Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

En İyi Otomobil Kitapları

7 Ekim 2024
En İyi Otomobil Kitapları
Hız ve tutkunun sayfalarında hayat bulduğu, tasarım hikayelerinden efsanelerine kadar eşsiz bilgiler sunan en iyi otomobil kitapları…

İnternetin her an elimizin altında olmasıyla mertlik biraz bozulmuş olsa da halen basılı kitapların yerini tutmadığı fikrini savunanlar da var. Otomobil tutkunları için de durum pek farklı değil. Görsel içerikleriyle öne çıkan kitaplar, otomobil dünyasına, tarihine ve teknolojisine dair sunduğu eşsiz bilgilerle de araba sevdalılarını kendilerine çekiyor. 

“The Car Book: The Definitive Visual History”
En İyi Otomobil Kitapları
En iyi Otomobil Kitapları

Otomobillere dair çok sayıda kitap var ancak “The Car Book” kesinlikle türünün en iyi örnekleri arasında yer alıyor. “At Arabası”ndan başlayarak yaklaşık 130 yıllık bir dönemi kapsayan kitap, 2.000’den fazla otomobili barındırmasıyla en zengin kaynaklardan biri olarak anılıyor ve hemen her otomobil tutkununun kütüphanesinde yer alması gözüyle bakılıyor.

En İyi Otomobil Kitapları
En iyi Otomobil Kitapları

Her yeni baskısında içeriği daha da zenginleşen “The Car Book” aynı zamanda endüstriye yön veren markalara özgün bölümleriyle de bu kültürün yaygınlaşmasını sağlıyor. Yakın dönemde elektrikli ve hibrit otomobillere dair detayların da yer aldığı eserden siz de mutlaka bir adet edinmelisiniz!

“Lost Beauties: 50 Cars that Time Forgot“, Axel E. Catton & Michel Zumbrunn
En İyi Otomobil Kitapları
En iyi Otomobil Kitapları

Otomotiv dünyasında unutulmaya yüz tutmuş ve hatta muhtemelen unutulmuş 50 otomobilin yer aldığı “Lost Beauties: 50 Cars that Time Forgot”, klasik otomobil uzmanı Axel E. Catton tarafından yazılırken, muhteşem fotoğrafları da Michel Zumbrunn imzalı.

En İyi Otomobil Kitapları
En iyi Otomobil Kitapları

50 otomobilin efsanevi hikayeleri İngilizce ve Almanca dilde bu kitapta okunabiliyor. Opel RAK 2, Chrysler Airflow, Blitzen Benz, Stutz Bearcat, Bitter CD gibi otomobillerin üretimleri ve sonrasında yaşanan ilginç hikayeler, klasik otomobil kültürünü merak edenler için önemli bir kaynakça. Aynı zamanda hem kapağı hem de içeriğindeki görselliğiyle de iyi bir sergileme kitabı.

Ayrton Senna/Zaman Geçtikçe”, Christopher Hilton
En İyi Otomobil Kitapları
En iyi Otomobil Kitapları

Türkiye’nin en çok tanınan Formula 1 sunucusu Serhan Acar’ın çevirisiyle Formula 1 pilotu Ayrton Senna’nın efsanesine tanık olabilirsiniz. 1 Mayıs 1994 tarihinde İtalya’nın yüksek hızlara kolaylıkla çıkılabilmesine olanak sağlayan efsanevi pisti Imola’da, yaptığı kaza sonucunda hayatını kaybeden Ayrton Senna’nın hayatına dair detaylar bu kitapta mevcut. Bizzat Senna’nın işbirliğiyle ilk Senna biyografisini yazan Christopher Hilton, “Zaman Geçtikçe” kitabında ünlü Brezilyalı yarışçının soluk kesici hayat öyküsünü tüm detaylarıyla gözler önüne seriyor. 

