Her otomobil, üretilmeden önce hedef kitlesi ve kullanım amacı belirlenerek şekillendirilir. Bazı otomobillerde ise zamanla hedef kitlede değişiklikler olabilir. Peki babalara en uygun otomobiller hangileri olabilir? Babalar Günü sebebiyle arkamızdaki güçlü dağlara en çok yakışacak, hayallerini süsleyen en iyi baba arabalarını inceliyoruz.
En İyi Baba Arabaları
Audi RS6 Avant
Listenin en başında Audi RS6 Avant’ı görmek şaşırtıcı olmamalı. Lakin, 90’ların başında “Kuzu Postundaki Kurt” Audi RS2 ile başlayan performanslı station akımının bayrak taşıyıcısı Audi, günümüzde Audi RS6 Avant ile tüm babaların rüyalarını süslüyor. Hatta sadece babalar değil, çocukları da Audi RS6 Avant’ın neredeyse tüm detaylarını biliyor ve sokakta gördüklerinde bu station’ı hemen ayırt ediyorlar.
Geçen yıllar ve her yeni jenerasyon tanıtımıyla “Kuzu Postundaki Kurt” kimliğinden “İri Kurt Postundaki Kurt” formuna dönüşen Audi RS6 Avant, dev çamurluk bombeleri, ön tamponundaki devasa hava girişleri ve yumruk boyutlarındaki egzoz çıkışlarıyla ultra yüksek performansını ele veriyor. Öyle ki artık Audi RS6 Avant’ın “Performance” uzantılı, daha da “hormonlu” bir versiyonu var. 30 beygir ve 50 Nm gibi ekstraları olan versiyon sayesinde maksimum güç 630 beygir ve maksimum tork da 850 Nm olarak açıklanıyor. 2 tonluk Audi RS6 Avant Performance’ın 0-100 km/s hızlanması ise sadece 3.4 saniye. 565 litrelik bagajı olan bir station için hiç de fena sayılmaz!
Ford S-MAX
Bir dönemin popüler aile taşıyıcıları olan MPV’ler, günümüzde neredeyse yok olmaya yüz tuttular ve yerlerini SUV’lere bıraktılar. Chrysler Voyager ve Renault Espace’ın bayrak taşıyıcısı olduğu MPV segmenti kalabalık ailelerin favorileri arasında yaklaşık 20 yıl hüküm sürseler de, sürüş keyfinden uzak, sıkıcı tasarımlı ve kişisel heyecanlardan uzaklardı. Bu durum Ford S-MAX’e kadar devam etti. Ford’un dillere destan sürüş karakteri S-MAX’a da aktarılarak, MPV kullanan babaların sıkıcı sürüş keyfine hapsolmasının önüne geçmişti.
Ford S-MAX, MPV’lerin geniş iç hacmini, 7 kişiye kadar sunmasına ek olarak, adeta bir GTI (Ateşli Hatchback) hisleriyle kullanılabiliyordu. Bu sayede gençliğindeki hislerini ailesiyle beraber yaşamak isteyen babaların favorisi olmuştu. Ne yazık ki günümüzde 0 km bir Ford S-MAX alabilmek mümkün değil ama tüm bu bahsettiklerimiz, sizin aradığınız otomobil tercihine yakınsa, Ford S-MAX’ın ikinci eldeki seçeneklerine bakmanızı tavsiye ediyoruz.
Volvo V90 Cross Country
Babalar, ailenin her ferdinin güvenliğini düşünmek durumunda. Özellikle de trafik kaosunun içinde. Durum böyle olunca da bir Volvo’dan daha güvenli bir seçenek bulmak pek de kolay değil. Tüm aile fertlerinin huzuru ve rahatlığı için geniş iç mekan, kolay çocuk koltuğu bağlantıları ve uzun yolculuklara çıkarken geniş bir bagaj arayanların hayalinde station bir Volvo yatar. Volvo ürün yelpazesi içindeki en macera ruhlu üst model ise Volvo V90 Cross Country.
Standart station Volvo modellerine göre bir miktar daha yüksek karoseri ve plastik gövde eklentileriyle, ailesiyle birlikte yoldan çıkmak isteyen babalar için daha uygun bir otomobil düşünemiyoruz. Mild hibrit dizel ya da benzinli motor seçenekleriyle hem çevreci hem de güçlü olan Volvo V90 Cross Country, çoklu kullanımlara uygun olarak hafızalı koltuklarıyla boyut farkı olan eşlerin ayarlarını kolaylıklar kendilerine göre yapabilmelerine olanak sağlıyor.
