fbpx

Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

İstanbul’un En İyi Kruvasan Mekanları

24 Nisan 2024
İstanbul’un En İyi Kruvasan Mekanları
Tarihi efsanevi detaylarla dolu sürprizli lezzeti mercek altına alıyor ve şehirdeki en iyi kruvasancıları listeliyoruz.

Dışı çıtır içi yumuşacık lezzetiyle ideal kruvasanı ortaya çıkartmak için bir araya gelmesi gereken niteliklerin biraz gizemli bir yanı var desek yanlış olmaz. Çünkü tarifi tam tutturmak için kullandığınız malzemelerin niteliğinden ortamın ısısına kadar birçok faktör bulunuyor. Elde edilmesi oldukça hassas olan kruvasan hamurunun katmanları, nihayet onu ısırdığınızda ufalanan bir karmaşaya dönüşmemeli. Kısacası bayıla bayıla yediğimiz bu tatlı hamurun yapım aşaması bir hayli meşakkatli!

Kruvasanın alametifarikasının yalnızca lezzetinden geldiğini düşünmeyin, oldukça gizemli bir tarihi var. Peki, bu aşk nasıl başladı, gelin bu konuya biraz yakından bakalım.

KRUVASAN, MİLFÖY MÜ?
İstanbul’un En İyi Kruvasan Mekanları
Kruvasan hamuru her katlamada yön değiştirilerek açılıyor.

Öncelikle bir karışıklığa açıklık getirelim; kruvasan ve milföy hamuru aynı şey değil. Çünkü milföy hamuru her katlamada aynı yöne doğru açılır, bu da piştiğinde kat kat olacağı anlamına gelir. Kruvasan hamuru ise her katlamada yön değiştirilerek açılır ve böylece içi göz göz, dışı gevrek olur.

KRUVASANIN TARİHİ

Şoke edici bir haberle başlayalım, kruvasan Fransa’da icat edilmedi! İçinde birçok tarihi efsane barındıran bu lezzet bombasının yolculuğu tıpkı katmanları gibi gizem dolu… Avusturya ve Doğru Avrupa’da yapılan tipik bir hamur işi olan kipferl’in Fransız kruvasanının atası olduğu düşünülüyor. Peki, kipferl nasıl hilal şeklini alıp kruvasan haline geldi? Söylentiler yüzyıllardır suları bulandırdığı için işler burada biraz karışıyor.

En Iyi Kruvasan
Bugün dünyanın en iyi kruvasancıları sayılan mekanların çoğu Amerika’da bulunuyor.

Popülerliğini koruyan yaygın inanca göre kruvasanın hikayesi Osmanlı’ya kadar dayanıyor. 1683 yılında Osmanlı Devleti, II. Viyana kuşatmasını gerçekleştirir. Burada ekmek pişirmek üzere fırınlarına giden bir grup Viyanalı fırıncı, gece saatlerinde surlarla çevrili olan şehre yer altından girmek için tünel kazan Osmanlı birliklerinin varlığını fark eder ve saldırıyı yetkililere bildirir. Osmanlıların şehirden çıkarılması ile birlikte Osmanlı bayrağındaki hilalden esinlenerek bir hamur işi hazırlarlar. İşte bunlar kipferl. Ancak hikayenin inandırıcılığı burada biraz zedeleniyor çünkü kipferl, bu tarihten önce yazılmış kitaplarda ve tarihi tutanaklarda kendine çoktan yer edinmişti. Bunların yanı sıra Fransa Kraliçesi Marie Antoinette ile birleştiren farklı hikayeler olsa da bu fikirleri destekleyecek hiçbir kanıt bulunmuyor.

Gerçeğe en yakın olaydan bahsedecek olursak tarihsel kanıtlar bizi 1838’in Paris’inde Viyana fırını açan August Zang adlı Avusturyalı bir girişimciye götürüyor. Parisliler bu fırıncının lezzetlerine büyük hayranlık besler ve dükkanına akın akın şehirli yağar. Ancak birkaç yıl sonra fırınını satarak Avusturya’ya geri dönen Zang’in ardından bugün bildiğimiz kruvasan ortaya çıkar. Parisli fırıncılar yenilikçi bir hareketle Zang’in lezzetli hamuruna maya eklerler ve bu kruvasanın dokusunu ve ısırıldığı andaki hissini önemli ölçüde değiştirir. İşte yıldızımızın doğduğu an da tam burası! Kruvasan yalnızca birkaç on yıl içinde Fransız kahvaltı sofralarında kendine sağlam bir yer edinir.

İstanbul’un En İyi Kruvasan Mekanları
Tatlı ya da tuzlu “en iyi kruvasan”, hamuru doğru hazırlanmış olandır.

