İster vanilyalı hayranı olun, ister meyveli tercih edin, kesin olan bir şey var ki ev yapımı dondurmanın tadına doyum olmaz! Serinletici, kremamsı ve lezzetli bir top dondurma hazırlamak biraz sabır gerektirse de nihai sonuçlar kesinlikle çok tatlı. Farklı reçetelerin yer aldığı ev yapımı özel dondurma tariflerimizle ağustos ayı serin geçecek.
Ev Yapımı Lezzetli Dondurma Tarifleri
Kiraz Şöleni
Kremalı muhallebi bazlı bu dondurmayı ister serinlemek için hazırlayın isterseniz davet sofralarında konuklarınıza ikram edin. Tercihiniz hangisi olursa olsun yiyenler bu lezzete bayılacak!
İçindekiler:
6 adet büyük yumurta sarısı
1 buçuk su bardağı krema
1 buçuk su bardağı tam yağlı süt
3/4 su bardağı şeker
3/4 çay kaşığı kristal deniz tuzu
1 vanilya çubuğu, uzunlamasına ikiye bölünmüş ve çekirdekleri sıyrılmış
1/2 çay kaşığı saf badem özütü
3/4 su bardağı taze kiraz, çekirdekleri çıkarılmış ve ikiye bölünmüş
Yapılışı
Büyük bir kase buzlu suyun içine orta boy bir kase koyun ve bir kenarda soğutun. Başka bir orta boy kasede yumurta sarılarını soluklaşana kadar 1 ila 2 dakika çırpın. Orta boy bir tencerede kremayı süt, şeker, tuz ve vanilya çekirdeğinin çırpın. Şeker tamamen eriyene kadar çırparak kısık ateşte pişirmeye devam edin. Sıcak krema karışımının yarısını çırpılmış yumurta sarılarına ince bir şerit halinde çok yavaş bir şekilde çırparak ekleyin. Sonra bu karışımı tencereye ekleyin ve orta-düşük ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak yaklaşık 12 dakika pişirin; kaynatmayın.
Muhallebiyi orta gözenekli bir süzgeçten, önceden buzlu suya konarak soğutulmuş kaseye süzün. Muhallebiyi ara sıra karıştırarak tamamen soğumaya bırakın. Ardından badem özünü karıştırın. Hazırlamış olduğunuz karışımı büyük bir kilitli dondurucu poşetine dökün ve içinde hava kalmayacak şekilde bastırarak kapatın. Poşeti dondurucuya düz bir şekilde koyun ve en az 8 saat veya bir gece boyunca katılaşana kadar dondurun.
Hızlı bir şekilde, gerekirse parçalara bölerek, dondurulmuş muhallebiyi mutfak robotunda pürüzsüz olana kadar 5 saniyelik aralıklarla çırpın. Muhallebiyi soğutulmuş küçük boy metal bir tepsiye alın ve kiraz parçalarını ekleyin. Damak zevkinize göre isterseniz içine bir avuç kadar iri kıyılmış Antep fıstığı da ekleyebilirsiniz. Kapağını kapatın en az 6 saat ya da bir gece dondurun. Dondurmanız hazır!
Kahve Rüyası
Kremalı, soğuk ve kafeinli olan bu dondurma, buzlu kahvenizin yanında olması gereken her şeye sahip. Bir tüyo ekleyecek olursak bu lezzeti kafeinsiz kahve çekirdekleri ile de hazırlayabilirsiniz.
İçindekiler:
4 büyük yumurta sarısı
1/2 su bardağı tam kahve çekirdeği
2 su bardağı krema
1/2 su bardağı süt
3/4 su bardağı kahverengi şeker
1/4 çay kaşığı kristal deniz tuzu
1 tatlı kaşığı saf vanilya özütü
Yapılışı
Büyük bir kase buzlu suyun içine orta boy bir kase koyun ve kenarda soğutun. Başka bir orta boy kasede yumurta sarılarını soluklaşana ve hafifçe koyulaşana kadar yaklaşık 2 dakika çırpın. Bir baharat öğütücüsünde, kahve çekirdeklerini öğütün ancak çok inceltmemeye özen gösterin. Orta boy bir tencerede kahveyi krema, yarı yarıya süt, şeker ve tuzla birleştirin. Yaklaşık 7 dakika şeker tamamen eriyene kadar orta ateşte ara sıra çırparak pişirin, ancak bu noktada dikkat edin karışım kaynamamalı. Sıcak krema karışımının yarısını çok yavaş bir şekilde çırpılmış yumurta sarılarına ince bir şerit halinde çırparak ekleyin, sonra bu karışımı tencerede yarım kalan diğer kremaya ekleyin. Orta-düşük ateşte bir spatula ile sürekli karıştırarak, muhallebi koyulaşana kadar yaklaşık 7 dakika pişirin; kaynatmayın.
