Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

A’dan Z’ye Adalar Rehberi

9 Nisan 2024
A’dan Z’ye Adalar Rehberi
Bu sımsıcak bahar günlerinde Adalar’ın keyfini doyasıya sürmeye ne dersiniz? Kınalıada, Burgazada, Heybeliada ve Büyükada’da ne yaparız, ne yeriz, nereyi gezeriz diye merak ediyorsanız sizin için eksiksiz bir rehber hazırladık.

Şehrin kalabalığından sıkılanlar, araç görmekten bıkanlar için rota belli; Adalar! İstanbul’un hem Avrupa hem de Anadolu yakasından kalkan vapurlarla ulaşabileceğiniz Adalar’da küçük bir kaçamağa hazır olun. Kendinizi tatilde hissedeceğiniz, her birinin kendine has ayrı bir dokusu olan bu dört adaya yılın her dönemi gidebilirsiniz. Ancak kabul edelim bahar aylarında Adalar’ın tadı bir başka… İstanbul’un inci taneleri Adalar’a isterseniz günü birlik gidin isterseniz konaklayın; her halükarda doğaya huzur dolu bir kaçış fırsatı sunuyor.

Adalar’a Nasıl Gidilir?

Adalar
Adalar

Havalar ısınmaya başlayıp da güneş yüzünü gösterdiyse ‘Nereye gitsek?’ soruları ‘Adalar!’ ile cevap buluyor. Batılı kaynaklarca Prens Adaları olarak da anılan Adalar ilçesi, büyüklü küçüklü tam 9 adadan oluşuyor. Bunlardan yalnızca Kınalıada, Burgazada, Heybeliada ve Büyükada’da konaklama fırsatınız bulunuyor. Düzenli kalkış saatlerine sahip olan vapur ve motorlar bu dört adaya uğruyor. Haftanın belli günlerinde belli saatlerde Sedef Adası’na da uğruyor. Bu adada yalnızca burada yaşayanların evi bulunuyor; otel, pansiyon gibi konaklama fırsatları yok ancak günübirlik gelmek isterseniz plaj ve restoran hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Sivriada’da yaşam bulunmazken diğer ismi Demokrasi ve Özgürlükler Adası olan Yassıada’ya yalnızca Perşembe günleri ziyaret imkanı bulunuyor.

Şehir Hatları vapur seferlerini buradan öğrenebilirsiniz. Akşam belli saatlere kadar anakarayla ulaşım fırsatınız devam ediyor, son vapuru kaçırmanızda ya da acil bir durum söz konusu olduğunda deniz taksi fırsatını değerlendirebilirsiniz.

Adalar’da Ne Yapılır?

Adalar
Adalar

Hangi adaya gideceğinize karar veremiyorsanız size rehberlik edecek Adalar gezilecek yerler listesini inceleyebilirsiniz. Bir günde bir adadan diğerine geçebilirsiniz ancak her adanın keyfini çıkararak keşfetmek için en az bir gün gerektiğini hatırlatalım.  

Şehrin en sembolik lokasyonlarından olan Adalar; doğası, kendine has mimari özellikleri, tarihi yerleri ve lezzetli yemekleri ile ünlü. Her adanın alametifarikası kendine has ve ziyaretçilerine farklı deneyimler sunuyor. Peki, ‘Adalar’da yapılacak en popüler şeyler nedir?’ diye soracak olursanız meşhur ada pastanelerinde kahvaltı etmek, bisiklet sürmek, doğa yürüyüşleri yapmak, restoranlarda taze balıkların tadına bakmak ve dondurma yemek diyebiliriz. Yılın bu zamanı Adalar’ı mis gibi kokularıyla bahar çiçekleri sardığını da unutmayın. Adalar’a kadar gitmişken bir demet taze çiçekle dönün, vazosundan size göz kırptıkça güzelim ada gününü hatırlayacaksınız.

Adalar
Adalar

Adalar’da Nerede Konaklanır?

Adalar’da çok yıldızlı oteller, butik oteller, pansiyonlar gibi birbirinden farklı konaklama seçenekleri bulunuyor. Adalar’ın en büyüğü Büyükada olduğu için en çok konaklama seçeneği de burada. Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada daha az konaklama seçeneğine sahip olsa da butik otel ya da pansiyonlar bulabilirsiniz.

Adalar’da Gezilecek Yerler

Sürprizlerle dolu Adalar’da gezilecek müze, kilise, manastır gibi birçok tarihi binanın yanı sıra yenilecek lezzetli yemekler, gezilecek sokaklar bulunuyor. Haydi, gelin bunları keşfedelim!

