Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Avrupa’da Kuzey Işıkları’nı İzleyebileceğiniz En Güzel 10 Yer

11 Ekim 2024
Avrupa’da Kuzey Işıkları’nı İzleyebileceğiniz En Güzel 10 Yer
Gökyüzü fenomeni Kuzey Işıkları’nı izleyebileceğiniz en güzel 10 Avrupa destinasyonunu radarımıza aldık.

Güneşteki patlamaların artması sonucu son bir yıldır görünürlüğü zirveye ulaşan Kuzey Işıkları’nı izleme şansının önümüzdeki birkaç yıl boyunca normalden katbekat fazla olacağını biliyor muydunuz?Gökyüzü fenomeni Kuzey Işıkları nazlıdır. Siz onları izlemek için bir sürü para harcar, vakit ayırır ve dünyanın bir ucuna gidersiniz ama hava bulutludur göremezsiniz. Ya da hava açıktır ama ışıkların canı o akşam dans etmek istemez. Bu sebeple Kuzey Işıkları turlarının hiçbiri, müşterilerine bu muhteşem doğa olayını izleme garantisini veremez. İşiniz tamamen şansa kalmıştır.

Ancak son bir yıldır durum çok farklı. Kuzey Işıkları geçen kıştan bu yana daha önce hiç olmadığı kadar daha çok kendini gösteriyor. Öyle ki geçtiğimiz kış Türkiye’nin bazı şehirlerinden bile izlenebildi. Bu aslında bir tesadüf değil, bilimsel bir gerçek. 2024 yılının başlarında açıklama yapan bilim insanları bu yıldan itibaren dört-beş yıl boyunca Kuzey Işıkları’nın önceki senelere göre çok daha fazla görünür olacağını açıkladı. Bu da demek oluyor ki bu süre boyunca, hayat boyu bir kez yaşanabilecek bu deneyime şahitlik etme olasılığımız önceki yıllara oranla çok daha yüksek. Neden derseniz….

Avrupa'Da Kuzey Işıkları'Nı İzleyebileceğiniz En Güzel 10 Yer
Kuzey Işıkları

Her ne kadar sadece karanlıkta görülebilse de Kuzey Işıkları’nın oluşum sebebi güneş. Güneşteki patlamalar sonucu oluşan parçacıklar güneş rüzgârlarıyla birleşince atmosfere doğru savruluyor. Parçacıkların atmosferde azot gazı tanecikleriyle çarpışması sonucu da Kuzey Işıkları oluşuyor. Kuzey Işıkları’nın son bir yıldır çok daha fazla görünür olmasının altında yatan neden ise güneşteki aktivitelerin normalden çok daha fazla seyretmesi olarak açıklanıyor. Solar maximum olarak adlandırılan bu durum çok nadir meydana geliyor ve Kuzey Işıkları’nın daha sık ve görünür gerçekleşmesini sağlayarak gökyüzünün renklerle dansını izleme şansımızı hiç olmadığı kadar artırıyor.

Bilim insanları bir de güzel haber veriyor. Buna göre güneşteki bu yüksek aktivite ve dolayısıyla Kuzey Işıkları’nın yüksek görünürlüğü 2028 yılına kadar devam edecek. Bu da demek oluyor ki eğer ölmeden önce yapılacaklar listenizde Kuzey Işıkları’nı izlemek varsa şu an seyahati planlamanın tam zamanı. O halde gelin Kuzey Işıkları’nı görme garantisi en yüksek ve en sıra dışı yerlere göz atalım.

Abisko Aurora Sky Station / İsveç
Avrupa'Da Kuzey Işıkları'Nı İzleyebileceğiniz En Güzel 10 Yer
Abisko Aurora Sky Station

Denilene göre Abisko Aurora Sky Station, Kuzey Işıkları’nın dünyada en güzel görülebildiği yer. Nitekim bu sebeple birçok ödüle layık görülmüş. İsveç’in, Arktik Daire’de yer alan Lapland bölgesinde bulunan, ülkenin en kuzey şehri Kiruna’ya yakın bu gözlem istasyonu Kuzey Işıkları ovalinin hemen altında yer aldığından gökyüzü fenomenini izlemek için mükemmel koşullar sağlıyor. Hatta görme olasılığının yüzde 100 olduğunu iddia edenler var.

Abisko Milli Parkı’nın içinde yer alan bu spotun özelliği 2002 yılında Japon bir Kuzey Işıkları avcısı tarafından keşfedildi. Ardından buraya bir gözlem istasyonu kuruldu. İstasyonun ününün yayılmasıyla dünyanın her yerinden turistler Kuzey Işıkları’nı izlemek için Abisko’ya gelmeye başladı. Abisko Aurora Sky Station’a Stokholm’den uçakla Kiruna’ya varıp oradan şoförlü araç ayarlayarak ulaşabilirsiniz. Hatta istasyonun internet sitesinde 24 saat canlı yayın kamera görüntüleriyle ışıkların dansını evinizden seyredebilirsiniz.

