Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

“Geldi iki gözümün çiçeği”: 2024 Filmekimi 

23 Eylül 2024
“Geldi iki gözümün çiçeği”: 2024 Filmekimi 
Sonbaharın müjdecisi Filmekimi başlıyor. Bu yıl izlemeniz gereken filmleri masaya yatırdık.

Bir filmden çıkıp ikincisi için koştura koştura öbür salona gitmeler, film öncesi verilen kısacık kahve molaları, film çıkışlarında uzun uzun yapılan değerlendirmeler, “Acaba bu yıl yine geç kalanları salona alacaklar mı, aslında 10 dakikadan sonra almamalılar, eskiden almazlardı” yorumları, seyir esnasında telefonuna bakan olursa söylenmeler… Ne olursa olsun, yıllardır İstanbul’un en keyifli aktivitelerinden biri Filmekimi. Üstelik bu yıl sadece İstanbul’a ait bir etkinlik olarak da kalmayacak. İKSV tarafından bu yıl 23’üncüsü düzenlenecek olan Filmekimi bu yıl dört farklı şehirde yapılacak ve Cannes’dan Venedik’e, Locarno’dan Toronto’ya saygın festivallerde dünya prömiyerini yapan ödüllü filmleri sinemaseverlerle buluşturacak. 4-13 Ekim’de İstanbul’da gerçekleşecek olan Filmekimi; 10-13 Ekim’de Diyarbakır’da, 17-20 Ekim’de Ankara’da ve 24-27 Ekim’de İzmir’de yapılacak.

“Geldi Iki Gözümün Çiçeği”: 2024 Filmekimi 
2024 Filmekimi

Passo üzerinden satın alınabilecek ve bu yılki sloganı “Geldi İki Gözümün Çiçeği” olan Filmekimi biletleri, Lale Kart üyeleri için 24 Eylül Salı günü saat 10.30’da başlayacak indirimli ön satışların ardından, 27 Eylül Cuma günü 10.30’da bütün şehirler için genel satışa açılacak. Bu yıl filmler Beyoğlu’nda Atlas 1948 Sineması, Şişli’de City’s Nişantaşı-CINEWAM Premium ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ve Sinematek/Sinema Evi‘ne ek olarak bu yıl Şişli’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda (CRR) da gösterilecek. Filmler Diyarbakır’da Paribu Cineverse Diyarbakır Ceylan, Ankara’da Kült Kavaklıdere, İzmir’de ise Paribu Cineverse Konak Pier’de izleyicilerle buluşacak. Filmekimi biletlerinin bu yıl CRR dışındaki tüm salonlarda numarasız olacağını da not düşelim.

Bu sene izleyebileceğimiz filmler halen açıklanmaya devam etse de, şimdiden listelerinize eklemeniz için Filmekimi seçkimizi hazırladık. Festival ile ilgili ayrıntılı bilgi için Filmekimi’nin resmi sitesini takip edebilirsiniz. İyi seyirler…

All We Imagine as Light (Fransa, Hindistan, Hollanda, Lüksemburg, İtalya)
“Geldi Iki Gözümün Çiçeği”: 2024 Filmekimi 
2024 Filmekimi – All We Imagine as Light

“All We Imagine as Light”, Payal Kapadia tarafından hem yazılıp hem de yönetilen 2024 yapımı bir drama. Başrollerinde Kani Kusruti, Divya Prabha, Chhaya Kadam ve Hridhu Haroon gibi yetenekli oyuncular yer aldığı film; Fransa, Hindistan, Hollanda, Lüksemburg ve İtalya ortaklığıyla dünya prömiyerini 77. Cannes Film Festivali’nde gerçekleştirdi. Bu önemli başarı, filmi 1994 yılından bu yana ana yarışmada yer alan ilk Hint filmi yaparak “All We Imagine as Light”ı tarihe geçirdi. Üstelik film, festivalin en büyük ödülü olan “Büyük Ödül”ü kazanarak başarısını taçlandırdı.

Grand Tour (Fransa)
“Geldi Iki Gözümün Çiçeği”: 2024 Filmekimi 
2024 Filmekimi – Grand Tour

“Grand Tour”, Miguel Gomes‘in hem ortak yazarı hem de yönetmeni olduğu, başrollerinde Gonçalo Waddington ve Crista Alfaiate’nin yer aldığı, 2024 yapımı etkileyici bir tarihi drama. Film, dünya prömiyerini 77. Cannes Film Festivali’nde gerçekleştirdi. Festivalin en büyük ödülü olan Altın Palmiye için yarışmak üzere seçilen film, ana yarışma bölümünde yer aldı ve Miguel Gomes’e “En İyi Yönetmen” ödülünü kazandırdı. “Grand Tour”, Eylül 2024’te ise 97. Akademi Ödülleri’nde “En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film” kategorisinde Portekiz’i temsil etmek üzere seçildi.

