Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Havada, Karada, Denizde: Longines Pilot Saatleri

30 Eylül 2024
Havada, Karada, Denizde: Longines Pilot Saatleri
Gökyüzünün sonsuz maviliklerinde seyrin yeni yeni keşfedildiği, peş peşe uçuş rekorlarının kırıldığı 1900’lü yılların başına doğru bir yolculuğa çıkıyoruz. Rehberimiz bir kere daha Longines mekanizmaları.

1900’lü yılların ilk çeyreği havacılığın keşfedildiği ve gökyüzünde süzülen uçakların cazibesinin arttığı yıllardı. İnsanlığın 1903’te Wright Kardeşler’in ilkel uçuş denemeleriyle başlayan gökyüzü macerası, 1 Ocak 1914’te St. Petersburg ve Tampa arasında tek bir yolcuyla gerçekleştirilen ilk ücretli uçuşa uzanarak devam edecekti. Birinci Dünya Savaşı sırasında gelişen hava gücü ve yetişen yüzlerce pilotla savaş sonrası havacılık ve sivil uçaklar hızla gelişiyordu. Tarihin bu heyecan dolu sayfalarına adını yazdıran isimlerden biri Amerikalı pilot Charles Lindbergh’di. “Yalnız Kartal” ya da “Şanslı Lindy” adlarıyla anılan Lindbergh, 1927 yılında Atlas Okyanusu’nu 33,5 saat süren uçuşla tek başına geçerek bir ilke imza attı. Amerikalı pilot, günler süren Atlas Okyanusu geçişini bu efsanevi uçuşla yalnızca saatlere indirmiş, üstelik bunu tek başına yapmıştı. Bu tarihi kıtalararası uçuşun süresini İsviçre’nin Jura Bölgesi’ndeki Saint-Imier’den bir saat üreticisi, Fédération Aéronautique Internationale (FAI) adına ölçtü. Bu isim, Longines’den başkası değildi.

Longines Pilot Saatleri
Longines

Longines Lindbergh saati, 1931

O yıllarda Longines saatlerinin ABD’deki dağıtımını yapan şirketin başında aynı zamanda bir pilot olan John P. V. Heinmuller bulunuyordu. Bu hevesli pilot, 1920’lerde rekor kıran uçuşları kaydediyor, aynı zamanda pilotların bir kol saatinden beklentilerini gözlemleyebiliyordu. Heinmuller’in havacılarla yakın ilişkisi, Longines’in de havacılıkla bağını güçlendiren düğümlerden biriydi.

Bir rekor uçuşu için yanına Longines saat alan ilk pilotlardan biri Wlater Mittelholzer oldu. İsviçreli pilot, 1924-25 kışında farklı lokasyonlardaki dört haftalık yolculuğunda Longines’in uçak içi kronometresini kullandı. Avustralyalı pilot Charles Kingsford Smith 1928’de ilk transpasifik uçuşu gerçekleştirdiğinde ise zamanı yine Longines tutuyordu. Marka, İkinci Dünya Savaşı’nın başına kadar 30’dan fazla rekor uçuşun zaman tutucusu oldu.

Havada, Karada, Denizde: Longines Pilot Saatleri
Sekiz günlük güç rezervine sahip, Longines kokpit saati.
Longines Saatleri Kadın Pilotların Yanında

Longines saatleri uzun yıllar boyunca kadın pilotlara da eşlik etti. Amelia Earhart, yolcu olarak Atlantik’i uçakla geçen ilk kadın olduğunda (1928) bileğinde bir Longines vardı. Earhart, 1932’de Kanada’dan Kuzey İrlanda’ya 15 saatten daha kısa bir sürede, tek başına durmaksızın Atlantik’i uçarak geçen ilk kadın olarak bir rekora imza attığında da aynı Longines bileğindeydi.

