Viski Kültürü: Jack’in Mabedi

Rafine zevkleri ve ilginç yönleriyle Jasper Newton “Jack” Daniels’a ve küçük bir kasabadaki mabedine bir bakış…

Anımsayanlarınız olacaktır, bir önceki yazımızda Nashville’nin ezgilerle dolu sokaklarına doğru keyifli bir yolculuğa çıkmıştık. Bu müzik dolu şehri keşfettikten bir sonraki durağımız ise Nashville’ye 100 km uzaklıktaki Lynchburg kasabası oluyor. Tennessee’ye bağlı bu küçük kasabada onlarca yıldır meşhur Tennessee viskilerinin üretiliyor. Kasabanın gözdesi ise 155 yıldır üretime devam eden damıtımevi, Newton Jasper “Jack” Daniels’ın mabedi…

Bizim mabet olarak adlandırdığımız bu damıtımevinin kurucusu ve ilk uzman damıtıcısı Jasper Newton “Jack” Daniels. Doğum tarihi tam olarak bilinmese de Daniels’ın 1849 yahut 1859 yıllarında dünyaya geldiği tahmin ediliyor. Henüz yedi yaşındayken viski üreten bir vaizin yanında çalışmaya başlayan Jack, viski üretiminin tüm inceliklerini ve zanaatını burada öğrenir, ki zaten bir süre sonra vaizin işi bırakmasıyla da damıtımevinin yeni sahibi olur. Henüz 13 yaşında damıtımevinin başına geçen bu küçük çocuk belki de hiç farkında olmadan, onlarca yıl sürecek bir mirasın ilk tohumlarını atar. Bugün dünyanın en meşhur viskilerinden olan Tennessee viskisinin hikâyesi işte böyle başlamaktadır.

Damıtımevine geçmeden evvel biraz da Jack’den bahsetmeli: Jack, şık giyimi ve kaliteli hayat gustosuyla karizmatik bir insanı. Tabii bir o kadar da rafine zevkleri var; herkesin at arabası kullandığı bir dönemde otomobil sürer, Patek Philippe saatler takar ve Steinway marka piyanosunu çalar. Rivayet odur ki epeyce de çapkınmış kendisi. Nevi şahsına münhasır Jack ile ilgili anlatılması gereken bir diğer ilginç anekdot ise ölüm hikâyesidir. Sinirli bir karaktere sahip olan Jack, bir türlü açamadığı kasasını tekmeleyerek ayak parmağını kırar bir sabah. Önce enfeksiyon olur, sonrasında ise kangren olup bacağı kesilir. Ancak bacağın kesilmesi de kangrenin vücutta ilerlemesini durduramaz, yine de 6 sene mücadele edebilen Jack Daniels 1911’de kangren komplikasyonları sebebiyle hayatını kaybeder. Geriye ise güçlü bir miras kalır olan damıtımevi kalır: Jack’in Mabedi.

Tesisin girişinde ziyaretçileri karşılayan Jack Daniels heykeli

Ünlü Tennessee viskileri 155 seneden beri burada üretiliyor; aynı su, aynı yöntem ve aynı maltla. Dünyanın en meşhur viskilerine ev sahipliği yapmasından mütevellit kasaba oldukça gözde bir durak. Turistler meşhur Tennessee viskisi ve kurucusu Jack Daniles ile özdeşleşmiş damıtımevini gezmek için bu küçük kasabaya akın ediyorlar. Damıtımevinde sizleri ilk olarak Jack’in bir heykeli karşılıyor, sonrasında ise viskilerin üretiminden Jack’in yaşamına dair pek çok detayı görebileceğiniz bir turla devam ediyorsunuz. Jack’e dair her şey orijinalliğiyle korunmuş, öyle ki tekme atıp ayak parmağını kırdığı kasa bile hala duruyor.

  • Jack Daniels’ın şifresini hatırlayamayınca sinirlenip tekmelediği kasası
  • Daniels’ın tüm orijinalliğiyle muhafaza edilen çalışma odası

Viskilerin nasıl üretilip nasıl fıçılandığına kadar viskiye dair merak ettiğiniz pek çok şeyi damıtımevindeki turda görebiliyorsunuz. Damıtımevinin burada kurulmasındaki başlıca sebeplerinden biri çıkan kaynak suyu aslına bakarsanız. Demir oranı düşük olan kaynak suyu onlarca yıldır meşhur viskinin üretiminde kullanılıyor. Bir başka doğal element ise akçaağaç odunları. Ateşe verilip kömüre dönüştürülen odunlar viskinin filtre edilmesinde kullanılıyor. Gezi sırasında hem suyun kaynağını hem de odunların ateşe verildiği büyük ocağı görmek mümkün. Bir sonraki adım ise fıçıların altına doldurulan bu kömürlerin üzerine bakır borulardan damla damla akıtılan viskiyi izlemek. Akıtılan viski, yaklaşık üç metrelik kömür filtresinden geçerek kendine has koku ve tadına kavuşuyor. Sonrasonda ise üst üste fıçılarda bekletilerek yıllandırılıyor. Mahzendeki sıcak hava yukarı doğru çıktığı için yıllandırmanın sonunda her bir fıçıdaki viskinin tadı daha farklı ve kendisine özgü oluyor. Böylece Jack’in mabedinden gelen her bir damla ile bu 155 senelik mirasın leziz tadı tüm dünyaya yayılıyor.

  • Demir oranı düşük olduğu için yüzyılı aşkın bir süredir damıtımevinde kullanılan suyun kaynağı
  • Akçaağaç odunundan üretilip viski filtrelenmesinde kullanılan kömürler
  • Bakır borulardan kömürlere akan viski damlaları
  • Viskilerin yıllandırıldığı fıçılar