Tarihin yanı sıra modern çağın zenginliklerini keşfetmeyi seven herkesin bir şeyler bulabileceği Türkiye’nin En İyi Müzelerini mercek altına alıyoruz.
Tarihe yön veren medeniyetlerin beşiği olan ülkemiz, tüm dünyadan arkeologların ilgisini çekmeye devam ediyor. Görülmeye değer binlerce tarihi eser, müzelerimizde sergileniyor. Her yıl 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler Haftası, Türkiye’de görülmesi gereken müzeler ve kültür sanat sevenleri bir araya getiriyor. Üstelik Kültür Bakanlığı’na bağlı olanlar ile özel müze statüsüne sahip birçok müzede 18-24 Mayıs Haftası’na özel indirimler uygulanıyor.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri – İstanbul
Türkiye’nin ilk müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde 1891 yılından beri çeşitli kültürlere ait bir milyona yakın eser sergileniyor. Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç ana birimden oluşan müze kompleksi her yıl tüm dünyadan binlerce misafir ağırlıyor. Bu görkemli müzede İskender Lahdi, Likya Lahdi, Ağlayan Kadınlar Lahdi, Tabnit Lahdi gibi ihtişamlı eserler yer alıyor.
Topkapı Sarayı Müzesi – İstanbul
1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinin ardından inşa edilen Topkapı Sarayı, 1924’ten beri kadim Osmanlı tarihinin sergilendiği müze olarak konuklarını ağırlıyor. Yerli ve yabancı birçok turistin şehirde en çok ilgi gösterdiği tarihi yapılar arasında yer alan müze, seksen bin metrekarelik bir alana sahip. Harem Bölümü’nden Arz Odası’na; Bağdat Köşkü’nden Kubbealtı’na kadar birçok önemli bölümü ziyaret ediliyor. Burada padişahların kişisel eşyalarının yanı sıra tarihi değeri yüksek birçok parçaya ev sahipliği yapılıyor.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi – İstanbul
İslam dünyasının farklı köşelerinden toplanan eserlerden oluşan müzede Abbasi, Memlük, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin nadir bulunur parçaları sergileniyor. Dünyanın en iyi halı koleksiyonlarından birine sahip olan Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde öne çıkan eserler arasında el yazmaları da yer alıyor. Ayrıca cam, taş, pişmiş toprak, metal ve seramikten yapılmış değerli objeler de bulunuyor. Müzede son birkaç yüzyılın Türk günlük yaşamının yansıtıldığı etnografya koleksiyonu ziyaretçilerin yoğun ilgisini çeken alanlar arasında gösteriliyor. Ödüllü müzelerimiz arasında yer alan Türk ve İslam Eserleri Müzesi, 1984 yılında Avrupa Konseyi Yılın Müzesi Yarışması Jüri Özel Ödülü ve 1985 yılında Avrupa Konseyi UNESCO’nun Çocuklara Kültür Mirasını Sevdirme Ödülü’nün sahibi oldu.
Rahmi M. Koç Müzesi – İstanbul
Tarihin sanayi, iletişim ve ulaşım detayları arasında küçük bir gezintiye çıkmaya hazır mısınız? Haliç kıyısında harika bir manzaraya sahip olan Rahmi M. Koç Müzesi, konuklarına kültür ve eğlenceyi bir arada sunuyor. 1994 yılından bu yana konuklarını ağırlayan müzede denizaltı gezisinden uçaklara; klasik otomobillerden nostaljik tren turuna kadar birçok detay yer alıyor. Türkiye’nin ilk sanayi müzesi olma unvanını elinde tutan müzenin koleksiyonunda 14 binin üzerinde parça bulunuyor.
İstanbul Modern Sanat Müzesi – İstanbul
Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olan İstanbul Modern hem ülkemizdeki hem de farklı coğrafyalardaki sanatsal üretimin küresel ölçekte paylaşılmasına destek oluyor. Her yaştan ziyaretçiyi modern ve çağdaş sanata dair merak uyandırmaya ve iletişim kurmaya teşvik eden müzenin zemin katında kütüphane, eğitim atölyeleri, kafe ve mağaza yer alırken birinci katta fotoğraf galerisi, kısa süreli sergi salonu ile etkinlik odaları bulunuyor. Koleksiyon ve süreli sergi salonları ise ikinci katta konumlanıyor.
