ama bu alanda yapılabilecek o kadar çok şey var ki, farklı baharatlarla, meyvelerle çok fazla çeşit yaratabilirsiniz. Bu iş böyle giderse herhalde genişletirim gelato tezgahını…  

Kenan Ece: “Dondurma İle Tamamlandık”
Kenan Ece’Nin Yeni Mekanı: Hermosa – Fotoğraf: Batuhan Kıran

Peki oyunculuk da bir taraftan devam ediyor değil mi? 

Devam ediyor, Sidikli Kasabası müzikali Zorlu PSM’de oynuyor. Bu sezon o devam edecek, onun dışında da bakacağım. 

Nasıl zaman ayırıyorsunuz her ikisine?

Denk geldi… Sidikli Kasabası’nın provaları sırasında burası daha açılmamıştı. Açıldıktan sonra da oyunun olduğu günler erken kapatıp çıktım. 

Oğlunuz babasının dondurmacı olmasından memnun mu?

Daha 6 yaşında. Dedesinin çikolatalarını yaptığı atölyeye de gidip geliyordu. Burası açıldığından beri de geldiğinde hemen tezgahın arkasına geçiyor, çok meraklı, dondurma kaşıklarını yıkıyor… Canan da mutfakta çok marifetlidir… 

BEN KEYFİNE DÜŞKÜN BİRİYİM
Kenan Ece'Nin Yeni Mekanı: Hermosa
Kenan Ece’Nin Yeni Mekanı: Hermosa – Fotoğraf: Batuhan Kıran

Mutfak insanı mutlu eden bir yer… Dondurma ve çikolata da insana neşe veren yiyecekler. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Çikolata, bu işi seviyor olmamın sebeplerinden biri. Keyifle bir ilinti olması da önemli. Ben de keyfine düşkün biriyim. Herhalde ondan dolayı böyle bir işle uğraşmak hoşuma gidiyor. Çikolata çok şey yapabileceğiniz, sonu olmayan bir materyal… Hakikaten özel bir şey çikolata. Çikolata ile çalışmak insana keyif veriyor…

Bu konuda eğitim almaya devam edecek misiniz? 

Tabii tabii… En iyi şekilde nasıl yapılabiliyorsa öğrenmek istiyorum. İtalya’ya gidip eğitim almaya devam edeceğim.