Jukkasjärvi / İsveç
Avrupa'Da Kuzey Işıkları'Nı İzleyebileceğiniz En Güzel 10 Yer
Jukkasjärvi

Yine Kiruna’nın çok yakınında (17 kilometre) bulunan Jukkasjärvi’yi özel kılan köydeki sıra dışı buz otel. Otel iki bölümden oluşuyor. Ice Hotel 365, yaz kış açık ve normal bir bina. Buzdan yapılan kısmı yazın eridiğinden her yıl kış başlangıcında yeniden inşa ediliyor. Bir sanat eseri olarak kabul edilen buz otel elbette sıcacık bir ortam sunmuyor.

Avrupa'Da Kuzey Işıkları'Nı İzleyebileceğiniz En Güzel 10 Yer
Jukkasjärvi

Misafirler buzdan yapılmış yatakların üzerine serilmiş geyik derisi ve özel uyku tulumlarının içinde uyuyor. Banyo ve tuvalet ise otelin sıcak kısmında. Tüm bu zahmet sıra dışı bir deneyim yaşamak için. Kasım ayında kar yağıp da köydeki Torne Nehri donunca yaklaşık 500 sanatçı köye gelerek oteli her sene yeniden inşa ediyor. Otelin inşa edilmesi altı hafta sürüyor. 60 metrekarelik bir iglo olan ve dışarı çıkar çıkmaz Kuzey Işıkları’nı seyredebileceğiniz Ice Hotel’de konaklamak farklı deneyim yaşamak isteyen gezginlerin “ölmeden önce gerçekleştirilmesi gerekenler” listesinde yer alıyor.

Jökulsárlón / İzlanda
Avrupa'Da Kuzey Işıkları'Nı İzleyebileceğiniz En Güzel 10 Yer
Jökulsárlón

İzlanda’nın güneybatısında bulunan ve etrafı ulusal parkla çevrili Jökulsárlón aslında bir buzul nehir lagünü. Birçok Hollywood yapımına ev sahipliği yapan Jökulsárlón, buzullarla kaplı olduğundan Kuzey Işıkları ortaya çıktığında ve renkler donmuş suyun üstüne yansıdığında misafirlerine benzersiz bir deneyim sunuyor. Kuzey Işıkları’nı izlemek için Jökulsárlón’a özel turlar düzenleniyor.  Herhangi bir yerleşim yeri bulunmadığından burada konaklamak mümkün değil. Turların kesinlikle deneyimli ve bilgili kişiler eşliğinde gerçekleştirilmesi tavsiye ediliyor.

Grótta Deniz Feneri / İzlanda
Avrupa'Da Kuzey Işıkları'Nı İzleyebileceğiniz En Güzel 10 Yer
Grótta Deniz Feneri

Kuzey Işıkları manzarasını bir deniz fenerinin güzelliğiyle birlikte seyretmek kulağa nasıl geliyor? İzlanda’daki bir başka en iyi gözlem noktası da Grótta Denizfeneri. Başkent Reykjavik’e arabayla sadece 10 dakika uzaklıkta bulunduğundan ulaşım çok kolay.

Avrupa'Da Kuzey Işıkları'Nı İzleyebileceğiniz En Güzel 10 Yer
Grótta Deniz Feneri

Havanın bulutsuz olduğu bir gece ışıkları izlemek üzere hemen bir arabaya atlayıp, şehrin ışıklarından uzak bu büyüleyici yere ulaşmak mümkün. Grótta Deniz Feneri’nde Kuzey Işıkları’nı izlemek için en iyi zamanın ağustos ve nisan arası gece 22:00 ve sabah 03:00 saatleri arası olduğu belirtiliyor. Atlantik Okyanusu’na uzanan bir yarımadanın ucunda bulunan deniz fenerinin arkasında dans eden Kuzey Işıkları, izleyenlere unutulmaz bir gösteri sunuyor.

Blue Lagoon / İzlanda
Avrupa'Da Kuzey Işıkları'Nı İzleyebileceğiniz En Güzel 10 Yer
Blue Lagoon

İzlanda’nın ikonik destinasyonlarından biri Blue Lagoon, yani mavi lagün. Blue Lagoon, doğal bir termal spa. Bembeyaz karın ortasında bulunan süt mavisi renginde açık hava sıcak su havuzu İzlanda’ya gidenlerin mutlaka uğradığı bir güzellik. Su sıcaklığı 37-39 derece arasında değişen termal havuz bu sayede kutup soğuğunda dahi açık havada yüzebilme imkanı tanıyor. Ülkenin batısında bulunan Blue Lagoon’a Reykjavik’ten yaklaşık 45 dakikalık otobüs ya da araba yolculuğuyla ulaşmak mümkün. Buz gibi bir gecede, sıcacık suyun içinden Kuzey Işıkları’nı izleyebileceğiniz Blue Lagoon da listemizde yerini alıyor.

Rovaniemi / Finlandiya
Avrupa'Da Kuzey Işıkları'Nı İzleyebileceğiniz En Güzel 10 Yer
Rovaniemi

Finlandiya’nın Lapland bölgesinde, Kuzey Kutup Dairesi’nin altı kilometre güneyinde yer alan Rovaniemi’nin, Noel kartpostallarına ilham kaynağı olma ihtimali çok yüksek. Masal kitaplarından fırlamış bir güzelliğe sahip Rovaniemi’nin aynı zamanda Noel Baba’nın memleketi olduğu söyleniyor.