Muhallebiyi buzlu suya koyduğunuz kaseye aktarın, vanilyayı ekleyin ve ara sıra karıştırarak yaklaşık 30 dakika soğumaya bırakın. Muhallebiyi ince gözenekli bir süzgeçten geçirerek başka bir orta boy kaseye dökün ve yaklaşık 1 saat buzdolabında bekletin. Soğutulmuş muhallebiyi birkaç kez çırpın, dondurma makinesine aktararak talimatları uygulayın ya da dondurucuda kullanıma uygun bir kaba alın yarım saatte bir iyice karıştırarak dondurun.
Meyve Büyüsü
Olgun ve hoş kokulu yaz şeftalisi ve yaban mersininin muhteşem birleşimi, lezzet dolu ev yapımı dondurmanın başkahramanları!
İçindekiler:
2 su bardağı yaban mersini
3/4 su bardağı toz şeker, (bölerek kullanacaksınız)
1 yemek kaşığı taze limon suyu
3 su bardağı soyulmuş taze şeftali
1 buçuk su bardağı krema
1 buçuk su bardağı tam yağlı süt
1/4 su bardağı hafif mısır şurubu
1/4 çay kaşığı kristal deniz tuzu
5 adet büyük yumurta sarısı
1/2 çay kaşığı vanilya özütü
1/4 su bardağı burbon
Yapılışı
Yaban mersinlerini, 1/4 su bardağı şekeri ve limon suyunu orta boy bir tencerede orta-yüksek ateşte, meyveler patlamayıp sıvı koyulaşmaya başlayana kadar 8 – 10 dakika pişirin. Bir kaseye aktardığınız bu karışımın üzerini örtün ve tamamen soğutun. Şeftalileri bir mutfak robotunda neredeyse pürüzsüz olana kadar ezin. Orta boy bir tencerede kremayı, tam yağlı sütü, mısır şurubunu, tuzu ve kalan 1/2 su bardağı şekeri karıştırın ve ara sıra karıştırarak, karışım kaynamaya başlayana kadar orta ateşte 5 dakika pişirin.
Şimdi sırada büyük bir kasede yumurta sarılarını ve vanilyayı çırpmak var! Yumurta sarısı karışımını sürekli çırparken, yaklaşık 1 su bardağı sıcak krema karışımını dikkatlice yumurta sarısı karışımına ekleyin, krema karışımı tamamen karışana kadar çırpmaya devam edin. Kalan sıcak krema karışımını dikkatlice çırpın. Muhallebi karışımını tekrar tencereye dökün ve orta-yüksek ateşte, karışım koyulaşana kadar sürekli çırparak 6 – 8 dakika pişirin. Ateşten alın ve 10 dakika soğumaya bırakın.
Burbon ve püre haline getirilmiş şeftalileri muhallebiye karıştırın. Muhallebi karışımını büyük bir kilitli poşete dökün. Poşeti boz dolu bir kabın içine yerleştirin tamamen soğuyana kadar yaklaşık 30 dakika bekletin. Bu karışımı hava geçirmez, dondurucuya uygun bir kaba aktarın; hafifçe katılaşana kadar, yaklaşık 30 dakika dondurun. Bu sürenin sonunda yaban mersini karışımını da dondurmanın üzerine koyun ve bir kaşıkla karıştırın. Üzerini örtün ve katılaşana kadar, yarım saatte bir yeniden karıştırarak en az 4 saat donmasını sağlayın.
