Onlar sadece denizin değil güneşin de çocukları. Çevre dostu solar teknelerden bahsediyoruz. Gücünü güneşten alan elektrikli motorlarıyla son yıllarda gittikçe popüler hale gelen solar tekneleri mercek altına aldık.
SON YILLARIN EN ÇARPICI SOLAR TEKNELERİ
Dünyada yeni nesil uyanışta. Yakın gelecekte küresel ısınma sebebiyle başlarına geleceklerin farkında olan genç jenerasyon, hayatın her alanında karşılarına çıkan seçeneklerden sürdürülebilir olanı tercih ediyorlar. Denizcilik dünyası da bunlardan biri. Azalan enerji kaynakları, özellikle yeni nesil denizcilerin çevre dostu modellere ilgisinin her gün artmasına neden oluyor. Bu talep artışı, tersanelerin de çevre ve bütçe dostu modellerin üretimine daha fazla yatırım yapmasına yol açıyor. Gücünü güneş enerjisinden alan solar tekneler, bu değişim çerçevesinde denizcilik dünyasının parlayan yıldızı haline gelmiş durumda.
Kalitesini çoktan kanıtlamış köklü tersanelerin yanı sıra sürdürülebilir hayata yönelik çözüm önerilerine yatırımların ciddi anlamda arttığı kuzey ülkelerindeki yeni nesil üreticilerin de bu işe ağırlık verdiği gözleniyor. Adını daha önce hiç duymadığımız yeni tersaneler tarafından piyasaya sürülen ve her seferinde solar tekne endüstrisini bir adım öteye götüren yeni modeller bunun en önemli kanıtı.
Son yıllarda bu alanda kaydedilen aşama etkileyici boyutta. Öyle ki artık sıfır karbon ayak izi ve fosil yakıt tüketimiyle okyanuslar aşılabiliyor ya da denizci, solar teknesinde ürettiği enerjinin fazlasını karadaki bir tesise satabiliyor. Fosil yakıt tüketimine bağımlılığın azalması, sürdürülebilir hayata katkıda bulunmanın yanı sıra daha bütçe dostu seyirler anlamına da geliyor.
Peki solar tekneler nasıl çalışıyor? Çok basit… Teknenin üzerine yerleştirilen güneş panellerinin ürettiği enerjiyle motorun yanı sıra aydınlatmalar ve diğer tüm ekipman için gerekli elektrik enerjisinin tamamı sağlanıyor. Daha fazla güneş paneli daha fazla enerji anlamına geldiğinden teknede geniş yatay alanların bol olması gerekiyor ve bu amaçla solar tekneler katamaran olarak üretiliyor.
SON YILLARIN EN ÇARPICI SOLAR TEKNELERİ
Soel Senses 48
Makul boyutlarıyla, sürdürülebilir dünyaya katkıda bulunmak isteyen ailelerin hafta sonu seyirleri için çok uygun olan Soel Senses 48, Hollandalı tersane Soel Yachts‘ın ürünü. 14,5 metre boyundaki katamaran özellikle denizde keyifli vakit geçirmek isteyenler için tasarlandığından ailenin tüm bireylerine konforlu alanlar sağlıyor. Her iki gövdedeki çift kişilik yatağa sahip geniş kamaralar ve salondaki yatağa dönüştürülebilen koltuklar sayesinde Soel Senses 48, sekiz kişiyi yatılı olarak ağırlayabiliyor. 10 knot seyir, 18 knot en yüksek hıza sahip model elektrikli motoruyla 56 deniz mili menzili yol katedebiliyor.
Elvene Amber
Finlandiyalı tersane Elvene‘nin ürettiği bu küçük tekne tamamen güneş enerjisiyle çalışıyor. Özellikle kıyıya yakın günü birlik seyirleri tamamen çevre ve bütçe dostu hale getiren Amber‘in boyu 6,2 metre ağırlığı ise sadece 750 kg. Dinlenmek isteyenler için başaltında iki kişilik bir adet yatak da bulunuyor. Üzerindeki hard top’ıyla misafirlerini yağmurdan ve güneşten koruyor. 15 knot hıza ulaşabilen Elvene Amber yedi kişiyi ağırlayabiliyor. Kıçta, hard top’ın üzerinde ve pruvada bulunan güneş panelleri sayesinde bu pratik model 24 saate kadar durmadan seyir yapabilme kapasitesine sahip.
