Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Kendi Yıldızına Ulaşmak: Michel Sarran

1 Mayıs 2025
Kendi Yıldızına Ulaşmak: Michel Sarran
Tıp fakültesinden şefliğe uzanan sıra dışı bir yolculuk Fransız şef Michel Sarran’ın öyküsü. Uzun yıllardır gastronomi dünyasında olan Michelin yıldızlı şef, Toulouse’da kendi adını verdiği restoranında “Burada, başka hiçbir yerde olmadığı gibi” iddiasıyla ve çok yakında dost olacaklarmış gibi bir samimiyetle karşılıyor misafirlerini…
Michel Sarran
Sarran’ın bileğinde Zenith’in yeni duyurduğu, ikonik kalibre 135’in 160. yıldönümü için üretilen G.F.J. modelini görüyoruz.

Zenith ile uzun bir yolculuğa çıkıyoruz. Bu yolculukta dünyaca ünlü şeflerden sanatçılara, kendi yıldızına ulaşmayı başarmış profesyonellerin hikâyelerini yazacağız. Ancak gelin önce, bu yazı dizisine neden “Kendi Yıldızına Ulaşmak” adını verdiğimizi anlatalım: Zenit, gökyüzünün en yüksek noktası demek, oraya ulaştığınızda zirvedesinizdir. Kelime kökeni, başın üstündeki yol anlamına gelen Arapça bir sözcüğe dayanıyor. Zamanla Arapçadan İspanyolca ve Fransızcaya geçen kelime, en nihayetinde İngilizcede kullanılmaya başlanmış. 1600’lere gelindiğinde sadece gökle ilgili bir terim olmaktan çıkan Zenith, zirveye ulaşmakla ilgili anları ifade etmek için kullanılır olmuş.

Zenith’in kurucusu Georges Favre-Jacot da markasının temelini attığı ilk yıllarda atölyesinden ayrıldığı bir gece, başını gökyüzüne kaldırdığında kendi göğünün en yüksek noktasına ulaştığını fark eder. Favre-Jacot gerçekten kendi yıldızına ulaşmış, 1900’da Paris Evrensel Sergisi’nde “Zenith” adını verdiği kalibresiyle büyük ödülün sahibi olmuştu. Bu ödülden sonra Manufacture GFJ ismiyle yola çıkan markanın ismi Zenith olarak değiştirildi. Yüksek saatçilikte hep zirveye ulaşan Zenith, tarihi boyunca kendi yıldızına ulaşanların da rehberi oldu. Manş Denizi’ni aşarak tarihi uçuşu gerçekleştiren Louis Blériot’dan paraşütçü Felix Baumgartner’e pek çok yıldızın yanındaydı. En yeni yol arkadaşlarından biri ise dünyaca ünlü şef Michel Sarran.

Kendi Yıldızına Ulaşmak: Michel Sarran
Fransız şef Sarran burada bir başka model, Defy Skyline ile poz veriyor.


Michelin Yıldızlı Şef’in Hikâyesi

Gökyüzünün en yüksek noktasına, kendi yıldızına ulaşan herkesin dinlemeye değer bir hikâyesi var; tıpkı Michel Sarran’ınki gibi. 1969’da Fransa’nın güneybatısındaki bir kentte doğan Michel Sarran, burada aile çiftliklerinde büyür. Kimi zaman çiftlikte veteriner amcasının işlerine yardım eden Sarran’ın gastronomiye ilgisi henüz çocukluk yıllarında bu çiftlikte gelişmeye başlar. Ancak veteriner amcasının da etkisiyle liseden mezun olduktan sonra eğitimi tıp alanında devam ettirir. Sarran tıp fakültesinde başarısız birkaç yıl geçirirken annesi ise çiftliklerinde küçük bir menüyle ev yemekleri sunan bir lokanta açar. Okulunun devam ettiği yıllarda yazları burada çalışan Sarran, 1981 yazından itibaren tam zamanlı olarak restoranda çalışmaya başlar. Restoranda bir süre garson olarak çalıştıktan sonra kendi isteğiyle mutfağa geçen Sarran, zirveye ulaşmak için ilk adımı atmış olacaktır.

Kısa bir süre sonra Paris’te Michelin yıldızlı bir restoranda bir senelik eğitime giden genç Sarran, burada temel mutfak tekniklerini, Akdeniz mutfağını ve balık pişirme tekniklerini öğrenir. Ardından Paris’in meşhur pastacısı Lenôtre’de pastacılık eğitimi alır. 1984’te iki Michelin yıldızlı Şef Ducasse’ın mutfağında yardımcı şef olarak çalışmaya başlar.

Michel Sarran

Yıllar içinde farklı restoranlarda deneyim kazanan Sarran, 1991’de ilk Michelin yıldızını alır. Kendi adını taşıyan restoranını 1995’te Toulouse’da açar; restoran 1996’da ilk Michelin yıldızını, 2003’te ise ikincisini kazanır. Sarran artık kendi yıldızına ulaşır.

Çok uzun yıllardır mutfakta olan Fransız şef, tabaklarında Akdeniz mutfağıyla Latin ruhunu birleştirmeyi sevdiğini söylüyor. Pişirdiği yemeklerin damakları okşamasını ve bir duygu oluşturmasını istediğini dile getiren Sarran, mesleğini tanımlarken keyif satan kimseler olduklarını da ifade ediyor. Dahası Sarran’a göre, yemek pişirmek ve saat yapımı temel değerleri paylaşıyor. İki disiplin de hassasiyet, tutku ve bilgeliği nesilden nesle aktarıyor ve her ikisi için de mükemmelliğin peşinde geçen her saniye büyük bir önem taşıyor. Bu yüzden, Zenith’le yollarının kesişmesi bir tesadüf değil. Zenith CEO’su Benoît de Clerck de Sarran’ın yetenek ve cesaretin vücut bulmuş hali olduğunu, markanın arkadaşlarından biri olmasından büyük bir heyecan duyduklarını dile getiriyor.

Michel Sarran’ın tıp fakültesinde başarısız geçen birkaç yılın ardından kendi yolunu bulması ve yıllar içinde dünyaca ünlü bir şef haline gelmesi, eski Zenith CEO’su Jean-Claude Biver’ın geçtiğimiz yıllarda yaptığımız bir röportajdaki, “Zamanın genellikle sizden yana olduğunu unutmamalısınız” cümlesini anımsatıyor. Her nasıl ki, zaman yaşam boyunca bizden yana duruyorsa, Zenith de bu yolculukta kendi yıldızına ulaşmaya çalışan herkesin yanında olmaya devam ediyor.