Saklı Tat Dondurması
Denemenizi önereceğimiz meyan kökü dondurması, yoğun kıvamıyla bilinen gelatoya çok benzeyen bir dokuya sahip. Meyan kökünün keskin tadının içinde derin bir tatlı pekmez aroması da ortaya çıkıyor.
İçindekiler:
3 buçuk su bardağı tam yağlı süt
2 su bardağı krema
1 su bardağı toz şeker
6 su bardağı tamamen doğal yumuşak siyah doğranmış meyan kökü parçaları
14 adet büyük yumurta sarısı
1/4 çay kaşığı kristal deniz tuzu
Yapılışı
Sütü, kremayı ve şekeri orta boy bir tencereye alın, orta ateşte çırparak kaynayana kadar pişirin. Tencereyi ocaktan alın ve üzerine meyan kökünü karıştırın. 20 dakika demlenmeye bırakın. Meyan kökü karışımını ince bir tel süzgeçten geçirerek orta boy bir kaseye dökün. Üstte kalan katıları atabilirsiniz. Büyük bir kasede yumurta sarılarını çırpın. Sürekli çırparken süt karışımını yavaş ve sabit bir akışta yumurta sarılarına dökün. Tuzunu ekleyin ve tencereye geri koyun. Düşük ateşte, sık sık çırparak, karışım hafifçe koyulaşana kadar yaklaşık 9 dakika pişirin. 15 dakika soğumaya bırakın. Karışımı ince bir tel süzgeçten geçirin. Tamamen soğuyana kadar karışımı buzdolabında bekletin. Süre dolduktan sonra soğumuş karışımı yarım saatte bir yeniden çırpın en az 5 saat dondurun.
Karamel Burbon Karışımlı Yaz Bombası
Ekşi, tereyağlı ve tatlı, karamel-burbon girdabı en iyi şekilde ortaya çıkıyor ve bu ipeksi dondurmadaki zengin ekşi krema notalarını dengeliyor. Taze, olgun nektarinler her lokmada harika bir doku katıyor!
İçindekiler:
Karamel için:
1 su bardağı toz şeker
1/4 su bardağı su
2 yemek kaşığı hafif mısır şurubu
3/4 su bardağı krema
1/4 su bardağı tuzsuz tereyağı, küp şeklinde doğranmış
1/4 su bardağı burbon
1 tatlı kaşığı ince deniz tuzu
Dondurma için:
2 limon
1 buçuk su bardağı krema
Yaklaşık 5 büyük nektarin, soyulmuş ve 2,5 cm'lik parçalara kesilmiş (yaklaşık 4 su bardağı olmalı)
1 buçuk su bardağı toz şeker
3/4 su bardağı krema veya ekşi krema
Çay kaşığının ucunla kristal deniz tuzu
Yapılışı
Dondurmanın yapılışı: 1 limonun kabuğunu soyun ve kabuğu bir kenara koyun. Küçük bir kasede 50 ml limon suyu elde edene kadar soyulmuş limonun suyunu sıkın. Kalan limonu daha sonraki adımlarda kullanmak üzere kenara alın. Krema ve limon kabuğunu kapaklı bir kapta karıştırın ve lezzetlerin birbirine karışmasına izin vermek için buzdolabında en az 24 saat veya en fazla 48 saat bekletin.
Nektarinleri ve şekeri küçük bir tencerede karıştırın. Ara sıra karıştırarak, suyu çıkana kadar 10 ila 15 dakika bekletin. Şeker eriyip karışım kaynamaya başlayana kadar orta ateşte sık sık karıştırarak yaklaşık 5 dakika pişirin. Ateşten alın; oda sıcaklığına soğumaya bırakın. Buzdolabında beklettiğiniz limon kabuğu krema karışımını bir süzgeçten geçirerek orta boy bir kaseye dökün; kabukları artık atabilirsiniz. Demlenmiş limon kremasını bir blendera aktarın; soğutulmuş şeftali karışımını, ekşi kremayı, limon suyu ve tuzu ekleyin. Karışımı neredeyse pürüzsüz ama biraz parçalı olana kadar karıştırın. Karışımı büyük kapaklı bir kaba aktarın ve buzdolabında soğuyana kadar en az 4 saat soğutun.