Eco 80 Sail Catamaran
Yıllardır ürettiği yelkenlilerle denizcilik dünyasının bilinen markalarından biri olan Sunreef Yachts‘ın Eco 80 yelkenli katamaranın üretilme amacı sürdürülebilirliğe katkıda bulunmak. Bu amaçla elektrikli ve solar olmak üzere iki farklı versiyonda tasarlanmış. Eco 80 Sail Catamaran, 26,6 metrelik boyuyla türünün en büyüklerinden biri. Güneş panelleri sayesinde sahibini yakıt derdinden kurtaran bu yeni model ile Atlantik geçişi yapmak bile mümkün. Altı adet kamarası ve 54 metrekarelik flybridge’iyle süperyat keyfi yaşatan Eco 80 Sail Catamaran’ın yaşam alanı tam 337 metrekare.
Silent 120 Explorer
Güneş enerjili tekne dünyasında devrim yaratan modellerden biri olan Silent 120 Explorer, süperyat boyutunda bir tekneyle de sürdürülebilir denizciliğe katkıda bulunulabileceğinin bir kanıtı. Silent Yachts tarafından üretilen 120 Explorer’ın boyu 36,7, genişliği ise 13,8 metre. Dört tane güvertesi bulunan modelin üzeri tamamen güneş panelleriyle kaplı. En üst güvertedeki güneş panelleri istenildiğinde iki yana doğru kanat gibi açılıyor ve bir helikopter pisti ortaya çıkıyor. Ferah feza yüzme platformu, küçük bir havuzun bulunduğu güverteleri ve iki adet yardımcı bot ağırlayabilen garajıyla Silent 120 Explorer, en cesur modellerden biri olarak tanımlanıyor.
Solara 33
Bu kez karşımızda küçük ve bir o kadar şık bir model var. Danimarka’nın kendini daha sürdürülebilir tekne modeli inşa etmeye adamış tersanelerinden Rand Boats‘ın ürettiği Solara 33, en yeni teknolojileri bu çarpıcı tasarımda bir araya getirmiş. Kıç bölümden denize uzanan akılcı tasarıma sahip merdiven 10 metre boyundaki modeli bir anda lüks tekne konforuna ulaştırıyor. Hard top’un üstünü kaplayan güneş panelleri, küçük model avantajından yararlanarak Solara 33’ün enerjisini üretiyor.
Serenity 64
Son yılların en iddialı solar yatlarından biri olan Serenity 64, Türkiye’den bir tersanenin ürünü. Antalya’da bulunan Serenity Yachts‘ın ürettiği katamaran Serenity 64’ün boyu 19,4 metre. Gücünü güneş enerjisinden alan ve dizel motoruyla hibrit bir katamaran sınıfında bulunan model, güneş enerjisiyle sınırsız menzil veya dizel motorla daha hızlı seyir kombinasyonu sunarak çalışabiliyor. Serenity 64, elektrikli motorla 5-6 knot hıza ulaşabiliyor. Dizel motorla en yüksek hızı ise 16 knot. Dört kamarasıyla da misafirlerine geniş yaşam alanları sunuyor.
Aquanima 40
Aquanima 40, gücünü tamamen güneş enerjisinden almasının yanında başka özellikleriyle de gerçek bir çevre ve bütçe dostu bir tekne olarak karşımıza çıkıyor. Mesela güneş panellerinin üzerinde yağmur suyunun birikmesini ve daha sonra bunun kullanılabilmesini sağlayan bir mekanizma bulunuyor Aquanima 40’ta. Bir başka benzersiz özelliği de güneş panelleriyle üretilen enerjinin fazlasının kıyı istasyonlarına satılabilmesi. Solar tekne alanında çığır açacak özelliklere sahip Aquanima 40’ta biri mürettebat için olmak üzere üç adet kamara bulunuyor.
Whisper 50
Gücünü tamamen güneş enerjisinden alan elektrikli motorlara sahip bir başka model Whisper 50 şık İtalyan imzası taşıyan tasarımıyla da rakiplerini geride bırakıyor. 15 metre boyunda ve 7,5 metre genişliğindeki bu hem çevreci hem de şık katamaranda üç adet kamara bulunuyor ancak isteğe göre kamara sayısı dörde çıkarılabiliyor. Whisper 50’nin bir iddiası da düşük bakım onarım masrafı. Tersanenin belirttiğine göre katamaranın benzerlerine göre son derece basit olan elektrikli motoru, bakım ve onarım masraflarını yüzde 90 oranında düşürüyor.