En İyi Otomobil Kitapları
En iyi Otomobil Kitapları

Senna’ya dair daha önce hiç görülmemiş dokümanlar ve onunla yolu kesişenlerin çarpıcı röportajlarıyla zenginleşen bu kitabın ilk bölümünde unutulmaz F1 pilotunun üç kez dünya şampiyonluğu kazandığı ve sayısız rekor kırdığı kariyerine odaklanılıyor. İkinci bölümde ise Imola’dan beri yaşananlar ele alınıyor. Formula 1’de güvenliği artırmak için sarf edilen çabalar, Frank Williams’ın da içinde yer aldığı mahkeme süreci, binlerce sahipsiz Brezilyalı çocuk için bir umut ışığı olan Ayrton Senna Instituto’nun kuruluş hikayesi ve Senna’ya yakın olanların özel hatıraları aktarılıyor.

Triumph Cars: 100 Years“, Ross Alkureishi

En İyi Otomobil Kitapları
En iyi Otomobil Kitapları

“Triumph Cars: 100 Years”, İngiliz otomobil üreticisi Triumph’ın tarihine, dönüm noktalarına, mühendislik başarılarına ve ikonik modellerine dair derinlemesine bilgi sunuyor.

En İyi Otomobil Kitapları
En iyi Otomobil Kitapları

Ross Alkureishi imzalı eser, Triumph TR2, TR6 gibi klasik otomobillerin hikayelerini, dönemin motor sporlarındaki başarılarını ve markanın kültürel etkilerini detaylandırırken göz alıcı fotoğraflarla zenginleştirilmiş. İngiliz otomotiv tarihine ilgi duyanlar ve klasik araba tutkunları için vazgeçilmez bir kaynak.

Colin Chapman: Inside the Innovator, Karl Ludvigsen
En İyi Otomobil Kitapları
En iyi Otomobil Kitapları

“Colin Chapman: Inside the Innovator“, ünlü yazar Karl Ludvigsen tarafından yazılmış ve otomotiv dünyasının en büyük yaratıcı güçlerinden biri olan Colin Chapman’ın hayatını, çalışmalarını ve mirasını derinlemesine inceleyen bir eser. Lotus’un kurucusu Chapman, eşsiz bir yenilikçi mi yoksa başkalarının fikirlerini kullanmakta usta bir sömürücü müydü?

En İyi Otomobil Kitapları
En iyi Otomobil Kitapları

Ludvigsen, Chapman’ın karmaşık ve tartışmalı dehasını çözmek için geniş arşivlere dayanan araştırmalarla ve kilit figürlerle yapılan röportajlarla bu efsaneyi ele alıyor. Chapman’ın mühendislik yenilikleri, özellikle aerodinamik, ağırlık azaltma ve yapısal tasarımlar konusundaki vizyonu, Formula 1’deki ve Indianapolis yarışlarındaki büyük başarılarına nasıl katkıda bulunduğu ayrıntılarıyla anlatılıyor. Kitap, Chapman’ın otomobil mühendisliği dünyasındaki tartışmalı ama devrimci mirasına ışık tutuyor.

“Her Yönüyle Otomobiller”, Clive Gifford
En Iyi Otomobil Kitapları
En iyi Otomobil Kitapları

Usborne Publishing tarafından ilk olarak 1994 yılında basılan, 1998 yılından itibaren de Tübitak Popüler Bilim Kitaplı tarafından Ergin Tönük’ün Türkçe çevirisiyle piyasaya sürülen (Her Yönüyle) Otomobiller, ilk otomobillerden, modern otomobillerin teknik detaylarına, güvenlikten aerodinamiye, motorsporlarından antika otomobillere uzanan muhteşem bir bilgi kaynağı. Bu yayına özel olarak resmedilen grafikler, ince detaylı çizimler, basit, anlaşılabilir sayfa tasarımı ve konu başlığını destekleyen alt konularıyla 7’den 70’e herkesin kütüphanesinde bulunması gereken bir başyapıt.

