Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Ayvalık’ın En İyi Dondurmacıları

13 Ağustos 2024
Ayvalık’ın En İyi Dondurmacıları
Yazın bunaltıcı sıcaklarından kaçıp keyifli bir mola için rotamızı Ayvalık’ın en iyi dondurmacılarına çeviriyoruz.
Ayvalık'In En İyi Dondurmacıları
Ayvalık'ın En Iyi Dondurmacıları
Çamlık Dondurmacısı, Ayvalık

Ayvalık’ta dondurmacı denildiğinde ilk akla gelen mekânlardan biri Çamlık Dondurmacısı. Bölgenin en popüleri ama lezzetten de ödün vermeyeni diyebiliriz bu mekân için. 44 yıllık bir mazisi var. Mekânı eski Türk futbolcularından Güngör Sezer işletiyor. 80’li yılların başında açılan ve hala ilk zamanlardaki atmosferini koruyan Çamlık Dondurmacısı’nda renklendirici veya yapay aroma kullanılmıyor. Dondurma değil de meyve yiyormuşsunuz hissi veren dondurmaların hepsi doğal. Ortalama 8 kiloluk bir çilekli dondurma için 5 kilo çilek, 2-2.5 kilo şeker ve yarım kilo da salep kullanılıyor. Mevsim meyveleri kullanılıyor. Tadanların favorisi ise karadutlu ve tahinli dondurma.

Leda Dondurmacısı, Ayvalık

1950 yılında Üsküp’te başlamış Leda Dondurma’nın serüveni. Üsküp’ten sonra Ayvalık, Sarımsaklı ilçesinde küçük bir dondurma dükkânıyla devam etmiş yolculuğu. Burada damak zevkinize göre her çeşit dondurmayı bulmak mümkün. Otuzdan fazla dondurma çeşidi arasında kaybolabilirsiniz. Tahinlisiyle, damla sakızlısıyla, tiramisululuyla, mandalinasıyla, fıstıklısıyla, tarçınlısıyla âdeta bir dondurma cenneti! Yaz aylarında önünde hep bir kuyruk oluşan bu mekân lezzetiyle ve farklı farklı çeşitleriyle Ayvalık’ın en iyilerinden. Aynı zamanda burada dondurmayı isterseniz kızarmış da yiyebilirsiniz. Yeni ve farklı lezzetler denemeyi seviyorsanız Leda Dondurmacısı’nı tercih edebilirsiniz.

Ayvalık'In En İyi Dondurmacıları
Ayvalık'ın En Iyi Dondurmacıları
Güler Tatlıhanesi, Ayvalık

1942’de kurulan Güler Tatlıhanesi, Ayvalık Çarşısı’nın içinde uzun yıllardır çeşitli tatlılar üreten küçük ve nostaljik bir mekân. Ayvalık’ta tatlı yemek isteniyorsa ilk durak hep burası oluyor. Özellikle yörenin ünlü lor tatlısı efsane. Sakızlı dondurma veya karadut dondurması eşliğinde lor tatlısının da dillere destan olduğu bir gerçek. Burada her şey el yapımı. Mekân asıl olarak tatlılarıyla nam salmış olsa da peynir sevmeyenler için sakızlı ve karadutlu dondurma da kendi başına eşsiz bir lezzet şöleni. Sakız Midilli Adası’ndan getirtiliyor ve Kozak Yaylası’nda beslenen koyun, keçi ve inek sütünden yapılıyor. Her şeyi doğal ve kendileri yaptıkları için kıvamı ve tadıyla diğerlerinden ayrılıyor. Tezgahlarından lor tatlısı, kapılarından kuyruk eksilmeyen Güler Tatlıhanesi’ne dondurma için de kesinlikle bir şans verilmeli.

İmren Pastanesi, Ayvalık

Mübadele ile Girit’ten Ayvalık’a göç etmek durumunda kalan Mehmet Mas tarafından kurulan ve 1954’ten bu yana hizmet veren İmren Pastanesi, sakızlı dondurması ile meşhur. Adını ilk defa sakızlı dondurma ile duyuran pastane daha sonrasında lor tatlısıyla ününe ün katmış. Burası için Türkiye’de bu tatlının bir eşini daha başka bir yerde bulma imkânınızın olmadığı söyleniyor. Yaz aylarında lor tatlısının yanında mutlaka meşhur sakızlı dondurma servis ediliyor. Pastane, sakızlı dondurmasının yanı sıra zeytinli dondurmasıyla da meşhur. Bu sıra dışı zeytinli dondurma yiyenleri kendine hayran bırakıyor.

Vardar Dondurma, Ayvalık

Vardar Dondurmacısı, yazlıkçıların en bilinen, en ünlü rotalarından biri olan Kuzey Ege’de kalan Altınoluk’ta 1974 yılından itibaren hizmet veren bir aile şirketi. Kuşaktan kuşağa bir lezzet yani. Altınoluk’a yolunuz düşerse dondurma için kime sorsanız burayı gösterir. Körfez’de tek vazgeçilmez mekân olarak bilinir. Dondurmalar günlük doğal süt, taze meyve ve doğal şekerden üretiliyor. Glukoz şurubu veya herhangi bir katkı maddesi kullanılmıyor. Onlarca çeşidiyle Vardar Dondurmacısında müşteri memnuniyeti en ön planda. Bal-badem, limonlu ve kestaneli dondurma tercih edilenler arasında.

Ayvalık'In En İyi Dondurmacıları
Ayvalık'ın En Iyi Dondurmacıları
Dondurmacı Cemal, Cunda

Cunda Adası’na gelindiğinde Girit mutfağı denenmeden olmaz. Ada denilince dondurmasız da olmaz. Ayvalık’ta bulunan 22 adadan biri ve yerleşim yeri olarak tek olan Cunda’da da meşhur sakızlı Girit dondurması için Dondurmacı Cemal Usta’ya gitmeniz gerek. Hemen sahil şeridinde bulabileceğiniz Cemal Usta’nın özellikle karadut ve sakızlı dondurması harika. El yapımı kornetleriyle de diğer dondurmacılardan ayrılıyor. Standart külahlara küçük bir dokunuş yaparak daha büyük ve kenarlarını çikolata sosuna batırarak servis ediyorlar. Dilerseniz tabakta da verilen dondurma seçenekleriyle mavi boncuklarla süslü şahane bir yerde ada keyfi sürerek dondurma yemek çok başka olsa gerek.

Taş Kahve, Cunda

Taş Kahve’nin öyküsü Girit’e dayanıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun bu uzak adasından göç eden Giritli Hüseyin, babadan kalma mesleği kahvehane işletmeciliğini mübadele ile geldiği Cunda’da da devam ettirmek ister. 1927’de Taş Kahve’nin şu an var olan yerini satın alarak temellerini atar. Taş Kahve mükemmele yakın taş işçiliği, yüksek tavanı, geniş pencereleri, kolonsuz inşası ve doğal sarımsak taşının kullanıldığı mimarisi ile dikkatleri çekiyor. Dededen toruna devam eden işletmede yazın vazgeçilmezi dondurma da olmazsa olmazlardan. Sunum ise şahane ötesi; çünkü dondurma kavun içinde geliyor. Tek kişilik ya da 2-3 kişilik hazırlanan sunumlarla yerli ve yabancı turistlerin favori mekanlarından biri.