Havada, Karada, Denizde: Longines Pilot Saatleri
Elinor Smith

Birden fazla dünya rekoruna imza atan Amerikalı pilot Elinor Smith, 1930’da uçağını 27.418 feet yüksekliğe çıkararak daha önce hiçbir pilotun çıkamadığı kadar yükseğe uçtu. Bu uçuşta kokpitinde Smith’e Longines saatleri eşlik ediyordu. Dönüşte markaya yazdığı teşekkür mektubunda şöyle diyecekti: “Size Longines saatler ile elde edilen yeni irtifa rekorunu sunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Saatler her zaman kusursuz çalıştı.

İngiliz pilot Amy Johnson, 1932’de İngiltere’den Cape Town’a 4 gün, 6 saat, 54 dakikada uçarak bir rekora imza attığında Johnson’ın bileğinde dahili dönen bezelli bir Longines ona eşlik ediyordu. Ve hız, irtifa, mesafede tek seferde dünya rekorları kıran ilk kadın pilot Ruth Nichols’un önemli uçuşlarındaki yol arkadaşı Longines’di.

Havada, Karada, Denizde: Longines Pilot Saatleri
Amy Johnson
Gökyüzündeki Yol Arkadaşı: Longines

Havacılığın hızlı geliştiği 1920 ve 30’lu yıllar, Longines için de peş peşe yeniliklerin tanıtıldığı, âdeta pilotlarla birlikte yeni ufukların keşfedildiği bir döneme işaret ediyor. Bugünkü Spirit koleksiyonuna ilham olan, ilk çift zaman dilimli kol saati 1925’te üretildi. Longines imzalı bu saatin kadranındaki Zulu bayrağı, havacılar için evrensel zamanı belirleyen Zulu zamanına bir atıftı. Yukarıdaki satırlarda bahsettiğimiz tarihi uçuşlara eşlik eden ilk Longines saatleri de bu yıllarda hayata geçirildi. Weems ve Charles Lindbergh işbirliğinde tasarlanan Hour Angle Watch modelleri bu ilk modellerden. 1936’da bir ilke imza atıldı: Longines, 1936’da flyback kronograf özellikli ilk kalibre 13ZN’nin patentini aldı. Markanın havacılıktaki köklü mirası işte böylece başlamış oldu.

Longines’in 1920’lerde icat ettiği saat komplikasyonu flyback fonksiyonu sayesinde kronograf, ardışık zaman aralıklarını sorunsuz ve hızlı bir şekilde ölçebiliyor. Saniye ibresinin durdurulması, sıfırlanması ve yeniden başlatılması gereken geleneksel kronografların aksine flyback fonksiyonu ile düğmeye tek bir basışla ibre anında sıfıra dönerek zamanı yeniden ölçmeye başlar.

Mirasa Modern Dokunuş: Longines Pilot Majetek Pioneer

Longines’in bugün ikonik koleksiyonlarından biri olan Majetek ilk defa 1935’te anti manyetik ve darbelere dayanıklı, 40 mm çapında paslanmaz çelik kasada sunulmuştu. Bu hacimli saat, 1935’ten 1948’e kadar hem askeri ekipman hem de sivil amaçlı kullanılıyordu. Bu tarihi modelden ilhamla yaz başında tanıtılan Pilot Majetek Pioneer serisi ise modern bir dokunuşla çıktı karşımıza.

Havada, Karada, Denizde: Longines Pilot Saatleri

Majetek’in doğuş yılına ithafen 1.935 adetle limitli üretilen Pilot Majetek Pioneer serisi, yastık biçimli kasa tasarımı ve çift yönlü döner bezeliyle öne çıkıyor. Mat renkteki siyah kadrana, Super-LumiNova kaplı gri renkte Arap rakamları eşlik ediyor. Bileğinizde bir pilot saatini taşıdığınızı anımsamak içinse saat 6 yönündeki küçük saniye kadranına bakmak yeterli.

Havada, Karada, Denizde: Longines Pilot Saatleri

43 mm çapındaki 5. dereceden titanyum kasaya siyah kumaş kayış eşlik ediyor. Saatin kalbinde ise otomatik mekanizma kalibre L893.6 yer alıyor. COSC sertifikalı mekanizma, 72 saatlik güç rezervine sahip. 

