Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Doğu Akdeniz’in “Kızıldeniz”inde Dalış

27 Haziran 2021
Doğu Akdeniz’in “Kızıldeniz”inde Dalış

Müsilaj tehlikesi Marmara Denizi’ni sarmış ve bir yandan da Ege kıyılarını tehdit ederken yeni dalış rotasyonları için güneylere inerek Doğu Akdeniz’in “Kızıldeniz”i olarak adlandırılan Hatay kıyılarındaki dalış noktalarına göz attık.

Söz konusu dalış noktaları olunca Türkiye’nin bir cennet olduğu su götürmez bir gerçek, ne var ki birkaç hafta evvel yüzleştiğimiz müsilaj sorunu bu gerçeği biraz değiştirdi. Marmara Denizi’nin kıyılarında görülen müsilaj, yoğun miktarda olmasa da Kuzey Ege kıyılarında da kendini gösterdi. Bozcaada’dan sonra dağılarak parçalanan müsilajın şimdilik tüm Ege kıyılarına kadar ulaşması beklenmiyor. Fakat yine de Marmara’da var olan, şimdilik düşük bir ihtimal de olsa Ege kıyılarını da tehdit eden müsilaj, bu yaz dalış rotasyonumuzu değiştirecek gibi duruyor. Biz de dalış için alternatif rota arayanlar için Doğu Akdeniz’in “Kızıldeniz”i olarak bilinen Hatay sahillerindeki dalış merkezlerine göz attık.

Dalış noktalarına geçmeden önce bireysel olarak alabileceğimiz en etkili önlemlerden birinin atık yağlar konusunda daha bilinçli davranmak olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Her ne kadar dalış noktaları için rotamızı Marmara’dan çevirsek de uzmanların denize verdiğimiz zararı kestiğimiz takdirde koşulların değişebileceğini ve ekosistemin kendinin yenileyebileceğini söylediğini de eklemek istiyoruz.

Samandağ

Henüz ilerlememiş olsa da Ege kıyılarında müsilajın görülüp görülmeyeceği tartışılırken dalış için nefesimizi tutacağımız ilk durak Samandağ oluyor. Türkiye’nin Kızıldeniz’i olarak bilinen Samandağ, diğer dalış noktalarına göre daha az biliniyor olsa da sualtı zenginliği bakımından epeyce çeşitli. Dünyanın en uzun 10. plajı olan Samandağ, Süveyş Kanalı’na olan yakınlığından göçmen balıklarının da oldukça fazla görüldüğü yerlerden birisi. Dalış yaparken sualtı çeşitliliğini de gözlemlemek istiyorsanız Samandağ uygun bir dalış noktası. Yanı sıra, deniz dibinin kumlu tabanlarında yaşayan 7 farklı türdeki kalabalık vatoz nüfusunu keşfetmek de mümkün.

Doğu Akdeniz’in “Kızıldeniz”Inde Dalış
“Vatoz tarlası” olarak adlandırılan alan. (Fotoğraf: AA)

Kel Dağı

Bu sefer, Akdeniz’in güneydoğu köşesinde hemen denizin kıyısında uzanan Kel Dağı’nın altındaki bir sualtı mağarasına dalmak için derin bir nefes alıyoruz. Fırtına Toplayan Dağ ya da Zeus Kasios gibi isimlerle mitolojilerde de rastladığımız Kel Dağı altındaki su mağarasına denizin 20 metre altından girerek dalış yapmak mümkün. Artık faal olmayan volkanik Kel Dağı’nın altındaki sualtı mağarası, peri bacalarını andıran bir görünüme sahip. 130’a yakın irili ufaklı mağara, kovuk ve baca oluşumlarının olduğu sualtı mağarasına keşfi yapan rehber balık adam Mahmut İğde ve dalış partneri doktor Cihan Öztürk tarafından “Büyük Mağara” adı verildi. Bu sualtı mağarasına Hatay’ın Yayladağı ilçesindeki Beyaz Kumsal mevkiinden giriliyor.

Doğu Akdeniz’in “Kızıldeniz”Inde Dalış
Fotoğraf: AA

Karamağara Koyu

Yine Yayladağı’nda bulunan Karamağara Koyu’na Samandağ’dan teknelerle ulaşmak mümkün. Tertemiz suyuyla koy, geçtiğimiz senelerde keşfedilmeye başladığından beri dalış tutkunlarının gözde noktalarından biri olmayı başarıyor. Karamağara’nın korunaklı ve el değmemiş yapısını bir zamanlar barınak olarak değerlendiren deniz korsanlarına hak vermemek elde değil.

Doğu Akdeniz’in “Kızıldeniz”Inde Dalış
Fotoğraf: AA