Karamelin yapılışı: Şeker, su ve mısır şurubunu küçük bir tencerede birleştirin. Karışımı kısık ateşte kaynatın. Karışım koyu kehribar rengine dönene kadar ara sıra dairesel hareketlerle karıştırmayıp hafifçe döndürerek pişirmeye devam edin ve altını kapatın. Karamel katılaşacak ama sonra şeker kristalleri eriyecektir, bu nedenle endişelenmeyin. Kremayı dikkatlice çırpın, tereyağını ekleyin ve eriyene kadar, yaklaşık 1 dakika çırpın. Burbon ve tuzu ekleyin yeniden çırpın. Yaklaşık 1 saat, oda sıcaklığına soğumaya bırakın.
Sıra geldi son aşamaya! Soğutulmuş nektarin karışımını dondurma makinesine ya da ayrı bir kaba dökün, dondurmaya girdap görüntüsü kazandırmak için azar azar 1 su bardağı kadar karameli ekleyin. Yumuşak servis kıvamı için hemen servis edebilir ya da 3 saat daha dondurmayı tercih edebilirsiniz.
Çıtır Çilekli Dondurma
Çilek ve kremanın mükemmel kombinasyonu saygı duruşunu hak ediyor! Bu tarifle çilekleri kurutarak meyveye yeni bir boyut kazandırabilir Fransız tarzı enfes bir dondurma hazırlayabilirsiniz.
İçindekiler
Kurutulmuş çilekler
3 buçuk su bardağı dörde bölünmüş çilek
2 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı hafif mısır şurubu ya da altın şurubu
Bir çimdik kristal deniz tuzu
Dondurma
2 su bardağı krema
1 su bardağı tam yağlı süt
1 parça vanilya çekirdeği
6 adet büyük yumurta sarısı
1/3 su bardağı toz şeker
Bir çimdik kristal deniz tuzu
Yapılışı
Kavrulmuş çileklerin yapılışı: Fırını 150°C’de önceden ısıtın. Çilekleri, şekeri, mısır şurubunu ve tuzu orta boy bir fırın kabında karıştırın. Önceden ısıtılmış fırında, çilekler yumuşayıp rengi koyulaşana kadar ara sıra karıştırarak 30 ila 40 dakika kurumasını sağlayın. Patates ezici kullanarak, çilekleri fırın kabında hafifçe ezin, parçalı bir karışım elde ettiğinizden emin olun. Tamamen soğumaya bırakın, İçinde çalkalama yapabileceğiniz kapaklı bir kaba aktarın.
Dondurmanın yapılışı: Orta boy bir tencerede krema ve sütü karıştırın. Vanilya çubuğunu uzunlamasına bölün; çekirdeklerini kazıyın. Kazınmış çekirdekleri ve vanilya çubuğu yarımlarını tenceredeki karışıma ekleyin. Karışım kaynama noktasına gelene kadar orta-düşük ateşte pişirin. Ardından üzerini kapatın ve 1 saat demlenmeye bırakın.
Demlenmiş krema karışımını orta-düşük ateşte ısıtmaya geri koyun; karışım kaynama noktasına gelene kadar pişirin. Bu arada, orta boy ısıya dayanıklı bir kapta yumurta sarılarını, şekeri ve tuzu çırpın. Yavaş yavaş ılık krema karışımını kasedeki yumurta sarısı karışımına çırparak ekleyin. Krema-yumurta sarısı karışımını tencereye aktarın. Karışım koyulaşıncaya kadar sürekli karıştırarak 10 dakika kadar pişirin ancak kabarmamasına dikkat edin. İnce bir tel süzgeçten geçirerek orta boy ısıya dayanıklı bir kaseye dökün. Aynı kaseyi buzlu suyla dolu büyük bir kaseye yerleştirin. Karışım oda sıcaklığına ulaşana kadar sık sık karıştırarak yaklaşık 8 dakika bekletin. Kapaklı bir kaba aktarın en az 6 saat soğuyana kadar buzdolabında saklayın.
Son aşamaya geldiğinizde çilek karışımını ve dondurmayı bir kasede karıştırın. Karışımı dondurma makinesinin dondurulmuş dondurucu kasesine dökün ya da yarım saatte bir çırparak yaklaşık 2 saat katılaşana kadar dondurun.