Avrupa'Da Kuzey Işıkları'Nı İzleyebileceğiniz En Güzel 10 Yer
Rovaniemi

Yani Noel ruhunu, Kuzey Işıkları eşliğinde iliklerinize kadar hissedebileceğiniz büyüleyici bir şehir. Geyiklerden, kızaklara Lapon kültürüne dair her deneyimi yaşayabileceğiniz Rovaniemi’de Kuzey Işıkları’nın kesintisiz bir şekilde izlenebileceği en iyi noktanın Ounasvaara Tepesi olduğu belirtiliyor.

Utsjoki / Finlandiya
Avrupa'Da Kuzey Işıkları'Nı İzleyebileceğiniz En Güzel 10 Yer
Utsjoki

Eğer Kuzey Işıkları’nı tamamen vahşi doğanın içinde izlemek isterseniz Finlandiya’nın yine Lapland bölgesinde bulunan Utsjoki’yi tercih edebilirsiniz. Finlandiya’nın en kuzey noktasında bulunan Norveç sınırına yakın küçücük bir kasaba olan Utsjoki el değmemiş ormanlar ve nehirlerle kaplı eşsiz bir bölge. Utsjoki’nin hemen yakınında bulunan Kevo Doğal Yaşam Alanı, Kuzey Işıkları’nın çok net bir şekilde izlenebileceği mükemmel bir spot. Şehrin kargaşasından bir hayli uzak Utsjoki, aynı zamanda kayak ve snowboard merkezi. Kızaklarla Sami köylerine gerçekleştirebileceğiniz kısa turlar da bu rotayı güzelleştiren ayrıntılardan biri.

Tromsø / Norveç
Avrupa'Da Kuzey Işıkları'Nı İzleyebileceğiniz En Güzel 10 Yer
Tromsø

Norveç’in Kuzey Işıkları’nı izlemek için en popüler destinasyonlarından biri Tromsø. Eylül ve nisan ayları arası ışıkları görebilmek için en uygun dönem. Kuzey Işıkları ovalinin hemen altında yer alan Tromsø’da garanti verilemese de gökyüzünün büyüleyici gösterisini izleme şansının yüksek olduğu belirtiliyor.

Avrupa'Da Kuzey Işıkları'Nı İzleyebileceğiniz En Güzel 10 Yer
Tromsø

Kuzey Işıkları sebebiyle son derece turistik bir şehir olan Tromsø’da her türlü tur, aktivite bulmak son derece kolay. Pub ve barlarıyla da turistlere kuzeyde keyifli bir gece hayatı da sunan Tromsø’nun otel çeşitliliği de çok fazla.

Svalbard Takımadaları / Norveç
Avrupa'Da Kuzey Işıkları'Nı İzleyebileceğiniz En Güzel 10 Yer
Svalbard Takımadaları

Eğer Tromsø’yu, Kuzey Işıkları’nı izlemek için kalabalıkla fazla iç içe bulduysanız sizi Arktik Denizi’ndeki Svalbard Takımadaları’na davet edelim. Norveç’e bağlı Svalbard Takımadaları, şehir kalabalığından uzak, son derece ücra bir yerleşim merkezi. Kuzey Kutbu’na bin kilometre uzaklıktaki Svalbard Takımadaları’na ulaşması bir hayli zor ve pahalı ama Kuzey Işıkları’nı benzersiz bir şekilde deneyimlemek isteyenler için eşsiz bir seçenek.

Avrupa'Da Kuzey Işıkları'Nı İzleyebileceğiniz En Güzel 10 Yer
Svalbard Takımadaları

Şehir ışıklarından yüzlerce kilometre uzaklıktaki takım adaların bu özelliği ışıkların dansını izlemek için mükemmel bir nokta. Svalbard Takımadaları’nda kalabileceğiniz üç merkez var. Bunlardan biri olan Longyearbyen’de birçok otel seçeneği mevcut. Diğer iki yerleşim alanı Isfjord Radio ve Svea ise daha çok araştırma kamplarının bulunduğu yerleşim yerleri ve otel imkanı çok kısıtlı.

Bonus: Denizin ortasında Kuzey Işıkları
Avrupa'Da Kuzey Işıkları'Nı İzleyebileceğiniz En Güzel 10 Yer
Kuzey Işıkları’Nı Konforlu Bir Cruise Gemisinde Izlemek De Mümkün

Listemizin bonusu Kuzey Işıkları’nı denizin ortasında, konforlu bir cruise gemisinde izlemenizi sağlayan Cunard. İngiltere’nin Southampton şehrinden denize açılan cruise gemisi 12 günlük tur boyunca Norveç’in Stavanger, Alesund, Narvik ve Tromsø şehirlerine uğruyor. Seyir süresince hem Kuzey Işıkları’nı seyredebiliyor hem de Norveç’in etkileyici fiyordlarını yakından görebiliyorsunuz.