Muhsin Ertuğrul şöyle diyor; “Tiyatro bir şehrin ocak başıdır. Orada en güzel masallar söylenir, en gerçek sözler duyulur.” Mart ayında İstanbul’da görebileceğiniz, Ertuğrul’un tabiriyle en güzel masalların söylendiği oyunları bir araya getirdik.
DasDas Sahne
“Bir İhtimal Daha Var”
Bugünün İstanbul’unda işsizlikle mücadele eden iki üniversite mezunu, Umut ve Ada günlerini Beşiktaş’taki evlerinde yokluk içinde geçirmektedirler. İşsizlik, soğuk, yarı aç ayrı tok zamanlarda bakımsız bir evde ve otoparkçılık gibi işler yapan dengesiz lise arkadaşları Barış’ın tacizlerinden bıkan bu trajikomik ikili, içinde bulundukları durumdan kurtulmak için doğaya kaçarlar. Bu üç kişilik oyun, hayatın hızla değişen değerlerini, doğaya dönüş modasını, bilginin ve deneyimin değersizleşmesini farklı karakterlerin dünyasından onların da bakış açısını ciddiye alarak ele alıyor.
Barış Gönenen’in yönettiği “Bir İhtimal Daha Var”, 22 Mart’ta sahnelenecek.
“Deli Bayramı”
“Deli Bayramı”, Turgut Özakman’ın 1987’de kaleme aldığı “Deliler”in, Metin Akpınar ve Mert Fırat’ın yönetmenliğinde sahnelendiği bir günümüz uyarlaması. Oyun, Özakman’ın “Deliler”indeki karakterlerin DasDas’ı ele geçirip ara ara 1980’li yıllara göz kırpmasıyla komedinin gücünü yıllar sonra yeniden yaşatıyor. Bu “Deliler” ise şöyle diyor: “Kimi turşu kurar kimi fabrika / Ama biz deliyiz hayal kurarız.”
“Deli Bayramı”, 3, 9 ve 30 Mart tarihlerinde sahneleniyor.
Moda Sahnesi
“Şirreti Evcilleştirmek”
Son günlerin en çok konuşulan oyunlarından bir Shakespeare eseri “Şirreti Evcilleştirmek”, Kemal Aydoğan yönetmenliğinde sahneleniyor. Bu iki perdelik komedya, huysuz kadın imgelemi üzerinden erkek hegemonyasının kadın üzerinde kurduğu tahakkümü ve “evcilleştirme” çabasını yüzyıllar öncesinin dilinden bugüne taşıyor. Oyuncu kadrosunda Melis Birkan, Timur Esen ve Uluç Esen gibi isimleri görüyoruz.
“Sevgili Arsız Ölüm – Dirmit”
Latife Tekin’in ilk romanı Sevgili Arsız Ölüm romanından uyarlanan “Sevgili Arsız Ölüm – Dirmit”, romanın ana karakteri Dirmit, Dirmit üzerinden ise diğer karakterlere açılarak Tekin’in büyülü gerçekçi diliyle köyden şehre göç eden kalabalık bir ailenin hikâyesini anlatıyor.
Yönetmen Hakan Emre Ünal’ın oyuncu Nezaket Erden ile birlikte uyarladığı “Sevgili Arsız Ölüm – Dirmit”, 20 Mart’ta Moda Sahnesi’nde.
Zorlu PSM
“Küheylan”
“Amadeus”un oyun yazarı Peter Shaffer’ın gerçek bir olaydan esinlenerek kaleme aldığı ve Broadway’de 1.200 defa sahnelenen Tony ödüllü “Küheylan”, Barış Erdenk rejisi ile seyirciyle buluşuyor. Oyun, tutkularının esiri olup gerçekleştirdiği korkunç bir olaydan dolayı hastaneye yatırılan 17 yaşındaki Alan Strang (Emir Özden) ile onu analiz eden ve iyileştirmeye çalışan psikiyatrist Martin Dysart’ın (Kerem Alışık) hikâyesini konu ediyor. Oyunun bir sıra dışı yanı ise standart tiyatro oturma düzeninin yanında, sahne üzeri koltukları ile unutulmaz bir seyir deneyimi sunması.
Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu “Küheylan” 7, 11, 21 ve 28 Mart tarihlerinde Zorlu PSM’de sahnelenecek.
Semaver Kumpanya
“Güzel Son”
Orhan Veli, Melih Cevdet, Nurullah Ataç, Sait Faik, Suat Derviş, Halim Şefik… Halim Şefik Güzelson, arkadaşları Orhan Veli, Melih Cevdet, Sait Faik ve Nurullah Ataç’ı uğrak mekânları olan Mösyö Lambo’nun meyhanesine davet etmiştir. İmzalı davetiyelerin arkasında ise “Lütfen içmeden geliniz!” yazan bir not yer almaktadır. Bu gizemli davete tesadüfen dönemin öncü kadın gazetecilerinden Suat Derviş’in uğraması geceyi ayrı güzelleştirecektir.
Volkan M. Sarıöz’ün yönetmenliğinde sahnelenen “Güzel Son”, 19 ve 25 Mart tarihlerinde sahnelenecek.
“Nasreddin Hoca”
Işıl Kasapoğlu’nun seksenli yılların ortasında, Karina Cheres’in yarattığı kuklalar ve sahne tasarımıyla ortaya koyduğu, tüm dünyada yankı bulan “Nasreddin Hoca”, şimdi yeniden sahneleniyor. Başta Fransa olmak üzere Avrupa’da çeşitli kentlerde ve uluslararası festivallerde beş yüz defa oynanan oyunun kadrosunda Serkan Keskin, Taner Ölmez, Nilüfer Alptekin ve Sibel Altan yer alıyor.
Işıl Kasapoğlu’nun yönettiği oyun 26 Mart’ta Semaver Kumpanya Çevre Tiyatrosu’nda.
Oyun Atölyesi
“Kızlar ve Oğlanlar”
İngiliz yazar Dennis Kelly’nin kaleme aldığı “Kızlar ve Oğlanlar”, erkek şiddetini kadın ağzından anlatan çarpıcı bir kadın hikâyesi. Oyun, güç dengelerinin değişmesiyle beraber büyük bir aşk ve tutkuyla başlayan bir ilişkinin ebeveynliğe evrilmesiyle beklenmedik karşılaşmasını konu ediyor. Muharrem Özcan’ın yönettiği “Kızlar ve Oğlanlar”ın tek kişilik oyuncu kadrosunda ise Özlem Zeynep Dinsel’i görüyoruz.
“Kızlar ve Oğlanlar”, 5, 8, 15, 22 ve 29 Mart tarihlerinde sahneleniyor.
“Kundakçı”
Rus yazar Grigori Gorin’in milattan öncesine uzanan oyunu “Kundakçı”, pazarcı Herostratos’un dünya harikası Artemis Tapınağı’nı yaktığı bir yolculuğa çıkıyor. Kutsal Artemis Tapınağı’nın kundaklanması, efendiler ve ezilenler dünyasında nasıl bir yangına neden olacaktır? Herostratos’a Tuna Kırlı hayat verirken Haluk Bilginer, Muharrem Özcan ve Tuğba Çom Makar ise oyunun diğer oyuncuları arasında.
Muharrem Özcan’ın yönetmenliğini yaptığı “Kundakçı”, 7 Mart’ta seyirciyle buluşuyor.