“20. Yüzyılda Otomobil Tasarımı ve Tasarımcıları“, Önder Şenyapılı
En İyi Otomobil Kitapları
En iyi Otomobil Kitapları

Türkçe otomobil kaynakları arayan otomobil tutkunlarının başucu kitaplarının başında gelen 20. Yüzyılda Otomobil Tasarımı ve Tasarımcıları derlemesi; mimarlık, gazetecilik, yazarlık, ve müsteşarlık gibi unvanlara sahip Önder Şenyapılı tarafından yazıldı. 16 ana bölümden oluşan kitap ilk olarak 2005 yılında Boyut Yayın Grubu tarafından basıldı. İlk seri üretim otomobil Ford Model T’den başlayarak, Ferrari, Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Cadillac ve onlarca otomobilin tasarımlarına dair detaylar, bu tasarımların ait olduğu akımlar, bu ulaşım araçlarının arkasındaki dehalara dair çok fazla incelik barındıran kitap, gerçek bir kaynakça görevi görüyor. 

“Engines of Change: A History of the American Dream in Fifteen Cars“, Paul Ingrassia
En İyi Otomobil Kitapları
En iyi Otomobil Kitapları

Amerikan otomobil endüstrisinin tarihine ve toplum üzerindeki etkilerine odaklanan “Engines of Change: A History of the American Dream in Fifteen Cars”, Pulitzer Ödüllü yazar Paul Ingrassia tarafından kaleme alındı. Kitap, Amerikan rüyasının şekillenmesinde önemli rol oynayan on beş otomobilin hikayesini anlatıyor. Ford Model T, Chevrolet Corvette, Volkswagen Beetle gibi otomobillerin toplum üzerindeki etkileri ve bu araçların Amerikan kültürüyle olan ilişkisi detaylandırılıyor. İncelemeler ve tarihsel bağlamlarla zenginleştirilen kitap, Amerika’daki otomotiv dünyasına ilgi duyanlar için başlıca kaynaklardan biri olarak öne çıkıyor.

Türkiye’de Otobüsün Tarihi”, Fatih Kocaoğlu

Mercedes-Benz Türk A.Ş. tarafından 2016 yılında baskısı yapılan Türkiye’de Otobüsün Tarihi, Fatih Kocaoğlu tarafından derlendi. Ulaşım araçlarının tarihçesiyle başlayan kitap, “Otobüs Nedir?”, otobüsün yakın tarihi, tiplerine göre otobüsler, otobüs ve otobüsçülük anıları gibi temel bölümlerden oluşuyor. Türkiye yollarını arşınlamış efsane Mercedes-Benz otobüslerinin eşsiz görselleri, kitabın içeriğini daha da zenginleştiriyor.

“Devrim Arabaları“, Süleyman Aşı
En İyi Otomobil Kitapları
En iyi Otomobil Kitapları

Türkiye’nin ilk yerli otomobili olan Devrim’in hikayesi Süleyman Aşık’ın yüksek lisans tezi olarak hazırladığı bu çalışmada okunabiliyor. Türkiye’nin yerli otomobil serüveninin günümüze kadar uzanan tarihçesi, türü için ilk kez yayınlanan arşiv belgeleriyle sunuluyor. 1961 yılında Cemal Gürsel’in ısrarıyla başlayan Devrim projesi, devlet kademelerinden yeterince maddi ve manevi destek bulamadı ancak proje çalışanlarının üstün çabalarıyla ilk yerli motor ile ilk yerli otomobil örneği üretilebildi. Ortaya çıkan ilk Devrim otomobili, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında yaşanan aksilikler ve basının negatif haberleri sebebiyle hiçbir zaman gerçekleşemedi.

Vosvos/Bir Kaplumbağa Yolculuğu“, Cem Çobanlı

Dünyanın en çok satılan otomobillerinden biri olan Volkswagen Kaplumbağa’ya dair hemen hemen her detayın bulunabildiği kitap, Cem Çobanlı’nın gerçekleştirdiği bir derleme. Otomobilin üretim hikayesinden, varyasyonlarının detaylarına, kültürel etkisinden, Türkiye’deki fan kulüplerine kadar uzanan çok fazla detayın yer aldığı kitap, 1931-2003 yılları arasında bir perspektifte okurlara aktarımlar sunuyor. Çok sayıda görselle zenginleştirilen kitap, Türkçe otomobil kitap derlemeleri arasında önemli bir kaynakça görevi görüyor.