Troya Müzesi – Çanakkale
Ülkemizin en önemli müzeleri arasında gösterilen Troya Müzesi’nde tarihin önemli bir dönemine katkısı bulunan Troya Antik Kenti kazılarından çıkarılan eserler sergileniyor. Üç kattan oluşan müzenin her katı Troya tarihine ilişkin ayrı bir dönemi yansıtıyor ve her kata rampalardan çıkılarak ulaşılıyor. Burada Ana Tanrıça Kybele heykelciğinden Altıkulaç Lahdi’ne; Polyksena Lahdi’nden Troya hazinelerine kadar ilgi çekici birçok eser sergileniyor. Açıldıktan kısa bir süre sonra ödüllü müzelerimiz arasına giren Troya Müzesi, 2020 yılında Avrupa Müze Forumu-EMF tarafından verilen ve en saygın müzecilik ödülleri arasında yer alan Avrupa Yılın Müzesi Özel Ödülü’nün sahibi oldu.
Efes Müzesi – İzmir
Arkeoloji ve etnografya müzesi statüsüne sahip olan Efes Müzesi’nde Efes Antik Kenti ve çevresindeki yerleşim yerlerinden edinilen eserler sergileniyor. Oldukça zengin koleksiyona sahip müzede en çok dikkat çeken eserler arasında Artemis Heykeli yer alıyor. Sırasıyla Miken, Arkaik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait birçok medeniyetin 64 binden fazla eserine ev sahipliği yapıyor.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi – Muğla
Bodrum Kalesi içinde yer alan müze, dünyanın en eski batık gemi enkazına ev sahipliği yapıyor. Farklı doğası ve benzersiz ambiyansı ile sanatseverlerle buluşan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, 14 bölümden oluşuyor. Keşif yapmaktan hoşlananlar mutlaka Doğu Akdeniz’in en büyük sualtı müzesi olarak kabul edilen yapıyı ziyaret etmeli.
Odunpazarı Modern Müze – Eskişehir
Odunpazarı’nın geleneksel mimarisi ve Osmanlı kubbe mimarisinden referans alınarak tasarlanan Odunpazarı Modern Müze, 4500 m2’lik çağdaş sanat alanı olarak konumlanıyor. Tarihi Odunpazarı evlerinin dokusuna atıfta bulunan ahşap yapı sistemi ve dikkat çekici mimarisi ile kentin odak noktasına yerleşen müze, Avrupa’da Yılın Müzesi Ödülleri (EMYA) 2021 kapsamında ‘Özel Takdir Ödülü’ kazandı. Yapıda gün ışığını içeri alarak üç kata yayılan sergi ve atölye alanları, kafe ve müze dükkanı bulunuyor.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi – Ankara
Ankara Kalesi surları içinde bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, paleolitik çağdan beri Anadolu topraklarında yer alan medeniyetlerin eserlerine ev sahipliği yapıyor. İki tarihi binadan oluşan müzede canlandırma, sanal tur, Göbeklitepe’nin T biçimli dikmelerinin replikaları ve diğer eserlerle birlikte sizi tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Her yıl yerli ve yabancı birçok turist tarafından ilgiyle ziyaret edilen müze, kendine özgü koleksiyonları sayesinde dünyanın sayılı müzeleri arasında gösteriliyor.
Ankara Etnografya Müzesi – Ankara
Selçuklu Devleti’nden günümüze kadar gelen Türk sanat eserlerine yer verilen Ankara Etnografya Müzesi’nde dokuma sanatı ve maden işleri gibi birçok eser yer alıyor. Anadolu el işleri tarihine ait en değerli eserleri görmek isterseniz bu müzeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Ankara Cumhuriyet Müzesi – Ankara
Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl kurulduğunu belgeleriyle birlikte izlemek için Ankara Cumhuriyet Müzesi harika bir seçim. Üstelik 2. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının müze binası olarak hizmet verdiğini düşünecek olursak ziyaretiniz sırasında kendinizi tarihi yaşarken hissedebilirsiniz. Ülkemizin ilk üç cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın dönemlerini yansıtan olaylar, fotoğraflar, mecliste alınan kararlar ve sergiler ile cumhurbaşkanlarının özel eşyaları sergileniyor. Ayrıca eserler arasında Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nu okuduğu mikrofon da sergileniyor.
Çorum Müzesi – Çorum
Öncelikle binası ile dikkatleri çeken Çorum Müzesi, ‘Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı’ olarak tescilli. Müzenin arkeolojik ve etnografik salınlarında Boğazköy, Alacahöyük, Ortaköy ve Eskiyapar gibi kazıları devam eden bölgelerden çıkan Hitit eserleri sergileniyor. Hitit arabası simülasyonu ile Hitit Kenti’nde gezintiye çıkarak dönemi yakından gözlemleyebilirsiniz.
