Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Türkiye’nin En iyi Dalış Rotaları

18 Temmuz 2024
Türkiye’nin En iyi Dalış Rotaları
Sizin için tatil, deniz kenarında uzanmaktan ibaret değilse gelin Türkiye’nin en iyi dalış rotalarında büyüleyici sualtı dünyamızı keşfe çıkalım.
Kanyon, Kaş

Listenin en başında elbette Kaş var. Kaş, turkuaz denizi ve hâlâ zaman zaman sakin bulunabilen koylarıyla dalış denince akla ilk gelen yerlerin başında. İster deneyimli bir dalgıç olun isterseniz amatör, Kaş sualtı dünyasına meraklı her seviyeden insana uygun seçenekler sunuyor. Kaş’ta dalış yapmak için uygun çok fazla nokta bulunsa da bunlardan en popüleri Kanyon ve hemen yanında bulunan Dimitri Batığı. Deprem sırasında oluşan Kanyon, iki ada arasında kalıyor ve derinliği 55 metre civarında. Çok derin olmayan bir boğazdan geçtikten sonra sizi gümüş balığı, düğme mercan, kırmızı karides, yengeç ve anemon gibi canlılar karşılayabiliyor. Batık gemi Dimitri ise duvarlardan birinin hemen bittiği yerde duruyor. Türkiye’nin en iyi dalış rotalarından biri olan Kaş’a gelip de fotoğraf çekmemek olmaz. B

Türkiye'Nin En İyi Dalış Rotaları
Türkiye'nin En İyi Dalış Rotaları

Kanyon dışında Kaş’ta, deniz kaplumbağalarına doyabileceğiniz Besmi Adası, İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma İtalyan uçak kalıntılarının bulunduğu Uçanbalık Bankosu ve gece dalışlarının adresi, devasa uçak batığıyla Limanağzı gibi dalış güzergâhları bulunuyor. Büyük Mağara ise bir hayli karanlık ve derin olmasıyla daha çok profesyonel dalışçıların uğrak noktası haline gelmiş durumda.

Büyük Resif, Bodrum

Bodrum, şüphesiz yazın en popüler tatil rotalarından biri. Ancak sualtı meraklıları için ayrı bir anlamı olduğu da aşikâr. Bodrum Körfezi’nin bulunduğu yerin tam orta noktasında Karaada ve Gümbet Burnu’nun arasında iki adet sualtı dağı bulunuyor. Bunlardan biri olan Büyük Resif, Bodrum’un en ünlü dalış noktası olarak biliniyor. Derinlik 4 metreden 36 metreye kadar iniyor. İlk 20 metrede sizi karagöz, iskorpit ve ahtapot gibi canlılar karşılıyor. 20 metreden sonra lahos, müren ve sinarit gibi daha derinlerde yaşayan su canlılarını görebiliyorsunuz. Büyük Resif’in hemen karşısında yer alan Küçük Resif ise zaman zaman adeta balık sürülerinin resmi geçit alanına dönüşüyor. Silindir şeklindeki yapısı ve girintili duvarlarıyla resif, fotoğraf çekmek için de harika bir ortam sunuyor.  

Karaada ve Kos taraflarında yer alan Delikli Mağara, içindeki mor ve sarı renkli oluşumlarla büyüleyici bir atmosfere sahip. 15 metre derinlikteki mağaranın içine aynı anda en fazla 3-4 kişi girebiliyor. İçeri girdiğiniz anda iskorpit, karavida ya da ıstakozlar sizi karşılıyor. Mağaradaki hava kabarcıklarının çıkışını izlemek o kadar keyifli ki buraya yabancı turistlerin verdiği diğer bir ad “Bubble Cave”.

Türkiye'Nin En İyi Dalış Rotaları
Türkiye'nin En İyi Dalış Rotaları

Ancak Bodrum Körfezi bu kadarla da sınırlı değil. Suyunun berraklığıyla bilinen Orak Adası, Ege Denizi’nin en güzel fauna ve flora çeşitliliğine ev sahipliği yapan Kurt Burnu ve arkeolojik buluntularıyla Kargı Adası gibi birbirinden güzel koylarıyla Türkiye’nin en iyi dalış rotalarından biri.

Akvaryum Koyu, Fethiye

Fethiye, yılın her mevsimi dalış yapılabilen ve her seviyeden dalışçıya uygun alan alternatifleriyle sualtı meraklıları tarafından en çok tercih edilen, Türkiye’nin en iyi dalış rotalarından. Adını hakkıyla taşıyan Akvaryum Koyu, rengârenk balıklara, turuncu süngerlere ve mercanlara ev sahipliği yapıyor. Üstelik egzotik balıklara, daha önce hiç görmediğiniz deniz canlılarına ya da nadir görülen balıklara denk gelmeniz de mümkün. Koruma altındaki Akvaryum Koyu, turkuaz ve mavinin tüm tonlarını içinde barındıran büyüleyici bir atmosfer sunuyor. Batık deniz feneri ise sualtında adeta bir görsel şölen niteliğinde.

Bölgede Kızıl Ada Feneri, Afkule, Üçtüneller, Baracuda, Balaban Adası gibi birçok farklı dalış noktası olsa da bunlar genellikle orta ve ileri seviyelerdeki dalışçılara uygun. Yeni başlayanlar için Dalyan Koyu ve Akvaryum Koyu öneriliyor. Ancak eğitmenlerle birlikte bu koylara da dalış yapabileceğinizi unutmayın. Eğer Fethiye’nin derin sularında dalış yapmaya niyetliyseniz, bütün mağaralarında “temizleyici karides” olarak bilinen Plesionika narval karideslerini görebileceğinizi hatırlatalım.

