Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Yüksek Saatçilik x Fine Dining

7 Mayıs 2024
Yüksek Saatçilik x Fine Dining
Bağımsız saatçiliğin önde gelen isimlerinden François-Paul Journe, saatçiliğin kalbi Cenevre’de bir ilk niteliğinde olan bir restoran açarak şehrin saatçilik tarihini fine dining buluşturdu.

Duvarları, saatleri ve mekanizmaları tasvir eden tablolarla süslü, menüsündeki tabaklara saat modellerinin isimlerini veren bir İsviçre restoranı… Bağımsız saatçiliğin ünlü ismi François-Paul Journe, kasım ayında Cenevre’de kapılarını açtığı F. P Journe Le Restaurant ile şehrin saatçilik tarihini gastronomi ile buluşturdu. Journe’a bu yolculukta Michelin yıldızlı şef Dominique Gauthier eşlik ediyor.

Yüksek Saatçilik X Fine Dining
Ian Fleming, ilk James Bond romanı Goldfinger’da, 007’nin La Bavaria’da bira içtiği bir kısım kaleme alıyor.

Şehrin en lüks caddelerinden Rue du Rhône’da yer alan F. P. Journe Le Restaurant, 1910’lu yılların başında açılan, uzun yıllarca diplomatların ve gazetecilerin uğrak mekânı olan La Bavaria’dan devralınarak hayata geçirilmiş. İkonik birahane La Bavaria’nın 1942’den bu yana hiç değişmeden muhafaza edilen dekorasyonu F. P. Journe Le Restaurant’da da korunmuş. Yaklaşık dört sene süren renovasyon sonrası selefi mekânın koyu meşe kaplamaları ve geometrik desenli tavanlarına horolojik bir atmosfer eşlik ediyor. Duvarlarda mekanizmaların teknik çizimlerini tasvir eden posterler yer alırken kimi menülere ise Jost Bürgi ya da Christiaan Huygens gibi saat ustalarının isimleri verilmiş. Çatal bıçak takımlarında dahi saatçilikten esin alan F. P. Journe Le Restaurant 17. yüzyıldan kalma, “Giovanni Brugell Venetia” imzalı bir astronomik saate de ev sahipliği yapıyor.

F. P. Journe Le Restaurant’da Michelin yıldızlı şef Dominique Gauthier, Tayland’daki seyahatlerinden esinlenerek narenciye ve baharatlarla yarattığı Akdeniz tatlarının ağırlıkta olduğu menüler sunuyor. Mutfakta kullanılan sebze ve etler ise İsviçre’nin farklı bölgelerindeki bahçeler ve çiftliklerden geliyor. Trüf mantarlı tavşan ravioli ve kadayıflı ıstakoz, tadım menüsünün yıldızları arasında.

Yüksek Saatçilik X Fine Dining
Restoranın üç tadım menüsü, ikonik F. P. Journe modellerinin adını taşıyor.

Bir sonraki Cenevre seyahatinizde yolunuz F. P. Journe Le Restaurant’a düşerse, Omega’dan Patek Philippe’e saat devlerinin yer aldığı caddeye doğru bakıp içkinizi yudumlarken saatçiliğin geçmişten bugüne ustalarını zihninizden geçirebilirsiniz. Sizden önce burada, La Bavaria’da birasını içen James Bond’un bileğinde hangi saatin olduğunu ise biliyorsunuz: Rolex GMT Master.

Bu yazı, Saatolog 2023-2024 sayısında yayımlanmıştır. Yazıdaki fotoğrafların yayın hakları Saatolog ve saatolog.com.tr mecralarına ait olup yazılı ön izin olmaksızın hangi ortamda olursa olsun kullanılması yasaktır.