Adrenalin, hız ve tutkunun birlikteliğiyle dünyanın nefesini tutarak izlediği efsane araba yarışları Formula 1 hakkında bilmeniz gereken her şey burada.
Formula 1 adı nereden geliyor?
Dünyadaki tüm motorsporları organizasyonları için onay veren kurum olan FIA (Uluslararası Otomobil Federasyonu), tek koltuklu, tekerlekleri açıkta olan yarış arabaları kategorisinin en üst seviyesini Formula 1 olarak adlandırıyor. Formula 1 tanımlaması ilk olarak 1950 yılındaki şampiyonada kullanıldı ve günümüzde de aynı isimle devam ediyor.
Formula 1’in kısaltması nedir?
F1
Formula yarışları nedir?
FIA’nın belirlediği kurallar çerçevesinde düzenlenen şampiyonalarda “Formula” ifadesi kullanılıyor. Pistlerde, kurallar dahilinde denk araçların mücadele ettiği şampiyonalar arasında Formula 1, en üst kategoriyi belirliyor. Gövdenin dışında, açık bir şekilde görünen tekerlekleri, tek koltuklu gövdeleri, sürücünün arkasında, ortada yer alan motorlarıyla Formula araçları, F1’e ek olarak yıllar içerisinde Formula 2, Formula 3, Formula 4, Formula 2000 veya GP2 adlarıyla düzenlendi.
Formula 1’deki her bir yarışa ne ad verilir?
Formula yarışlarındaki her bir pist yarışına “Grand Prix”, kısaca “GP” deniyor. Dünyanın farklı ülkelerindeki pistlerde ya da kontrollü olarak kapatılmış halka açık yollarda Grand Prix’ler düzenleniyor.
F1’in ilk şampiyon pilotu kimdir?
1950 yılında düzenlenen ilk Formula 1 şampiyonasının kazananı, İtalyan Giuseppe Farina’dır. Farina, şampiyon olduğunda 44 yaşındaydı.
F1’de en fazla yarış kazanan pilot kimdir?
F1’de en fazla yarış kazanan sürücü, 103 zafer ile (Mart 2024) Lewis Hamilton’dır. Michael Schumacher, 91 yarış zaferiyle ikinci sıradayken üçüncü sırada 56 yarış (Mart 2024) ile Max Verstappen geliyor.
F1’de yarışan markalar hangileri?
2024 Formula 1 sezonunda 10 takım yarışıyor. Bunlar; Red Bull, Ferrari, McLaren, Mercedes, Aston Martin, RB (F1 Team), Haas, Williams, Kick Sauber ve Alpine takımları olarak adlandırılıyor.
En çok şampiyonluğa sahip otomobil markası hangisi?
1950 ile Mart 2024 arasında en fazla F1 yarışı kazanan takımlar, 244 zafer ile Ferrari, 183 zafer ile McLaren, 125 zafer ile Mercedes’tir. Sezon şampiyonluğu olarak Ferrari 16 şampiyonlukla zirvede, Williams 9 şampiyonluk ile ikinci, Mclaren ve Mercedes ise 8’er şampiyonlukla üçüncü sırada. Formula 1’e motor sağlayan üreticiler kategorisi olarak bakıldığında da Ferrari ilk sıradayken, İtalyan markayı sırasıyla Renault, Ford, Mercedes ve Honda izliyor. Mercedes, 2014 ve 2021 arasındaki Formula 1 sezonlarını üst üste 8 kere kazanarak bu alandaki liderliği elinde bulunduruyor.
Neden kadın pilot yok?
F1, cinsiyetlerin ayrıca kategorize edildiği bir spor dalı değil. Ancak 1950’den günümüze sadece 5 kadın, Formula 1’de yarıştı. Kadın pilotların az olmasının farklı sebepleri bulunuyor. Bunlardan biri karting’den başlayarak F1’e uzanan yolculukta erkek pilotların kadınlardan iyi sonuçlar almasından kaynaklanıyor. Ayrıca çocukluk yaşlarında karting’e başlayanlarda erkek oranının fazla olması, devam eden yıllarda kadınların elenmesini artırıyor. Fiziksel olarak kadınların erkekler karşısında bir dezavantajının olmadığı Formula 1’de, ağırlık ve boyut gibi avantajları da olabilir.
Bir sezonda kaç yarış var?
2024 F1 sezonunda 24 Grand Prix var. Bu sayı, bugüne kadar bir sezondaki en fazla yarış anlamına geliyor.
Kaç araba yarışıyor?
2024 sezonunda 10 takımda 20 otomobil Formula 1’de yarışıyor.
F1 pilotları yılda ne kadar kazanıyor?
F1 pilotları, senelik anlaşmaları kapsamında takımlardan aldıkları ücrete ek olarak sponsorluklardan da gelir elde ediyor. Forbes’un 2023 yılı rakamlarına dayanan araştırmasına göre Max Verstappen’in yıllık kazancı 70 milyon dolar seviyesindeyken, Lewis Hamilton 55 milyon dolar, Fernando Alonso ise 34 milyon dolar kazanç elde etti. Bu üçlüden Lewis Hamilton’ın, sponsorluk anlaşmalarıyla birlikte yıllık 300 milyon dolar kazandığına dair veriler var. Formula 1’in en arka sıralarında yer alan sürücülerin yıllık kazançlarının 1 milyon seviyesinde olduğu tahmin ediliyor.
F1 pilotları hangi saatleri kullanıyor?