The Substance (Birleşik Krallık, Fransa)
“Geldi Iki Gözümün Çiçeği”: 2024 Filmekimi 
2024 Filmekimi – The Substance

Coralie Fargeat’in yönettiği, başrollerini Demi Moore ve Margaret Qualley‘nin paylaştığı korku filmi “The Substance” bu yılki festivalin en ilgi çekici filmlerinden biri. Yüzü eskimiş ve sektör koşullarına göre artık yaşlı sayılan bir oyuncunun, günümüzün güzellik standartlarını yakalayabilmek için mucizevi bir ilaçla 20’li yaşlarda bir başka bedene daha sahip olması üzerine olan film 2024 Cannes Film Festivali’nde “En İyi Senaryo” ödülünü aldı. Filmin oyuncu kadrosunda Gore Abrams, Hugo Diego Garcia, Olivier Raynal ve Tiffany Hofstetter da yer alıyor. Demi Moore’u yıllar sonra görmek güzel, bir çeşit özeleştiri yapmış sanki.

The Seed of the Sacred Fig (İran, Almanya, Fransa)
“Geldi Iki Gözümün Çiçeği”: 2024 Filmekimi 
2024 Filmekimi – The Seed of Sacred Fig

The Seed of Sacred Fig (Les Graines du Figuier Sauvage)”, İran’da siyasi protestoların yoğunlaştığı bir dönemde, Tahran Devrim Mahkemesi’nde görev yapan bir hakimin silahının kaybolmasıyla başlayan paranoya ve güvensizlik dolu hikâyesini anlatıyor. Başrollerinde Soheila Golestani, Missagh Zareh, Mahsa Rostami ve Setareh Maleki gibi yetenekli oyuncuların yer aldığı film, kurgusal anlatıyı gerçek protesto görüntüleriyle birleştirerek çarpıcı bir etki yaratıyor. 77. Cannes Film Festivali’nde “Jüri Özel Ödülü”nü kazanan film, yönetmeni Mohammad Rasoulof’un İran’da hapse mahkum edilmesi ve Almanya’ya kaçması gibi gerçek olaylarla da gündemde kaldı. Rasoulof, İran’daki idam cezalarını anlattığı “There’s No Evil” ile 2020’de Berlin Film Festivali’nden ödül almıştı. “The Seed of Sacred Fig”, 97. Akademi Ödülleri’nde Almanya’yı temsil edecek.

Armand (Norveç)
“Geldi Iki Gözümün Çiçeği”: 2024 Filmekimi 
2024 Filmekimi – Armand

Armand, Norveçli film yapımcısı Halfdan Ullmann Tøndel’in yazıp yönettiği, 2024 yapımı etkileyici bir gerilim-drama filmi. Film, dünya prömiyerini 77. Cannes Film Festivali‘nin “Un Certain Regard” bölümünde gerçekleştirdi ve en iyi ilk uzun metrajlı filme verilen prestijli Caméra d’Or ödülünü kazandı. Norveç’te 27 Eylül 2024’te vizyona girmesi planlanan “Armand”, aynı zamanda 97. Akademi Ödülleri’nde “En İyi Uluslararası Uzun Metrajlı Film” kategorisinde Norveç’i temsil etmek üzere seçildi. Film, kavga eden 6 yaşındaki iki çocuğun hikâyesine odaklanıyor.

Joker: Folie à Deux (ABD)
“Geldi Iki Gözümün Çiçeği”: 2024 Filmekimi 
2024 Filmekimi – Joker: Folie à Deux

Başrollerini Joaquin Phoenix ve Lady Gaga’nın paylaştığı, Todd Phillips’in yönettiği ve Scott Silver ile birlikte yazdığı, 2024 yapımı bir Amerikan müzikal psikolojik gerilim filmi “Joker: Folie à Deux” Filmekimi’nin en popüler yapımlarından biri. 2019 yapımı “Joker”in devamı niteliğinde olan filmde Joaquin Phoenix, Joker rolünü yeniden canlandırırken, Lady Gaga da Joker’in sevgilisi  Harley Quinn rolüyle kadroda. Warner Bros. ve DC Studios ortak yapımı olan “Joker: Folie à Deux”, 81. Venedik Uluslararası Film Festivali‘nde prömiyerini yaptı. İlk film gibi, “Folie à Deux” da eleştirmenleri ikiye böldü. Bazıları yapım tasarımı, kostümler, müzik sahneleri ve oyunculukları överken, bazıları ise olay örgüsü, karakterizasyon ve temaları eleştirdi. Bakalım bu yıl filmin gösterileceği salonların önünde nasıl kuyruklar göreceğiz.