Volkswagen Passat Variant
Bir dönem Türkiye’de “En Baba Passat” sloganıyla pazarlanan Volkswagen Passat Variant, günümüzde bu unvanını “mecburen” sürdürmek zorunda. Yeni nesliyle beraber sedan karoseri üretilmeyen Volkswagen Passat, artık sadece Variant adındaki station gövdesiyle yollara çıkıyor. Avrupa’daki Passat satışlarının bazı pazarlarda yüzde 80 seviyelerini bulduğu Variant versiyonu, çocuklu babaların en gözde otomobilleri arasında.
Devasa bagaj hacmi, arka koltukların yatırılması ile daha da büyütülebiliyor. Ayrıca Volkswagen kalitesinden ve prestijinden ödün verilmeden ailenin her ferdine uygun bir iç mekan yaşam alanı sunuluyor. Düşük yakıt tüketimi sayesinde de aile bütçesine katkıda bulunuyor.
Passat Variant’ın reklamını hatırlamak isteyenler için:
BMW M3 Touring
BMW bunu yıllar öncesinden yapmalıydı. Station otomobillere seksenlerin sonunda geç bir giriş yapan BMW, benzer yıllarda performanslı modellerine M takısını yeni yeni ekliyordu. Fakat nedense bu iki anlayış aradan geçen 30 yılda pek bir araya gelmedi. E34 kasa BMW M5’te “Touring” adındaki station olsa da 3 Serisi’nde bu birliktelik için 2023’ü beklememiz gerekti. BMW, E46 kodlu 3 Serisi’nde bir Touring denemesi yapsa da, sadece 1 adet üretilen bu çok gizli modelini yıllarca kamuoyuna göstermedi.
Geçmiş geçmişte kalsın; biz günümüzdeki BMW M3 Touring’e bakalım. BMW M4 Touring, markanın M xDrive dört tekerlekten çekiş sistemi, 510 beygirlik, sıralı 6 silindirli M TwinPower Turbo teknolojisi, 8 kademeli M Steptronic otomatik şanzımanı ve dört tekerleğe bağımsız tork aktarabilen Drivelogic’e sahip olmasıyla oldukça “yüklü” bir teklif. Diğer M3 ve M4 modellerindeki karbon-fiber tavan bu versiyonda sunulmasa da benzer etkinin oluşması için parlak siyah renk standart olarak sunuluyor. Dileyenler gövde rengi tavanı opsiyon olarak seçebiliyor. Bir diğer opsiyon ise 4 adet egzoz çıkışı. Tüm bu ekstralara rağmen halen otomatik açılan bagaj kapağı ve yükleme alanı, diğer BMW M3 Touring modelleriyle aynı.
Jeep Grand Cherokee Trackhawk
Baba dediğin güçlü, heybetli ve belki de bu sebeplerden yeri geldiğinde de korkulan bir figür oluyor. Tam da Jeep’in 2018’de yollara çıkardığı ancak günümüzde emisyon kaygılarından dolayı artık üretilmeyen Grand Cherokee Trackhawk’in son jenerasyonu gibi… Standart haliyle tam bir aile SUV’si olan Grand Cherokee, Trackhawk takısını aldığında, Chrysler mühendislerinin fantezilerinin vücut bulmuş haline dönüşüyordu.
Trackhawk’taki 6.2 litrelik HEMI V8 motor, 5.7 litre 360 beygirlik motorun hacminin büyütülmesi ve supercharger (Kompressor) eklenmesiyle 707 beygir gücüne ulaşarak, dönemi için “Dünyanın En Güçlü Seri Üretim SUV’si” unvanını almıştı. Ayrıca 3.5 saniyede 0-100 km/s hızlanmasını tamamlaması ve çeyrek mile 11.6 saniyede koşabilmesi ile de “Dünyanın En Hızlı SUV’si” olmuştu. Maksimum hız ise 290 km/s’ye varabiliyordu. Bütün bu kapasitesine ek olarak iç mekanda 5 yetişkin için fazlasıyla alan vardı. Ayrıca bilindik Jeep Grand Cherokee konforları da aynen sunuluyordu. Çocukları okula bırakırken geç kalan babalar için daha iyi bir seçenek düşünmek zor!
Mercedes-Benz S-Class Cabriolet
Elbette Mercedes-Benz ürün seçenekleri arasında hemen her otomobil babalara uygun olacaktır. Çünkü otomobilin mucidi olan marka, aslında otomobilin atası olarak nitelendirilebilir. Dolayısıyla, Mercedes-Benz S Serisi gibi makam otomobilleri, dünyaya yön veren sayısız ismin tercihi olarak bu listeye girebilecekken, G Serisi biri arazi ikonları da çok yönlülükleriyle haberimizin direkt konusu olabilirdi. Ya da CLA Shooting Brake gibi daha kompakt boyutlu coupe-station melezlerini de sayabilidik. Ancak, haberimizdeki pek çok “baba” station’a alternatif olabilecek Mercedes-Benz modellerindense, otomobil besin zincirinin bir dönem tepesindeki yıldızdan bahsetmek istiyoruz: S-Class Cabriolet.