Türkiye'Nin En İyi Dalış Rotaları
Türkiye'nin En İyi Dalış Rotaları
İlyosta, Ayvalık

Ayvalık’taki İlyosta özellikle sualtı fotoğrafçılığını sevenler için tartışmasız adres. İlyosta’da karşılaşabileceğiniz deniz böceği, müren ve deniz tavşanı gibi deniz canlılarının yanı sıra rengârenk balıklarla da yüzebilirsiniz. 3 ila 35 metre arasında değişen derinlikle her seviyeden dalış meraklısı için uygun. Bölgenin bir diğer cazibe noktası ise Gavur Limanı. Buradaki kırmızı mercanlar oldukça büyük bir üne sahip. Seçenekler bununla sınırlı değil. Buraya kadar geldiğinizde mutlaka sualtı adalarıyla ünlü Deli Mehmet’i de deneyimleyin. Yanlış okumadınız. Bu bir kasaba yerlisi ya da mekân adı değil. Derinliği 18-70 metre arasında değişen Deli Mehmet 1 ve derinliği 27-70 metre arasında değişen Deli Mehmet 2, bu bölgede en çok dalış yapılan sualtı adaları. Mercan kayaları ve gorgonları görünce neden Türkiye’nin en iyi dalış rotalarından biri olduğunu anlayacaksınız.

Fener Adası, Çeşme

Türkiye’deki en iyi dalış noktalarından bazıları da Çeşme’de yer alıyor. Çeşme, konumu sayesinde Ege’nin masmavi suyu ve uçsuz bucaksız koylarıyla dalış yapmak isteyenlere birçok farklı ve güzel seçenek sunuyor. Ildırı bölgesindeki Fener Adası’nda foklara denk gelmek adeta kaçınılmaz. Dalış sırasında süngerlerden mercanlara varana kadar çeşitli deniz canlılarıyla karşılaşmanız da çok olası. İsmini üzerindeki tarihi fenerden alan Fener Adası’na aynı zamanda Pırasa Adası da deniyor. Adanın kuzey taraflarında gittikçe alçalan döküntü ve kayalıklar 35 metreye kadar iniyor. Burada bulunan oyuklarda çok fazla deniz böceği ve eşkinaya rastlanıyor. Fener Adası’na ek olarak Çeşme’de Monem Batığı, Yarık Kaya, Göbek Taşı, Eşek Adası, 88 Taşları gibi farklı noktalarda da dalış yapabiliyorsunuz. 

Türkiye’nin En Iyi Dalış Rotaları
Türkiye'nin En İyi Dalış Rotaları
Karaburun, İzmir

Güzel İzmir’in en nadide dalış noktalarından biri olan Karaburun, savaş uçağı batığı, Alaybey ve 9 Eylül vapur batıklarının yanı sıra harika canlı çeşitliliği ile de gözde dalış yerlerinden biri. 40 yılı aşkın bir süre boyunca hizmet vermiş olan yolcu vapurları 9 Eylül ve Alaybey vapurları Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi kapsamında 2016 yılında İzmir Karaburun’da batırılmış ve şimdi birçok canlıya ev sahipliği yapıyor. İzmir’e yaklaşık 100 km uzaklıktaki Karaburun’da tam 17 farklı dalış noktası bulunuyor. Bunlardan en bilinenleri Büyük Ada, Küçük Ada, Domuz Burnu ve Arslan Kayası. Bölgede çok sayıda orfoz, akya, deniz tavşanı, orkinos, çipura, barakuda, ahtapot görebiliyorsunuz. Yılın sekiz ayı dalış yapabildiğiniz Karaburun, Türkiye’nin en iyi dalış rotalarından biri.

Türkiye’nin En Iyi Dalış Rotaları
Türkiye'nin En İyi Dalış Rotaları
Saros, Çanakkale

İstanbul’a yakınlığı ile oldukça cazip rotalardan biri olan Çanakkale’deki Saros Körfezi, dalışçılar arasında da oldukça popüler. Körfezin konumu ve tarihi sebebiyle Çanakkale Savaşı sırasında batmış sayısız batık bulunuyor. Hem doğal güzellerine bakmak hem de batıkları incelemek isteyenler için çifte kavrulmuş bir hizmet sunduğu kesin. Zaman zaman kuvvetli akıntılar nedeniyle batıklarda hasar oluşmuş olsa da bazıları kendini korumayı başarmış. Bunlardan biri de Suvla Koyu’ndaki Lundy Batığı. Lundy, 1908 yılından kalma, 188 tonluk bir batık. Bu batığa ulaşmak için yaklaşık 30 metrelik bir derinliğe dalmak gerekiyor.

Türkiye’nin En Iyi Dalış Rotaları
Türkiye'nin En İyi Dalış Rotaları

Saros’un suyu oldukça berrak ve sualtı canlıları bakımından çok zengin. Bunun ana sebebi ise sualtı akıntılarının fazla olması dolayısıyla kendini temizleyebilmesi ve etrafında denizi kirletecek bir yerleşim veya sanayileşmenin olmaması. En azından şimdilik kendini temizleyebilmesine engel olacak boyutta değil. Körfezde deniz salyangozu, ıstakoz, deniz yıldızı, gümüş balığı ve akya gibi 200’ün üzerinde deniz canlısı bulunuyor. Cennet, Cehennem, Asker Taşı, Üç Adalar, Kömür Limanı gibi çok sayıda dalış noktası bulunuyor ancak en ünlüsü Minnoş Kayalıkları. 15 metreye dalış yapılan bu kayalıklarda çok renkli bir dip yapısı mevcut. Daha birinci metreden itibaren görebileceğiniz turuncu mercanlar hafızanızdan asla çıkmayacak türde.