fbpx

Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi

20 Ağustos 2024
Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi
Masmavi bir deniz, büyüleyici tabiat parkları, baş döndürücü güzellikte kanyonlar… İşte doğa tutkunları için Ayvalık rehberimiz…
Şeytan Sofrası

Ayvalık ve Cunda Adası denildiğinde akla gelen en popüler doğal alanlardan biri olan Şeytan Sofrası büyüleyici bir manzaraya sahip. İsmi volkanik lavların ayak izini andıran ilginç kaya şekillerinden gelen Şeytan Sofrası özellikle gün doğumu ve günbatımı anlarında kartpostala benzer manzaralar sunuyor. Ayvalık Körfezi’nden Midilli Adası’na kadar uzanan eşsiz panoramik manzaraya sahip bu yeri mutlaka ziyaret edin.

Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi
Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi – Şeytan Sofrası
Sütüven Şelalesi

Ayvalık’ta gününüzü sakin ve serin geçirmek istiyorsanız size Sütüven Şelalesi’ni öneririz. 17 metre yüksekten dökülen bembeyaz şelale suları ile mükemmel bir manzara sizi bekliyor. İlçeye yaklaşık bir saat uzaklıkta konumlanan Sütüven’de isterseniz rehberli doğa yürüyüşlerine de katılabilirsiniz. Haftanın her günü 09.00 – 21.00 saatleri arasında şelaleyi ziyaret edebilir, etrafında bulunan balık çiftliklerinde lezzetli yemekler yiyebilirsiniz.

Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi
Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi – Sütüven Şelalesi
Kozak Yaylası

Ayvalık çevresinde en sakin destinasyonlardan biri olan Kozak Yaylası, Madra Dağı eteklerinde yer alıyor. Buraya geldiğinizde fıstık çamı ormanlarında yürüyüş yapabilir, yerel işletmelerde doğal lezzetleri deneyimleyebilirsiniz. Fıstık ağaçlarıyla dolu bir yer olduğundan mutfağında da bu kültür hakim. Bunlardan biri çam fıstıklarının kavrularak çayın içine atıldığı cilveli çay ve ezilmiş çam fıstığından yapılmış fıstık helvası. Sıcaklığın tavan yaptığı günlerde deniz yerine farklı bir alternatif arayanlar Kozak Yaylası’nı değerlendirebilir.

Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi
Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi – Bergama
Kabakum

Ayvalık ile Dikili arasına konumlanan Kabakum, meyve bahçeleriyle çevreli uzun sahil şeridine sahip bir yer. Yaz aylarında bile sakinliğini koruyan doğa harikası Kabakum’un lezzet dolu balık restoranlarında yemek yiyebilir, zeytin ağaçlarıyla dolu tepelerinde yürüyüş yaparak ciğerlerinize oksijen şenliği yaşatabilirsiniz. Denize girmek isteyenler plaj ve butik otellerin beach’lerinden yararlanabilir.

Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi
Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi – Kabakum
Nebiler (Aşıklar) Şelalesi

Dikili’ye bağlı Nebiler diğer ismiyle Aşıklar Şelalesi’ne çıkabilirsiniz. Yemyeşil doğal güzelliklerin arasından tüm görkemiyle dökülen şelalenin etrafında asırlık çınar ağaçları yer alıyor. Seyir terasında ve yürüyüş yollarında keyifli vakit geçirebilir, güzel kareler yakalayabilirsiniz.

Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi
Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi – Aşıklar Şelalesi
Güvercin Adası

Cunda Adası’nın karşısında konumlanan Güvercin Adası küçücük bir ada. Buraya sahilde kiralayabileceğiniz kayıklar ve yaz aylarında her saat düzenlenen tekne gezileriyle ulaşabilirsiniz. Ada ziyaretinizde antik dönemden kalan Aya Yorgi Manastırı harabelerini gezebilir, dalış turlarına katılabilir, sakin ortamında küçük doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Ancak burada turistik bir tesis ya da yerleşim yeri olmadığını hatırlatmakta fayda var, bu nedenle adaya giderken yanınızda mutlaka yeme içme gibi ihtiyaçlarınızı bulundurun.

Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi
Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi – Güvercin Adası
Şahindere Kanyonu

Doğal alanlarıyla konuklarını kendine hayran eden Ayvalık’ta mutlaka görmeniz gereken doğal alanlardan bir diğeri ise Şahindere Kanyonu. Türkiye’nin en büyük kanyonlarından biri olan Şahindere, tam 26 km boyunca benzersiz bir manzara sunuyor ve el değmemiş doğasıyla dikkat çekiyor. Yaz aylarının yanı sıra yılın her döneminde favori olan kanyon alanında doğayla baş başa trekking yapabilir ya da kanyon içerisinde yer alan ücretli piknik alanını ziyaret edebilirsiniz.

Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi
Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi – Şahindere Kanyonu
Madra Dağı

1341 metrelik yüksekliğiyle görkemli bir duruşu olan Madra Dağı, Gömeç ve Burhaniye’yi de kapsıyor. El değmemiş doğasıyla özellikle trekking severlerin sıklıkla tercih ettiği dağda antik kent kalıntıları, Roma döneminden kalan köprüler ve su kemerlerine ev sahipliği yapıyor. Burada kendiniz doğa yürüyüşüne çıkabileceğiniz gibi rehberli turlara da katılabilirsiniz. Dağ seyahatinizde keyif çıtanızı yükseltmek için kampçılık, dağcılık ve dağ bisikleti aktivitelerine katılabilirsiniz.

Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi
Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi
Cennet Tepesi

Cunda Adası’nın panoramik manzarasını görmek istiyorsanız sizi Cennet Tepesi’ne alalım! Ayvalık merkezden kısa bir yürüyüş sonrası ulaşabileceğiniz bu yerde hiçbir işletme bulunmuyor ancak el değmemiş doğasını da buna borçlu olduğunu söylememiz gerek. Yılın her döneminde burada doğa yürüyüşleri, fotoğraf çekimleri ve bisiklet gezilerine katılabilirsiniz. Özellikle gün batımı saatlerinin ayrı bir tadı olduğunu belirtmemiz gerek.

Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi
Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi – Cunda
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı

Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olarak anılan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, tam 17.950 hektarlık alana sahip. Ayvalık Körfezi’nin içinde birbirine yakın konumlanan 22 ada, tarihi kilise ve manastırlar, zengin bitki örtüsü ve deniz canlıları çeşitliliği ile geleneksel mimarisini koruyan kent dokusuyla tam bir doğal hazine. Hem deniz canlıları çeşitliliği hem de yeşil alan güzelliğiyle dikkatleri çeken tabiat parkında dalış, kaya tırmanma, dağcılık ve kampçılık gibi birçok etkinliğe katılabilirsiniz.

Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi
Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi – Ayvalık
Antandros Ören Yeri

Bölgenin en büyük antik kentlerinden biri olan Antandros Ören Yeri, Edremit Körfezi kıyısında konumlanıyor. Binlerce yıllık tarihi eserleri görebileceğiniz bu antik kentin M.Ö. 10. yüzyılda kurulduğu düşünülüyor. Yunan, Roma ve Pers gibi pek çok medeniyetin hakimiyeti altında kalan Antandros’ta halen aktif arkeoloji kazı çalışmaları devam ediyor. Çıkarılan eserlerin bir kısmı Balıkesir Arkeoloji Müzesi’nde sergilenirken tapınaklar, yerleşim yerleri, sütunlu caddeler ve surlar ören yeri içerisinde keşfinizi bekliyor.

Doğa Tutkunları İçin Ayvalık Rehberi
Antandros’taki arkeoloji kazı çalışmalarından bir mozaik