Bu sefer şöyle bir baba hayal edelim: Her alanda başarılı, yakışıklı, sağlıklı, centilmen, maddi imkanları konusunda sıkıntı yaşamayan, ailesiyle birlikte seyahatlere gitmeyi seven ve yolcuklarında eşi ile çocuklarıyla beraber açık hava keyfini yaşamak isteyen… İşte Mercedes-Benz S-Class Cabriolet’nin direksiyonu başındaki baba böyle biri olmalı. Muhtemelen orta yaşındaki babamızın ensesi de üşümemeli. Bu sebeple öndeki yolcu koltuklarının başlıklarından sıcak hava üfleyen bir sistemi de var. Ayrıca katlanabilen kumaş tavan açıkken de kabine hava girmesini azaltan ek önlemler de unutulmamış. Günümüzde artık 0 km olarak satın alamadığınız Mercedes-Benz S-Class Cabriolet’in 63 AMG ve 65 AMG versiyonlarının da üretildiğini hatırlatmak isteriz.
Range Rover
Lüks SUV’lerin çıkışı noktası Range Rover, günümüzde heybetli yapısı, ultra prestijli algısı ve sosyal piramidin en üstünü hedefleyenlerin tercihi olmayı sürdürüyor. Elbette eğer babanız sizi bir Range Rover ile arkadaşlarınızın yanından alırsa, okuldaki “havalı çocuk” olma ihtimaliniz kesinleşiyor. Her ne kadar günümüzde Bentley, Rolls-Royce, Aston Martin, Ferrari veya Cadillac gibi markaların da ultra lüks SUV seçenekleri olsa da Kraliyet Ailesi üyelerinin pek çoğu halen Range Rover’ı tercih ediyor. 1970’den günümüze 5 jenerasyon eskiten Range Rover, Land Rover’ın lüks bir modeli olarak yollara çıktı ve yıllar içerisinde model ailesinin de çeşitlendiği ayrı bir marka haline geldi.
Porsche 911
Babalar kendilerine de eğlence alanı oluşturmalı; değil mi? Ancak bunu yaparken, boyları 1.40 metreye kadar çocuklarını da yanlarında seyahat ettirebilmeli. Günlük hayata en uygun spor otomobil olarak ünlenen Porsche 911, bu görev için biçilmiş kaftan.
Elbette Porsche’nin Cayenne ve Macan gibi SUV’leri ya da Panamera veya Taycan gibi 4 kapılıları bu işlere daha uygun ama Porsche 911 kullanan bir babadan daha havalısı muhtemelen olamaz. Arka koltukları olmayan 911’lerden bahsetmiyoruz elbette. 911 Cabrio olmasına da çok gerek yok. Porsche 911’in giriş modelini kullanan bir baba bile bu etkiyi verecektir.
Tesla Model X
Otomobillerin bir mobilite çözümü olmasının dillendirilmesini sağlayan Tesla, Model S’den sonra yollara çıkardığı Model X ile SUV segmentinde yer almaya cesaret edilemeyen donanımları sundu. Tamamen elektrikli olması, bilindik tüm süperspor otomobilleri gücü ve hızlanmasıyla küçük düşürmesiyle küresel çapta şaşkınlıkla izlenen Tesla, söz konusu Model X olunca arka kapıların yukarıya doğru açılabileceğini kanıtladı. “Falcon” adındaki, kuşların havalanma öncesindeki halini andıran kapılardan iniş-binişlerini gerçekleştiren çocuklar, uzay çağını yaşadıklarını hissederken, Tesla Model X kullanan babalar ise bu havalı tasarımla adeta bir kahraman gibi olabiliyorlar. Ayrıca Tesla Model X’in sayısız multimedya yazılımları sayesinde eğlence dozu araç içi seyahatlerde hiç azalmıyor.
Park halindeyken direksiyon ve merkezi ekran aracılığıyla Mario Kart oynayabilirsiniz ya da araç kornasını gaz çıkarma şeklinde ayarlayabilirsiniz. Ya da bu muzır özelliği araç içinde oturanların bölümündeki hoparlörlerden seslendirebilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak 7 kişilik yolculuk kapasitesi, ön ve arkada bagajlar ve “Ludicrous” moduna geçtiğinizde ışık hızını yansıtan ekran eşliğinde 0-100 km/s hızlanmasını yaklaşık 2 saniyede tüm yolcularınıza yaşaytabilirsiniz.