Bu yılki üzüm hasadını tadımlar ve şarkılarla kutlamak isteyenler için Bağbozumu Festival Takvimi hazırladık..
- 2023 Bağbozumu: Şaraba Dair Notlar
- Mucize, Üzümün Renk Değiştirmesiyle Başlar…
- Dünyanın En Güzel Şarap Otelleri
- Türkiye’nin Bağları ve Şarapları: Toprak ve Şarap
Kapadokya
Masalsı peribacalarıyla ülkemizi dünya turizminde önemli bir konuma yerleştiren Kapadokya, tarihi zenginlikleri kadar bağlarıyla da tanınıyor. Bölgedeki verimli üzüm bağları, bu özelliklerini Erciyes, Hasan ve Melendiz dağlarından püsküren lavlarla ortaya çıkan tüflü topraklara borçlu. Tüflü topraklar hem iyi üzüm veriyor hem de bağları tehdit eden asma bitlerinin oluşumunu engelliyor. Bölgenin ünlü Dimrit siyah üzümü dışında başka illerden getirilerek yetiştirilen Kalecik Karası, Öküzgözü, Boğazkere ve Narince üzümleri, bağbozumunda tadabilecekleriniz arasında.
Bozcaada
Ege Denizi’nin en güzel adreslerinden Bozcaada’da bağcılık, adanın tarihi kadar eski diyebiliriz. Antik Tenedos sikkelerinde üzüm salkımlarının resmedildiği biliniyor. Adanın coğrafi özellikleri, bağcılık için gereken en verimli koşulları sağlıyor. Özellikle kuzeyden esen rüzgârların başarılı bir hasada etkisi büyük. Bozcaada’nın iftiharları; kırmızı üzümler Kuntra ile Karalahna ve yeşil üzümler Çavuş ve Vasilaki. Son yıllarda organik tarımın desteklenmesiyle adada Cabernet Sauvignon, Merlot ve Syrah gibi yabancı üzüm çeşitleri de yetiştiriliyor.
Barbare
2000 yılında sıra dışı bir proje olarak hayata geçirilen Barbare Bağları, Tekirdağ’ın Barbaros kasabası ile Yazır köyü arasında bulunuyor. Marmara denizi kıyılarında, küçük bir tepenin üzerine kurulan bağlarda, güneşin ısısı ve denizin serinletici özelliğinin ideal kombinasyonu, dünya standartlarında üzümler yetiştirmeyi mümkün kılıyor. Barbare Bağları’nda doğal tarımla elde edilen Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache, Mourvedre ve Sauvignon Blanc üzümlerini tadabilirsiniz. Barbaros Bağ Evi ise muhteşem bir butik otel olarak sizleri bekliyor.
Urla
Dünyanın en iyi bağ rotalarından biri olmayı fazlasıyla hak eden İzmir’in güzel ilçelerinden Urla, muhteşem bağları ve lüks otelleriyle dünyadaki örneklerini geride bırakacak niteliklere sahip. Bölgede bağcılık yapan iş adamlarının çabalarıyla başlatılan Urla Bağ Yolu projesi, her yıl binlerce yabancı turistin de bölgeyi ziyaret etmesine olanak tanıyor. Yaklaşık altı bin yıllık bağcılık ve şarapçılık geleneği bulunan ilçede Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Alicante Bouchet, Sangiovese, Nero D’avola, Boğazkere, Bornova Misketi ve Sultaniye üzümleri yetiştiriliyor.
Mürefte
Trakya’da bağcılığın, tarihteki en büyük Trak krallığı olan Odrisya Krallığı döneminde başladığı biliniyor. Marmara Bölgesi’nde yaşayanlar için şarabın başkenti olan Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı Mürefte, bölgenin en verimli adreslerinden. Sönmüş bir volkan olan Doluca Tepesi’nin eteklerinde yer alan bu eski Rum kasabasında Türkiye’deki şarap üretiminin yüzde 30’u gerçekleşiyor. Bağbozumunun tam bir şenlik olarak kutlandığı Mürefte’de Doluca, Kutman, Aker ve Gülor bağlarında tadım yapabilir, Türkiye’nin ilk ve tek şarap müzesi Kutman Şarap Müzesi’ni gezebilirsiniz.
Kırklareli
Tarihte “Üzüm Kasabası” olarak bilinen Kırklareli için kitaplarda kilometrelerce uzanan, hatta caddelere taşan asma dallarıyla bezeli oluşundan bahsedilir. Bu eski geleneği daha da ileri noktalara taşımayı hedefleyen Arcadia Bağları, eşsiz üzümler yetiştiriyor. Tarihi Şarap Yolu’nun geçtiği topraklarda 150 metre rakımda dikilen Arcadia Bağları, karasal iklim özellikleri gösteren, gece gündüz sıcaklık farklarının yüksek olduğu bir konumda yer alıyor. Bağ arazisinde Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Sangiovese, Pinot Gris, Öküzgözü ve Narince üzümleri yetiştiriliyor.
——————————————————
Festival Takvimi
Geçtiğimiz yıl pandemi dolayısıyla iptal edilen bağbozumu festivallerinin bazılarının bu sene kurallara uygun şekilde gerçekleştirilmesi planlanıyor. Kesinleşen programlar şöyle:
Ürgüp Uluslararası Bağbozumu ve Balon Festivali, 10-12 Eylül
Bu yıl 49’uncusu gerçekleşecek olan Ürgüp Uluslararası Bağbozumu Festivali, geleneksel Balon Festivali ile beraber yürütülecek; gün batımı ve gün doğumlarında düzenlenen çeşitli etkinlikler ve tadımlarla yeni hasat kutlanacak. Şarkıcı Nisan Ünsal ve Gencer Savaş Bandosu, festivalin öne çıkan renkleri arasında yer alacak.
Bozcaada Bağbozumu Festivali, 3-4 Eylül
Adalı şarap üreticilerinin kendi bağlarında düzenledikleri sembolik bağbozumu ile başlayacak olan festival boyunca kale içinde konserler ve iki ayrı yarışma düzenlenecek. Adanın genç kadınları arasından bir Üzüm Güzeli ve adanın en iyi çavuş üzümü seçilecek. Bunların yanı sıra tadım etkinlikleri de gerçekleştirilecek.
12. Kırklareli Yayla Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağbozumu Şenliği 10-12 Eylül
Önceki yıllarda kortej yürüyüşüyle başlayan, halk oyunlarıyla devam eden şenlikler boyunca tadımlar yapıldı ve vatandaşlara hasadı yapılan üzümlerden dağıtıldı. Bu yıl henüz program açıklanmamış olmakla birlikte festivalin 10-12 Eylül tarihleri arasında gerçekleşeceği duyuruldu.
2. Büyük Efes Bağbozumu Festivali 18 Eylül
18 Eylül’de gerçekleşeceği duyurulan festival, Swissotel Büyük Efes’te düzenlenecek. İlk kez 2019’da lanse edilen, geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle yapılamayan festivalin bu yıl Gustobar işbirliğiyle şarap tadımları ve caz konserleriyle renklenmesi bekleniyor.