Dog on Trial (İsviçre, Fransa)
“Geldi Iki Gözümün Çiçeği”: 2024 Filmekimi 
2024 Filmekimi – Dog on Trial

“Dog on Trial” (Le Procès du chien), Laetitia Dosch’un ilk yönetmenlik denemesi olan 2024 yapımı bir İsviçre-Fransız komedi filmi. Dosch, filmde üç kişiyi ısıran ve Orta Çağ’dan bu yana ilk köpek davasına yol açan bir köpeği savunan idealist bir avukatı canlandırıyor. Yanlış okumadınız, köpeği savunuyor. Gerçek vakadan esinlenmiş olan filmin konusu şöyle: Umutsuz vakalara yatkınlığı olan Avril adında bir avukat, ötanazi ile karşı karşıya kalan Cosmos adlı köpeği savunmayı kabul eder. Davayı kazanma baskısı altında olan Avril, müvekkilini kurtarmak için elinden geleni yapacaktır. “Dog on Trial, dünya prömiyerini 77. Cannes Film Festivali’nin “Un Certain Regard” bölümünde yaptı ve Palm Dog Ödülü‘nü kazandı.

Bird (Birleşik Krallık)

“Geldi Iki Gözümün Çiçeği”: 2024 Filmekimi 
2024 Filmekimi – Bird

Başrollerini “Saltburn”de büyük bir çıkış yakalayan İrlandalı aktör Barry Keoghan, Franz Rogowski ve Nykiya Adams Bailey’nin paylaştığı “Bird”, Akademi ödüllü yönetmen Andrea Arnold’un son filmi. 1 Ocak 2025’te vizyona girecek olan “Bird”ün hikâyesinde Bailey ve babasının hikâyesini izleyeceğiz. Bailey, 12 yaşındayken kardeşi Hunter ve onları Kent’teki bir gecekonduda tek başına büyüten babası Bug ile birlikte yaşıyor. Bug’ın onlara ayıracak pek vakti yok ve ergenliğe yaklaşan Bailey ilgiyi ve macerayı başka yerlerde arıyor. Film ayrıca Eylül 2024’te Toronto Uluslararası Film Festivali’nde gösterilecek.

The Apprentice (Kanada, Danimarka, İrlanda, ABD)
“Geldi Iki Gözümün Çiçeği”: 2024 Filmekimi 
2024 Filmekimi – The Apprentice

“The Apprentice”, Ali Abbasi‘nin yönettiği ve Gabriel Sherman’ın kaleme aldığı, 2024 yapımı çarpıcı bir biyografik drama filmi. Başrolde Sebastian Stan’in Donald Trump‘ı canlandırdığı film, Trump’ın 1970’ler ve 1980’lerde New York’ta yükselişteki bir emlak iş adamı olarak kariyerinin iniş çıkışlarını mercek altına alıyor. “Succession”da büyük ağabey Kendall Roy olarak büyük bir çıkış yapan Jeremy Strong, Maria Bakalova ve Martin Donovan gibi isimlerin de yer aldığı güçlü oyuncu kadrosuyla dikkat çeken film, Trump’ın kariyerinin ilk yıllarına odaklanıyor. Trump’ın özellikle İkinci Kızıl Korku döneminde Senatör Joseph McCarthy ile çalışmasıyla tanınan New York City savcısı Roy Cohn ile olan karmaşık ilişkisi mercek altına alıyor. Film, dünya prömiyerini 77. Cannes Film Festivali’nde yaparak büyük ses getirdi ve 11 Ekim’de ABD’de vizyona girmesi bekleniyor.

The Girl With The Needle (Danimarka, Polonya, İsveç)

“Geldi Iki Gözümün Çiçeği”: 2024 Filmekimi 
2024 Filmekimi – The Girl With The Needle

The Girl With The Needle” (Pigen Med Nålen), yoksul annelerin istenmeyen bebeklerini öldüren Danimarkalı seri katil Dagmar Overbye‘nin hikâyesinden esinlenerek yaratılmış bir suç-drama filmi. Film, genç bir süt anne olan Karoline’in, gizli bir evlat edinme ajansı işleten yaşlı bir kadın olan Dagmar ile tanışması ve ardından karanlık bir gerçekle yüzleşmesini konu alıyor. Karoline, geçimini sağlamak için Dagmar’ın yanında çalışmaya başlar. Ancak kısa süre sonra Dagmar’ın bebekleri koruyucu ailelere yerleştirmek yerine vahşice öldürdüğünü fark eder. Bu korkunç gerçekle yüzleşen Karoline, kendisini bir kabusun içinde bulur. Overby gerçekten de 1913’ten 1920’ye kadar yedi yıllık bir süre boyunca, biri kendi çocuğu da dahil olmak üzere 9 ila 25 arasında çocuğu bu şekilde öldürdü. Kan dondurucu bu yapım festivalin ilgi çekenleri arasında.

