Belki başrolü değil, fakat saatler beyazperdenin zamanı gösteren mütevazı yıldızları… Dünden bugüne bir yolculuğa çıkıp sinemaya konuk olmuş, filmlerdeki saatleri inceliyoruz.

Salonun ışıkları söner ve beyazperdede bir sahne belirir. Tutkulu bir aşk hikâyesinin başlangıcı, Tom Cruise’un ABD sokaklarında nefes nefese koşacağı bir aksiyon, anlattığı her ne olursa olsun yaşamın ne denli güzel olduğunu iliklerinize kadar hissedeceğiniz bir film başlar. Onat Kutlar’ın deyimiyle sinema şenliktir. Kendi hikâyenizi bulursunuz kimi zaman beyazperdede. Diyelim ki bir saat meraklısısınız, kahramanın kolunda 1950’lerden bir saat ilişir gözünüze. Tren garlarındaki büyük saatler, artık odaların duvarlarındaki yerini kaybeden duvar saatleri, Ortaçağ’da geçen bir filmde şehrin meydanında beliren büyük saat kulesi… Meraklı gözlerle bakıldığında onlarca detayı saklar içinde sinema. Henüz 20. yüzyılın başında çekilen 1932 tarihli “Shangai Express”de bir Hamilton saati görünüyordu. 1963 tarihli “Cleopatra”nın setinde ise Elizabeth Taylor’ın bileğinde bir Bvlgari Serpenti vardı.

“Goldfinger” (1964) – Rolex Submariner

Kimi söylentilere göre, James Bond’un yaratıcısı Ian Fleming, bir Rolex Explorer modeli kullanıyordu ve James Bond’un saatini de yazarken paslanmaz çelikten bir Rolex saati olarak tasvir ediyordu. James Bond serisinin 1964’te çekilen “Goldfinger” filminde bir Rolex Submariner modeli kullanıldı. Bir başka rivayete göre bu saat, James Bond’a hayat veren Sean Connery’nin kişisel koleksiyonundan bir parçaydı.

“Blue Hawai” (1961) – Hamilton Ventura