fbpx

Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Sıra Dışı Bir Mekanizma: Girard-Perregaux Neo Constant Escapement

23 Ekim 2023
Sıra Dışı Bir Mekanizma: Girard-Perregaux Neo Constant Escapement

Girard-Perregaux modern saatçiliğin en sıra dışı mekanizmalarından Constant Escapement’a yeniden hayat veriyor: Neo Constant Escapement.

Bundan 10 sene önce Girard-Perregaux, Constant Escapement’ı duyurduğu vakit, modern saatçilik o güne dek gördüğü en ilginç mekanizmalardan biriyle tanışmıştı. Constant Escapement, sabit kuvvet eşapmanıyla çalışıyor ve saatçiliğin üzerine düşündüğü bir soruna çözüm getiriyordu. O günlerde tüm dikkatleri üzerine çeken “sabit kuvvet eşapmanı”na gelmeden önce saatçilikte en sık duyduğumuz terimlerden biri olan eşapmana bakalım: Eşapman, bir saatin zemberekte depolanan gücü denge çarkına aktaran bileşen. Açılıp kapanan bir denge yayına ve sürekli dönüş yapan bir denge çarkına sahip eşapman içeren geleneksel bir saatteki muhtemel sorun ise gerilmiş zemberek yayı açıldıkça genlikte bir düşüş olması ve denge çarkına iletilen güç miktarının azalmasıdır. Genlikte düşüş oldukça zaman ölçümündeki hassasiyet de azalıyor. Girard-Perregaux’nun Constant Escapement modelinde ise bu genlik düşüşü ortadan kalkıyor.

Girard Perregaux Neo Contant Escapement

GP, Constant Escapement ile belirli bir eşiğe kadar enerji depolayan ve sonra ileri-geri döngüsü tekrar gerçekleşmeden önce eşapmana anında ileten esnek bir silisyum bıçaktan (insan saçından altı kat daha ince) üretilen bir ara bileşen kullanarak genlikteki düşüş sorununa çözüm getiriyor. On sene önce duyurulan Constant Escapement ve güncel Neo Constant Escapement modellerinde gördüğümüz sabit kuvvet eşapmanı en basit haliyle böyle işliyor. Fikrin babası ise mucit ve saat ustası Nicolas Déhon. Yaklaşık 25 yıl önce bir tren istasyonunda, elindeki biletle oynarken sabit kuvvet eşapmanının ilk kıvılcımları düşüyor Déhon’un aklına. Baş parmağı ve işaret parmağı arasında dikey halde tuttuğu bileti bükerken “C” harfine benzer aldığı şekil ve bu şeklin üstündeki yanal basınç ile kartın biriktirdiği enerjiyle “Constant Escapement”ın tohumları atılıyor.

Girard Perregaux Neo Constant
Önceki modelde olduğu gibi eşapman saat 6 yönündeki açıklıktan görülebiliyor. Saat göstergeleri ise önceki versiyona göre daha belirgin ve merkezde tasarlanmış.

O sıralar Rolex’te saat ustası olarak çalışan Déhon’un fikri henüz silisyum teknolojisi gelişmediğinden Rolex içerisinde değerlendirilemiyor. Yıllar sonra Girard-Perregaux’ya geçtiğinde fikrini sunuyor ve üzerinde çalışmaya başlıyorlar. Déhon 2008’de GP’den ayrılınca projeyi Stéphane Oes üstleniyor ve silisyum bıçak eklentili sabit kuvvet eşapmanını geliştirerek bugün gördüğümüz mekanizmayı ortaya çıkarıyorlar.

Sıra Dışı Bir Mekanizma: Girard-Perregaux Neo Constant Escapement
Girard-Perregaux Neo Constant Escapement

On yıl aradan sonra gelen yeni model Neo Constant Escapement’ın pek çok özelliği selefine benziyor. Fark edilir ilk değişiklik, saatin 3 mm küçülerek 45 mm çapında bir titanyum kasada tasarlanmış olması. Teknik gelişmelerle minimum 7 günlük güç rezervi ve daha rafine köprü tasarımıyla geliyor. Tüm Neo Constant Escapement saatleri COSC tarafından sertifikalandırılmış. Açık kasa arkasından elle kurmalı mekanizma GP09200’ü görmek mümkün.

Neo Constant Escapement, limitli bir seri değil. Ancak oldukça kompleks bir mekanizma olduğu ve markanın bu mekanizma üzerinde çalışan 5-6 ustası olduğu için 2024’ün Ocak ayından itibaren yılda 50 ya da 60 civarında üretilmesi bekleniyor.