Los Angeles County Sanat Müzesi’nde 17 Aralık’ta ziyarete açılacak “Dining with the Sultan: The Fine Art of Feasting” sergisi, İslam sanatını mutfak kültürü üzerinden keşfediyor.
Meşhur İsveç köftesinin Osmanlı İmparatorluğu’ndan İsveç mutfağına geçmiş bir yemek olduğunu biliyor muydunuz? Mutfak kültürü ve yemeklerin toplumlar üzerindeki etkisi insanlık tarihinden düşündüğümüzden daha fazla önem taşıyor belki de. Los Angeles County Sanat Müzesi küratörü Linda Komaroff, farklı kültürlere yakınlaşmanın ve önyargıları kırmanın bir yolunun mutfaklardan geçtiğini söylüyor. Hatta sanat, edebiyat ya da tarih gibi disiplinlerden önce başka kültürle ilk karşılaşma anımızın çoklukla o kültürün mutfağı üzerinden olduğunu da ekliyor. Mutfakla ilgili tüm bu meseleleri ve daha fazlasını “Dining with the Sultan: The Fine Art of Feasting” sergisiyle mercek altına alan Karamoff, İslam sanatına mutfak üzerinden bir kapı açıyor.
30 farklı koleksiyondan 250 eserle hazırlanan “Dining with the Sultan: The Fine Art of Feasting”, İslam sanat dünyasını mutfak ilişkileri üzerinden yansıtıyor. Geniş bir coğrafya ve zaman dilimine yayılan sergide, 17. yüzyıl sonlarından kalma altın, zümrüt ve yakutlarla kaplı Hint yemek kaplarından 18. yüzyılın Şam’ından misafir odası enstalasyonları yer alıyor. Sofra takımları ve enstalasyonların yanı sıra İslam coğrafyasının farklı bölgelerinden yemek tarifleri de serginin bir parçası.
İslam mutfak kültürünün yüzyıllar içerisinde değişimini takip eden “Dining with the Sultan”; Dressing for Dinner, Dining Across Cultures: China, Islamic Lands, and Italy ve Coffee Culture gibi bölümlerle mutfak kültürünü farklı perspektiflerden inceleniyor. Sergi aynı zamanda yemeklerin kökenleri hakkında bilgiler de ortaya koyuyor: İsveç köftesinin Osmanlı İmparatorluğu’ndan gelen bir yemek olduğu da Komaroff’un aktardıkları arasında.
Linda Komaroff’un küratörlüğünde düzenlenen sergi, Los Angeles County Sanat Müzesi’nde 17 Aralık’ta ziyarete açılarak 4 Ağustos’a kadar devam edecek.