Kınalıada’da Ne Yapılır?

A'Dan Z'Ye Adalar Rehberi
Kınalıada

İstanbul’a en yakın olan Kınalıada aynı zamanda Prens Adaları’nın da en küçüğü. Hatta yüzölçümü o kadar küçük ki adayı baştan sona 30 dakikada yürüyebilirsiniz. 19. yüzyılda Adalar’a ilk vapur seferlerinin düzenlenmesiyle Kınalıada’ya önce Rumlar taşınmış. Günümüzde adanın mimarisini şekillendiren de bu etki olmuş. Buraya geldiğinizde Kınalıada’nın her biri birbirinden güzel dört plajında denize girebilir; doğa yürüyüşü yapmak isterseniz Çınar Tepesi ve Teşvikiye Tepesi’ne çıkabilirsiniz.

Adada yer alan tarihi binalar arasında Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nin özel mimarisi yapısını ve el işçiliğini mutlaka görmelisiniz. En ihtişamlı evi ise Sirakyan İkiz Evleri. Üç katlı iki köşkten oluşan bina, dikkat çekici mimari özelliklere sahip. Kınalıada’da yemek yiyebileceğiniz farklı restoranlar bulunuyor; damak zevkinize göre deniz mahsullerinin yanı sıra çeşitli meze ve zeytinyağlı yemekler sunan işletmeleri ziyaret edebilirsiniz. Bir fincan lezzetli kahve içmek için uğrayabileceğiniz samimi ve sıcak ortamlarıyla dikkat çeken cafeler bulunuyor.

Burgazada’da Ne Yapılır?

A'Dan Z'Ye Adalar Rehberi
Burgazada

İlkçağlardan beri yerleşimi olan Burgazada’da farklı kültürlere sahip birçok halk yan yana yaşamış bu da adanın tüm dokusuna işlemiş. Bu adanın sahili diğer adalara göre ufak; bu nedenle sahil restoran işletmeleri birbiri ile yan yana konumlanan birkaç balıkçıdan ibaret. Her biri lezzetli balık ve mezeler sunan işletmelerde güzel vakit geçirmek garanti. Canınız atıştırmalık bir şeyler yemek istediyse mutlaka adanın unlu mamullerinden deneyin.

Manzaraya karşı yemek yemek isterseniz de size önerimiz şiirlere, şarkılara konu olmuş Kalpazankaya olacaktır. Günün her saati ayrı güzelliğe sahip olsa da özellikle gün batımı manzarasının en güzel olduğu yerlerden biri olan Kalpazankaya’da balık, meze, kebap ve köfte çeşitleri bulunuyor. Özellikle hafta sonları yoğunluk olabileceği için gitmeden önce rezervasyon yaptırın. Ada merkezinden yaklaşık yarım saat yürüyerek ulaşabileceğiniz gibi isterseniz bisiklet de kiralayarak yukarı çıkabilirsiniz.

A'Dan Z'Ye Adalar Rehberi
Aya Yani Kilisesi – Burgazada

Adada ziyaret etmenizi önereceğimiz kilise, manastır, müze ve koylar bulunuyor. Türk Edebiyatı’nın en önemli temsilcilerinden Sait Faik Abasıyanık’ın bir dönem Burgaz’da yaşadığı evi günümüzde müze olarak kullanılıyor. Adanın en eski kilisesi olan Aya Yani Kilisesi 800’lü yıllardan beri ayakta. İçindeki fresk ve ikonalar hem dini hem de kültürel olarak önemli değere sahip. Bayrak Tepe’de bulunan Hristos Manastırı ise 17. yüzyıldan beri adada. Yılın belirli günlerinde ziyaretçilere açık olan manastırın muhteşem konuma sahip bahçesinde manzarayı izleyebilirsiniz. Kamp yapmayı sevenler için Madam Marta Koyu mükemmel bir destinasyon. Burada denize girebileceğiniz gibi günübirlik ya da konaklamalı kamp atabilirsiniz. Şehir manzarasından uzak, yalnızca doğayla baş başa kalmak istediğinizde Madam Martha’nın hemen yanında yer alan Süt Koyu’nu da tercih edebilirsiniz.

Heybeliada’da Ne Yapılır?