Bir asır sonra, fast-food endüstrisini çoktan kasıp kavurmuştur bile. Üreticiler önceden hazırlanmış ve dondurulmuş hamurları piyasaya sürerek büyük bir kruvasan pazarı yaratırılar. Önce Fransa’nın sonra dünyanın her yerinde donmuş ya da paketli kruvasanlar market raflarında ve zincir kahvecilerde ortaya çıkar. Bugün de hem geleneksel mahalle fırınlarında hem de endüstriyel üreticiler tarafından sunulan kruvasan, popülerliğini her geçen gün artırmaya devam ediyor.

İstanbul’un En İyi Kruvasan Mekanları

Bu kadar bahsettiniz, iştahımız kabardı dediğinizi duyar gibiyiz. Elbette kruvasandan bu kadar söz etmişken sözün sonu mutlaka şehrin en iyi kruvasancılarına gelecekti… İşte İstanbul’da en iyi kruvasan yiyebileceğiniz mekanlar!

Kruvasan İstanbul

Nişantaşı’nın tam merkezinde konumlanan Kruvasan İstanbul, 2015 yılında kurulduğunda ‘ülkenin ilk kruvasancısı’ ünvanını kazandı. Daha ilk lokmada beklentilerinizin tümünü karşılayan mekanda kruvasanla hazırlanan çok çeşitli bir menü var! İçi yumuşacık, dışı kıtır, nem oranı ve esnekliği ise muazzam! Boyutları bir hayli büyük olan artisan kruvasanlarıyla bir adım öne çıkan işletmede lezzet dolu dakikalar sizi bekliyor.

Flan Bakery

Müdavim sayısını artırma konusunda oldukça başarılı olan Flân Bakery, kruvasan gurmeleri tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Çıtır katlarını tek tek görebildiğiniz, ısırdığınızdaysa yumuşaklığıyla mest eden kruvasanlar lezzet konusunda hayli iddialı. Mutlaka denemeniz gereken artisan kruvasanları ister tatlı ister tuzlu sandviçler halinde yiyebileceğiniz gibi sade kruvasan ve kahve ikilisini de deneyebilirsiniz.

Mums Cafe

Yolunuz Karaköy taraflarına düştü mü mutlaka Fransız Geçidi’nde yer alan Mums Cafe’ye uğrayın ve mekanın lezzet şenliği yaratan kruvasanlarından deneyin!  ‘Tokum’ diyenlere bile davetkar kokusuyla seslenen artisan kruvasanlar, çıtırlığı ve katmanlarıyla tüm duyulara hitap ediyor. Kahvaltı saatlerinde ya da gün içinde canınız ne zaman kruvasan isterse harika çeşitlerden birini kahve eşliğinde deneyebilirsiniz.

Origami Kruvasan

Nişantaşı’nda kruvasan yemek için gidebileceğiniz en lezzetli mekanlardan biri Origami Kruvasan! Ortadan böldüğünüzde gözlerinizin önüne gelen geniş gözenekleri ve tek tek ayrılmış katmanları henüz tadına bakmadan önce göz doygunluğu yaratıyor. Sade kruvasanın yanı sıra tatlı ve tuzlu dolgulu bol seçenekli menüleri de bulunuyor.

Mill Bakery

Anadolu Yakası’nın sevilen mahallelerinden Yeldeğirmeni’nde en iyi kruvasan için adresiniz şimdiden belli: Mill Bakery! Mahallenin küçük bir ara sokağında yer alan mekanda, kruvasanlar hem gözünüze hem de damağınıza hitap ediyor. Büyük görünmelerine rağmen oldukça hafif olan kruvasanların tek tek görünen katmanları, nefis tereyağ kokusu ve gurme lezzetiyle sizi anında yakalıyor.

Cup of Joy

2013 yılında Bebek’te küçük bir dükkandan bize merhaba diyen Cup of Joy, bugün Zorlu Center, Vadi İstanbul, Nişantaşı, Bağdat Caddesi, İstinye Park ve Göktürk olmak üzere İstanbul’un tam 7 noktasında yer alıyor. Tüm gün geniş bir kahvaltı menüsü sunan mekanda kruvasanlar oldukça lezzetli! Özellikle çırpılmış yumurta, krem peynir ve avokadolu kruvasanı mutlaka denemenizi öneririz. Kahveseverlere de hitap eden Cup of Joy, yeşil kahve çekirdeklerini kendi bünyesinde kavurarak özel harmanlıyor. Kısacası mekanda lezzet dolu anlar sizi bekliyor.

BONUS: Bu Kruvasan Veganlara Özel!

Ethique

‘Biri bana tereyağsız, yumurtasız kruvasanın varlığını kanıtlayabilir mi?’ diye soracak olursanız yanıt Ethique’de sizi bekliyor! Burada tamamen bitkisel içerikler kullanılarak hazırlanan yiyeceklerde yumurta, tereyağı, süt, jelatin gibi herhangi bir hayvansal içerik bulunmuyor. Çıtır çıtır dış katmanı, gözenekli yapısıyla diğer kruvasanları aratmayan bu lezzetleri vegan olmasanız dahi tatmanızı öneririz.