The Shrouds (Fransa, Kanada)
“Geldi Iki Gözümün Çiçeği”: 2024 Filmekimi 
2024 Filmekimi – The Shrouds

David Cronenberg imzalı, 2024 yapımı bir bilimkurgu drama filmi olan “The Shrouds (Les Linceuls)”un başrollerinde Diane Kruger, Vincent Cassel, Guy Pearce ve Sandrine Holt gibi ünlü oyuncular yer alıyor. Kanada ve Fransa ortak yapımı olan film, Cannes Film Festivali’nde dünya prömiyerini yaptı. Hikâye, karısının ölümünden sonra yas tutan 50 yaşındaki iş adamı Karsh’ın etrafında dönüyor. Karsh, insanların kefen içindeki sevdiklerinin cesetlerini izlemelerine olanak tanıyan “GraveTech” adlı tartışmalı bir teknoloji icat eder. Ancak bir gece, Karsh’ın karısının mezarı da dahil olmak üzere birçok mezar tahrip edilir. Karsh, bu saldırının arkasındaki gizemi çözmek ve suçluları bulmak için bir yolculuğa çıkar. Başta Netflix için bir dizi olarak yazılan film, yönetmen Cronenberg’in 2017’de kaybettiği eşinin acısından yola çıkarak oluşturulmuş.

Oh, Canada (ABD)

“Geldi Iki Gözümün Çiçeği”: 2024 Filmekimi 
2024 Filmekimi – Oh, Canada

“Taxi Driver”ın senaryosunu kaleme alan Paul Schrader’ın yeni filmi “Oh, Canada”, Richard Gere, Uma Thurman ve Jacob Elordi’yi bir araya getiriyor. Russell Banks’in “Foregone” romanından uyarlanan film, 77. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışacak prestijli filmler arasında yerini aldı. Film, Vietnam Savaşı döneminde askerlikten kaçmak için Kanada’ya sığınan ve hayatı boyunca işkence görmüş, ölüm döşeğindeki Kanadalı-Amerikalı yazar Leonard Fife‘ın çalkantılı yaşamını konu alıyor. Günümüzde Richard Gere tarafından canlandırılan, gençlik yıllarında ise Jacob Elordi’nin hayat verdiği Fife, son vasiyeti olarak hayat hikâyesinin belgesel film yapımcıları Malcolm ve Diana tarafından kaydedilmesini kabul ediyor. Ancak, zayıflayan hafızası ve geçmişin travmaları nedeniyle, Fife’ın anlattıkları güvenilirliğini yitiriyor ve izleyiciyi gerçek ile kurgu arasındaki ince çizgide bir yolculuğa çıkarıyor.

BU FİLMLERİ DE LİSTENİZE EKLEYİN

●  Marcello Mio (Fransa, İtalya): Christophe Honoré tarafından yazılıp yönetilen film 77. Cannes Film Festivali’nin ana yarışma bölümünde dünya prömiyerini yaptı.

“Geldi Iki Gözümün Çiçeği”: 2024 Filmekimi 
2024 Filmekimi – Marcello Mio

●  Three Kilometres to the End of the World (Trei Kilometri Până La Capătul Lumii, Romanya):  Altın Palmiye için yarışmaya seçilen ve Queer Palm’ı kazanan filmin yönetmenliğini Emanuel Parvu üstleniyor.

●  It’s Not Me (C’est pas moi, Fransa):  Leos Carax’ın yazıp yönettiği bu otobiyografi, yazarın 40 yılı aşkın sinematografisine serbest biçimde yeniden bir bakış sunuyor.

●  The Second Act (Le Deuxième Acte, Fransa): Quentin Dupieux tarafından yazılan ve yönetilen filmin başrollerinde Léa Seydoux, Vincent Lindon, Louis Garrel ve Raphaël Quenard bulunuyor.

“Geldi Iki Gözümün Çiçeği”: 2024 Filmekimi 
2024 Filmekimi – Heretic

●  Heretic (ABD): Scott Beck ve Bryan Woods tarafından yazılıp yönetilen ve Hugh Grant ile Chloe East’in başrollerini paylaştığı film, dünya prömiyerini  8 Eylül 2024’te Toronto Uluslararası Film Festivali’nde yaptı.

●  Saturday Night (ABD): Jason Reitman’ın yönettiği film ünlü “Saturday Night Live” TV programının 1975’te galasının yapıldığı geceyi konu alıyor.

“Geldi Iki Gözümün Çiçeği”: 2024 Filmekimi 
2024 Filmekimi – Memoir of a Snail

●  Memoir of a Snail (Avustralya): Adam Elliot tarafından yazılan ve yönetilen stop-motion animasyon “Memoir of a Snail”in başrollerinde Sarah Snook, Kodi Smit-McPhee ve Eric Bana yer alıyor.