A'Dan Z'Ye Adalar Rehberi
Heybeliada

Adalar arasında doğal bitki örtüsü en zengin yer olan Heybeliada’nın her yanı iç kısımlarına doğru giren koylarla ve ormanlarla çevrili. Halky olarak da anılan Heybeliada, kuşbakışı tıpkı bir heybeye benzediği için bu adı almış. Yarısından fazlası çam ağaçlarıyla kaplı olduğu için muazzam bir temiz havaya sahip olan adada yakın zamana kadar birçok verem hastası Heybeliada Sanatoryumu’nda tedavi olmuş. Plaj seçenekleri bakımından en çok seçeneğe sahip olan adada çam ormanlarıyla çevrili plajdan, tabiat parkı içindeki plaja kadar denize girmek için birçok yer bulunuyor. Ayrıca yetişkin ve çocuk havuzuna sahip bir aquapark da yer alıyor.

A'Dan Z'Ye Adalar Rehberi
Heybeliada

Zengin bir tarihi ve mimari dokuya sahip olan adada keyifle gezebileceğiniz birçok yer bulunuyor. Bunlardan ilki vapur adaya yanaşırken sizi karşılayan Heybeliada Deniz Lisesi. Burada artık eğitim devam etmese de ziyaretçiler için bir kısmı açık bulunuyor. 1844-1971 yılları arasında hizmet veren Heybeliada Ruhban Okulu’nun bahçesinde yılın belli zamanlarında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Ziyaretinizi etkinlik takvimine bakarak düzenleyebilirsiniz. Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi, adanın simge yapılarından biri. Geleneksel Bizans tarzında inşa edilmiş olan yapı kubbeli bir yapıya sahiptir. Bu kilise de her zaman açık olmadığı için gitmeden önce açık olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Büyükada’da Ne Yapılır?

A'Dan Z'Ye Adalar Rehberi
Büyükada

Prens Adaları’nın en büyüğü ve en çok ziyaret edileni Büyükada’nın tarihi antik döneme kadar uzanıyor. Tarihi boyunca birçok medeniyeti ağırlayan adada Bizans döneminden kalan manastırların yanı sıra gezip görebileceğiniz birçok yer bulunuyor. Nizam ve Maden Mahallesi olarak ikiye ayrılan adayı karış karış bisikletle gezebilirsiniz. Maden Mahallesi tarafında köşkler bulunurken Nizam Mahallesi tarafında yemek yemek için harika mekanlar yer alıyor. Atatürk’ün ada ziyareti sırasında uğradığı Büyükada Anadolu Kulübü tarihi dokusuyla ilgi çekiyor. Burada mükemmel manzara karşısında yemek yiyebilir, bir şeyler atıştırabilirsiniz.

A'Dan Z'Ye Adalar Rehberi
Aya Yorgi Kilisesi – Büyükada

Aya Yorgi Kilisesi, Büyükada’nın en yüksek yerinde konumlanıyor. Adanın simgesi konumundaki yapıya yürüyerek ulaşabileceğiniz gibi elektrikli otobüslerle de çıkabilirsiniz. Adanın tarihi hakkında bilgi almak ve geçmiş dönemlerde yaşayanlara ait eserleri görmek istiyorsanız Adalar Müzesi kesinlikle ziyaret etmeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Dünyanın en büyük ikinci ahşap yapısı olarak anılan Rum Yetimhanesi’ne şu an giriş olmasa da yapıyı dışardan gözlemleyebilirsiniz. Biraz da romantizm diyenler için Aşıklar Tepesi mükemmel bir destinasyon. Aynı zamanda büyük bir mesire alanı olan Aşıklar Tepesi’nde kendiniz piknik yapabileceğiniz gibi içinde bulunan işletmelerde yemek yiyebilir ya da kahve içebilirsiniz. Sıra geldi ada çarşısına! Büyükada’nın merkezinde konumlanan ada çarşısı günün her saati oldukça renkli. Burada alışveriş yapabilir, yöresel ürünleri keşfedebilir ve iç gıcıklayıcı kokularıyla midye tavalarından tadabilirsiniz.

A'Dan Z'Ye Adalar Rehberi
Büyükada

Büyükada’da konaklamak için harika işletmeler bulunuyor. Oldukça şık ambiyansa sahip otellerde isterseniz beş çayına uğrayabilir ya da pazar brunch’ına katılabilir; tarihi köşklerden butik otele çevrilen binalarda konaklayarak adanın mistik havasını soluyabilirsiniz.

İstanbul Nisan Ayı Etkinlik Takvimi

Tatil Çiftlikte Güzel

Bisikletle Anı Biriktirmek