Döner bezel üzerinde yer alan Başlangıç Zamanı Göstergesi’nin işlevi, kalkış saatini işaretlemek ve farklı rotalar arasında uçuş süresini doğru şekilde hesaplayabilmektir. Başlangıç Zamanı Göstergesi de, flyback fonksiyonu gibi Longines’in buluşu.

Spirit Zulu Time ve Spirit Flyback

Yazın son günlerine doğru ise Spirit ailesine yeni modeller eklendi. Bu yeni modeller, 1900’lerin ilk yıllarına uzanan marka mirasından ilhamla tasarlanmıştı.

Kahverengi ya da yeşil tonlarındaki kadranı, 42 mm çapındaki paslanmaz çelik kasasına eşlik eden 18 ayar (sarı ya da kırmızı) altın dokunuşlarıyla Longines Spirit Flyback, şık ve lüks görünümüyle tanıtıldığı ilk günden bakışları üzerine çekmişti. Yeşil kadranlı modelde 18 ayar sarı altında kurma kolu ve butonlar yer alırken; kahverengi kadranda 18 ayar pembe altından kurma kolu ve butonlar görülüyor. Arap rakamlarıyla tasarlanan kadran, saat 3 konumunda 30 dakika sayacına ve saat 9 konumunda ise küçük saniye için alt kadrana ev sahipliği yapıyor. SuperLuminova kaplı, sarı ya da pembe altından ibre ve rakamlar, havada ve karada optimum okunabilirlik sağlıyor.

Havada, Karada, Denizde: Longines Pilot Saatleri

Saate kalibre L701.4 hayat veriyor. COSC sertifikalı, flyback fonksiyonlu mekanizma 68 saatlik güç rezervine sahip. Saatin rotoruna işlenen Longines’in ikonik küre logosu açık kasa arkasından kendini gösteriyor.

Havada, Karada, Denizde: Longines Pilot Saatleri
Saat, kasaya uyumlu olacak şekilde 5. derece titanyumdan yapılmış değiştirilebilir bilezikle tamamlanıyor.

Bu yazın diğer yeniliklerinden Spirit Zulu Time ise dayanıklı ve hafif bir materyal olan Grade 5 titanyum kasada sunuldu. 39 mm çapında tasarlanan bu konforlu saate, ISO 764 standardında gerekenden on kat daha fazla manyetik direnç sunan, GMT fonksiyonlu kalibre L844.4 hayat veriyor. Saatte 25.000 VpH hızında çalışan mekanizma, 72 saatlik güç rezervine sahip.

GMT Fonksiyonu

Longines, 1911 yılında iki zaman dilimini gösteren ilk cep saatinin patent başvurusunu yaptı. 1925’te ise ikinci saat dilimini gösteren kol saatlerini üretmeye başladı. İki saat dilimini aynı anda gösteren GMT fonksiyonu, Longines’in alametifarikalarından biri.

24 saat göstergeli çift yönlü bezel ile çevrelenen antrasit kadrana Super-LumiNova kaplı Arap rakamları ve altın kaplama ibreler eşlik ediyor. Kadranın yıldızı GMT ibresinin ucu ise kırmızı renkte bir ok ile tasarlanmış. Saat 6 konumundaki tarih penceresinin üstünde ise aynı kırmızı tonlarla “Zulu Time” yazılmış.

Havada, Karada, Denizde: Longines Pilot Saatleri

İnsanlığın gökyüzüyle ilişkisi, en az zaman ve saatler arasında kurulan ilişki kadar büyülü. Ancak daha güzeli, gökyüzündeki heyecan dolu bu yolculuğa bir başka tutkunun bileğinizde size eşlik etmesi. Belki siyah kadranlı bir Majetek ya da şık bir Spirit Zulu Time…

Yeni Longines modelleriyle ilgili daha detaylı bilgiye markanın web sitesinden erişebilirsiniz.

Sonraki yazı: Havada, Karada, Denizde: Longines Dolce Vita ve Conquest Saatleriyle Zamansız Şıklık