Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Şarkılardaki Babalar…

11 Haziran 2024
Şarkılardaki Babalar…
Babalar Günü deyince akla gelen şeylerden biri de bu özel günü anımsatan ya da anlam katan şarkılar. Gelin şarkılardaki babalarla bugünü kutlayalım.

Bir kavram olarak “Baba”, neredeyse hayatın her alanında var; mafyasından siyasetine, spordan sanata… Ancak (bazı ülkeler farklı zamanlarda kutlasa da) her haziran ayının üçüncü pazarı kutlanan Babalar Günü’nün mana ve ehemmiyeti apayrı. Babalar Günü deyince akla gelen şeylerden biri de bu özel günü anımsatan ya da anlam katan şarkılar. Gerçi Anneler Günü ile yarışamaz ama, Babalar Günü için akla gelen şarkıların sayısı da fena değil.

Oya Küçümen – Bana Bir Masal Anlat Baba

Her 100 kişiden en az sekseni bunu seçecektir. Babalar Günü için şarkılar listesinin başında şüphesiz Oya Küçümen tarafından seslendirilen “Bana Bir Masal Anlat Baba” şarkısı gelir.

1993 yılında başlayan ve her kesimden insanı ekrana kilitleyen “Süper Baba” dizisinin müziği bu. Seslendiren Oya Küçümen ama şarkının imzası Yeni Türkü topluluğuna ait.

Yeni Türkü – Açelya

Şevket Altuğ’un unutulmaz karakter Fiko’ya can verdiği dizisinin jenerik şarkısı aynı zamanda pop müzik tarihimizin de önemli eserlerinden biri. Aslında Yeni Türkü demişken, topluluğun “Yeşilmişik” albümündeki “Açelya” adlı şarkıyı da bu bahiste araya sıkıştırmak lazım; Meral Özbek’in “Babam’a” ithafıyla yazdığı sözler münasebetiyle…

Cem Karaca – Baba

İnsanın babasına duyduğu sevgi, saygı ve hayranlığı en iyi dile getiren şarkılardan biri Cem Karaca’nın “Baba” şarkısı. Cem Karaca’nın 1970 yılında Ferdy Klein Orkestrası eşliğinde söylediği şarkının sözlerinde (“Bir dolu şey söylendi analar için / Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar dediler / Ama hep, hep analar için…” türünden) ufak bir serzeniş olsa da şarkının içeriğinde kuvvetli bir özlem duygusu var. Aslında babalardan söz eden şarkıların içeriği genellikle özlem duygusuyla yüklü. Bu da Karaca’nın, babası Mehmet Bey’in ardındanmış gibi yazdığı bir ağıt, çünkü Karaca şarkıyı yazdığında babası hayattaydı. Karaca yıllar sonra ölen babasının cenazesine sürgünde olduğu için gelememişti. Aynı Cem Karaca aynı nedenle vakit geç olmadan “Oğluma” adlı bir şarkı yazmış, içindeki tüm öğütleri burada bir bir sıralamıştı.

Fatih Kısaparmak – Bu Adam Benim Babam

Fatih Kısaparmak’ın “Bu Adam Benim Babam” şarkısının farkı sınıf vurgusu. Çalışan sınıftan gelen emekçi bir babanın hikâyesi bu. “Bu adam benim babam / Sekiz köşe kasketiyle / Omuzunda sekosuyla hey! / Cebinde yok parası / Bafra’dır cigarası / Yüreğindedir yarası / Altı çocuk büyütmüş / Bir işçi maaşıyla / Bir lokma ekmek için / Kimseye eğilmemiş / Bu adam benim babam hey!”

Ahmet Kaya – Baba Bugün Sana Gelmek İstiyorum

Ahmet Kaya’nın “Baba Bugün Sana Gelmek İstiyorum” şarkısı da Kısaparmak şarkısına uzak değil. Baba ocağından uzak düşmüş bir kader mahkumunun özlemlerini dile getiriyor.

Barış Manço – Güle Güle Oğlum

Barış Manço’nun “Güle Güle Oğlum” adlı şarkısı, bir babanın evlilik öncesinde oğluna verdiği öğütlerden mütevelli. Şarkının sonundaki “Hadi artık gidelim, davetlileri bekletmeyelim” satırı da bunların hemen nikah öncesinde konuşulduğunun göstergesi.

Müslüm Gürses – Ah Oğlum

Müslüm Gürses “Ah Oğlum” şarkısında Manço gibi giden bir oğlun ardından sesleniyor. Sözler Murathan Mungan tarafından yazılmış, beste Burhan Bayar’a ait.

Fikret Kızılok – Ama Babacığım

“Ama Babacığım” da Fikret Kızılok’un oğluna verdiği öğütlerden müteşekkil. Şarkı, Kızılok’un Bülent Ortaçgil ile Çekirdek Sanatevi’nde verdiği resitalde seslendirilmiş.

Hasret Gültekin – Canım Oğlum

Özlem dolu olduğu gibi babalar hakkında yazılan şarkıların altındaki hikâyeler bir o kadar da trajik. Örneğin henüz 22 yaşındayken, genç yaşta katledilen Hasret Gültekin’in “Canım Oğlum” adlı bestesi ise Hasan Hüseyin Korkmazgil’in bir şiirinden uyarlanmış. Şarkı daha sonra Gültekin’in oğlu tarafından da yorumlandı.

Erkut Taçkın – Baba

En etkileyici baba şarkılarından biri de Erkut Taçkın’a ait. Yeni kuşaklar bu şarkıyı muhtemelen Tolga Karaçelik’in 2018 yılında gösterime giren filmi “Kelebekler” filminden hatırlar. Film, babalarının çağrısına uyan üç kardeşin, onun yaşadığı yere yaptığı yolculuğu anlatıyor. Mehmet Teoman’ın sözleriyle Türkçeleştirilen şarkı, Paul Anka’nın 1974 tarihli albümündeki “Papa” adıyla var. Erkut Taçkın bir yıl sonra şarkıyı yorumlamış.

Hardal – Babalar Küçük Oğullarına Söylesin Diye

Sadece iki albüm çıkardığı halde rock müzik tarihimize altın harflerle yazılan ve bir kırılma noktası olarak gösterilen Hardal topluluğunun “Babalar Küçük Oğullarına Söylesin Diye” adında nefis bir şarkı var. Bu Hardal’ın 1982 yılında çıkardığı ikinci albüm “Nereden Nereye”nin açılış şarkısı. Sözleri ve müziği kurucu üye ve gitarcı Şükrü Yüksel’e ait. İçerik ise ayrılanlara sevgi ve moral depolayan sözlerle dolu.

Bu liste çok daha fazlasını içeriyor. Onlardan 15 tanesini listeyelim, devamını tercihlerinize ve keşiflerinize bırakalım:

Barış Demirel – Babamgil
Aşkın Nur Yengi – Baba
Mabel Matiz – Babamı Beklerken
Sezen Aksu – Baba Evi
Yüksek Sadakat – Babamın Evinde
Şebnem Ferah – Babam Oğlum
Ezginin Günlüğü – Babamı Anarken
BaBa Zula – Babasız Kızlar Balosu
Nil Karaibrahimgil – Babama N’olmuş?
Mert Fırat – Baba Bi Bak Bana
Can Kazaz – Sürsün Bahar
Atiye – Baba