1950’den günümüze F1, “zaman tutucu” saat markalarıyla yakın ilişkiler içinde. Takımlara ya da pilotlara sponsor olmayı ya da işbirliğine gitmeyi tercih eden saat markaları, sezona özgü modeller de geliştirebiliyor. TAG Heuer, Red Bull ve Max Verstappen ile anlaşırken Rolex, yıllardır Ferrari ile birlikte yer alıyor. Bazı sezonlarda Ferrari, Richard Mille ile de anlaşmalar yaptı. Mercedes ve dolayısıyla Lewis Hamilton’ın tercihi IWC Schaffhausen olurken Mclaren, Richard Mille ile birlikteliklere imza atıyor.
Hangi saat markaları destek veriyor?
Rolex, 2013’den günümüze F1’in yasal “zaman tutucusu” olarak spora desteğini sürdürüyor. Rolex’in sadece F1 sponsorluğunun yıllık bedelinin 50 milyon seviyesinde olduğu biliniyor. Rolex öncesinde Hublot, TAG Heuer ve Longines gibi markalar, F1’in “zaman tutucu”ları olarak sponsor olmuşken, marka ya da pilot bazında Richard Mille, IWC Schaffhausen, Casio, Girard-Perregaux, H. Moser & Cie, Tudor ve daha pek çok saat markası Formula 1’de yer aldılar.
F1’de DRS nedir?
İngilizce “Drag Reduction System” olan sistemin kısaltması DRS, Formula 1 araçlarının aerodinamik özelliklerinin yarış esnasında değişimine olanak sağlıyor. DRS deveye alındığında maksimum hızları artan Formula 1 otomobilleri, öndeki rakibin yakalanması ve geçilmesi amacıyla kullanılıyor. Her yıl DRS kullanım kuralları FIA tarafından yeniden belirlenirken, pist içinde kullanıma izin verilen yerler de değişiklik gösterebiliyor. Her bir milimetrenin önemli olduğu Formula 1 araçları, 2011’de ilk olarak DRS ile tanıştılar.
Hangi motorlar kullanılıyor?
2024 F1 sezonunda 4 motor üreticisi, takımların ana güç kaynaklarını üretiyor. 2024’te Mercedes, kendi takımına ek olarak Mclaren, Williams ve Aston Martin’e motor veriyor. Ferrari de kendi takımına ek olarak Stake ve Haas’a motor sağlıyor. 2024’de Honda, Red Bull Racing ve AlphaTauri’den sorumlu. Renault ise alt markası konumundaki Alpine’in motor sağlayıcısı konumunda. 2013’ten günümüze Formula 1’de 1.6 litrelik silindir hacimli, V6 silindir düzeninde hibrit-turbo destekli benzinli motorlar kullanılıyor.
2026 F1 motorları nasıl olacak?
2026’da motor kuralları büyük ölçüde değişecekken, 0 emisyonlu bir F1 hedefleniyor. ARAMCO ile yapılan işbirliği kapsamında sürdürülebilir, sentetik yakıtların kullanılacağı motorların 1.6 litre V6 turbo olarak kalması ancak elektrik desteğinin artırılması planlanıyor. MGU-K (Kinetic Motor Generator Unit) olarak adlandırılan destek sistemlerini, kinetik motor yönetim üniteleri olarak Türkçeleştirebiliriz. Elektrik desteğiyle daha düşük emisyon ve 1.000 beygirin üzerinde toplam sistem gücüne erişilmesi planlanıyor.
2026’da hangi markalar F1 motoru üretecek?
2026 F1 sezonunda Mercedes, Ferrari, Honda ve Renault’ya ek olarak Ford ve Audi’nin de bu kategoriye gireceği açıklandı. Red-Bull, Honda’dan Ford’a geçecekken, Audi’nin bağımsız bir üretici olarak mücadele etmesi bekleniyor. General Motors’un da 2028’den itibaren Formula 1’e girme ihtimali bulunuyor.
F1 Türkiye’ye gelecek mi?
2026’da Formula 1 ile sözleşmesi bitecek 7 ülke var. FIA ile görüşmelerini sürdüren TOSFED (Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu), gerekli sponsorluklar, maddi destek ve uygun şartların sağlanabilmesi durumunda Formula 1’in yeniden Türkiye’de düzenlenebileceğini düşünüyor.
Türkiye’deki ilk Formula 1 yarışını kim kazandı?
Türkiye’deki ilk Formula 1 Grand Prix’si, 21 Ağustos 2005 tarihinde düzenlendi. McLaren-Mercedes Takımı’nın Fin Pilotu Kimi Raikkonen, Formula 1’deki ilk Türkiye GP’sini kazandı. İlk Türkiye GP’sinde Renault’dan Fernando Alonso ikinci, McLaren-Mercedes’den Juan Pablo Montoya üçüncü oldu.
Formula 1 2024 takvimi nasıl?
2024 Formula 1 sezonundaki 24 Grand Prix tarihleri şu şekilde:
Bahreyn GP – 2 Mart
Suudi Arabistan GP – 9 Mart
Avustralya GP – 24 Mart
Japonya GP – 7 Nisan
Çin GP – 21 Nisan
Miami GP – 5 Mayıs
Emilia Romagna GP (İtalya) – 19 Mayıs
Monako GP – 26 Mayıs
Kanada GP – 9 Haziran
İspanya GP – 23 Haziran
Avusturya GP – 30 Haziran
Britanya GP – 7 Temmuz
Macaristan GP – 21 Temmuz
Belçika GP – 28 Temmuz
Hollanda GP – 25 Ağustos
İtalya GP – 1 Eylül
Azerbaycan GP – 15 Eylül
Singapur GP – 22 Eylül
Amerika GP – 20 Ekim
Meksika GP – 27 Ekim
Brezilya GP – 3 Kasım
Las Vegas GP – 24 Kasım
Katar GP – 1 Aralık
Abu Dhabi GP – 8 Aralık