Mevlana Müzesi – Konya
Konya’nın en kıymetli değerleri arasında ilk sırada yer alan Mevlana Müzesi, yılın her döneminde yerli ve yabancı ziyaretçi akınına uğruyor. Günümüzde en çok ziyaret edilen müzelerden biri olan yapıda Mevlana Celaleddin Rumi’nin Kubbe-i Harda yani Yeşil Kubbe olarak anılan türbesi, değerli el yazmaları, dergah eşyaları, astronomi dersleri esnasında kullanılan küre gibi birçok önemli parça yer alıyor.
Antalya Müzesi – Antalya
Alt paleolitik çağdan Roma Dönemi’ne kadar uzun bir dönemi yansıtan Antalya Müzesi’nde dikkatleri en çok Perge Antik Kenti’nden çıkarılan heykeller çekiyor. Kent sınırlarında gelişen üç önemli antik uygarlık; Likya, Pamfilya ve Pisidya’ya adanan müze, 1988 yılında ‘Avrupa Konseyi Yılın Müzesi’ ödülünün sahibi oldu. Sergilenen eserler arasında prehisterik koleksiyonu, tanrı ve kral heykelleri, mezar kültleri, mozaik ve ikonaların yanı sıra sikke ile değerli madenlerden yapılmış objeler yer alıyor.
Adana Arkeoloji Müzesi – Adana
Türkiye’nin en eski ilk on müzesi arasında kendine yer edinen Adana Arkeoloji Müzesi oldukça seçkin bir koleksiyona sahip. Tarih öncesi dönemden bugüne kadar insan yaşamına dair metinler, görseller, dioromalar yardımıyla aktarıldığı sekiz salon bulunuyor. Prehistorik dönemden başlayarak Hitit, Asur, Helen, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait heykel, lahit, sunak, büst gibi taş eserler, değerli madenlerden yapılmış takılar, mühürler ve günlük yaşamda kullanılan çeşitli alet ve eşyalar gibi arkeolojik buluntular yer alıyor.
Zeugma Mozaik Müzesi – Gaziantep
Ünü ülke sınırlarını aşan müzelerimizden biri de Gaziantep Arkeoloji Müzesi! Tam 2000 yıllık mozaikler görenleri kendine hayran bırakıyor. Nizip ilçesinde yer alan Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan mozaik, duvar resmi, heykel, sütun ve diğer çeşitli kalıntıların sergilendiği müzede birçok dikkat çeken eser var ancak özellikle Çingene Kız Mozaiği tüm dünyadan ziyaretçi ağırlıyor. Konu ve renk çeşitliliği açısından oldukça zengin bir koleksiyonu bulunan müzede üç boyutlu mozaik tasarımları, dönem mimarisi ve yaşam biçimini aktarıyor bu da Zeugma’yı dünyanın en önemli mozaik müzelerinden biri konumuna getiriyor.
Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi – Şanlıurfa
Türkiye’nin en büyük müzesi olan Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, özellikle Göbeklitepe’nin keşfi sonrasında tüm dünyanın ilgisini çekmeye başladı. Bilinen tarihin sıfır noktasını değiştiren Göbeklitepe’ye ait eserlerin yanı sıra neolitik dönem bakımından da uluslararası öneme sahip. Sergi salonlarında tarihi sıraya bağlı kalınarak önce paleolitik dönemden yüzey buluntuları ve canlandırmalar, neolitik döneme ait insan boyutlarında yapılmış ve insanlık tarihinin bilinen en eski heykeli ‘Balıklıgöl Adamı’ ile kalkolitik, tunç, demir, Helen, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergileniyor.
Mardin Müzesi – Mardin
Bölgenin tarihsel ve kültürel değerlerini yansıtan arkeolojik ve etnografik koleksiyonlara sahip Mardin Müzesi, tarihi Süryani evlerinin arasında konumlanıyor. Kentin kültürel zenginliğini yansıtan eserlere sahip olan müzede tunç, Asur, Urartu, Grek, Pers, Helen, Roma, Bizans, Büyük Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı dönemlerine ait parçalar yer alıyor.
BONUS! Şehrin En Yenisi
İBB Kültür AŞ Dijital Deneyim Müzesi – İstanbul
Rotanızı alışılageldik müzelerin dışına çıkartmak istiyorsanız önerimiz belli: İBB Kültür AŞ Dijital Deneyim Müzesi! Konuklarını geleneksel müze ziyaretlerinin ötesine taşıyan müzede, sergiler sanatın ve teknolojinin sınırlarını zorlayarak dijital teknolojiler ve multi disipliner yaklaşım ile hazırlanıyor. Sanal gerçeklikten artırılmış gerçekliğe kadar kullanılan teknolojik yöntemler sayesinde ziyaretçiler eserlerle doğrudan iletişim ve etkileşim kurma deneyimi yaşıyor. Dahası burada sunulan interaktif tasarım ve yazılımlar, Türk yazılımcı ve tasarımcılar tarafından hazırlanıyor.