Video oyunlarından şaraba, resimden edebiyata dünyanın en yeni müzeleri benzersiz bir kültür yolculuğuna davet ediyor.
En Yeni Müzeler
Female Artists of the Mougins Museum, Cannes-Fransa
Avrupa’nın önemli sanat koleksiyonerlerinden Christian Levett, geçtiğimiz ağustos ayında, Fransa’nın Cannes şehrinde, dünyada bir ilk olan Mougins Kadın Sanatçıları Müzesi’ni (Femmes Artistes du Musée de Mougins) hizmete sundu. Burası, Avrupa’nın tamamen kadın sanatına adanmış ilk büyük müzesi. Dört katlı binada uluslararası üne sahip 90 kadın sanatçının 100’e yakın eserinden oluşan çarpıcı bir koleksiyon sergileniyor. Aralarında Berthe Morisot, Mary Cassatt, Eva Gonzalès, Blanche Hoschedé-Monet, Louise Nevelson, Barbara Hepworth, Frida Kahlo, Leonor Fini, Maria Helena Vieira Da Silva, Louise Bourgeois, Joan Mitchell, Marina Abramović ve Marlene Dumas gibi isimlerin eserlerinin de bulunduğu bu eşsiz koleksiyonun bizzat Christian Levett’e ait olduğunu belirtelim.
Nintendo Müzesi, Kyoto-Japonya
Dünyanın en büyük video oyunu şirketlerinden Nintendo, sıra dışı bir müze projesine imza attı. 1889 yılında oyun kartları üreterek piyasaya giriş yapan, yarattığı Pokémon ve Super Mario gibi kahramanlar ve markalarla dünyaya açılan şirket; 135 yıllık geçmişini sergilemek için Japonya’nın Kyoto şehrinde interaktif bir müze açtı.
Video oyunu devinin Kyoto’da yıllarca kullandığı eski Uji Ogura Fabrikası’nda kurulan müzede şirketin en önemli oyunlarının ve konsollarının da konu olacağı pek çok sergi düzenlenecek. Nintendo Müzesi’nde Hanafuda’dan Nintendo Switch’e firmanın bugüne kadar piyasaya sürdüğü pek çok ürünün yeni teknolojilerle desteklenen renkli dünyalarını deneyimleme fırsatı sunulacak.
Museum of Shakespeare, Londra-İngiltere
İngiliz edebiyat tarihinin en değerli isimlerinden biri olan William Shakespeare’i onurlandıran bir müze çok yakında kapılarını açıyor. Londra’nın doğusunda, Shoreditch’in kalbinde hizmete girecek olan Museum of Shakespeare, yazarın Romeo & Juliet ve V. Henry V oyunlarının ilk yorumlarına ev sahipliği yaptığına inanılan ve kalıntıları 2011 yılında keşfedilen antik tiyatro The Stage’de konumlandırılacak. Ziyaretçiler yerin neredeyse üç metre altına inerek Shakespeare’in 1598 Londra’sında bir yolculuğa çıkacak. Antik The Stage tiyatrosunun kalıntıları da ilk kez halka açılmış olacak.
Kunstsilo Art Museum, Kristiansand-Norveç
Norveç’in güneyindeki Kristiansand şehrinde devasa bir sanat müzesi ve kültür merkezi hizmete girdi. Titizlikle restore edilen 1935 tarihli bir tahıl ambarında kapılarını açan Kunstsilo Art Museum (Kunstsilo İskandinav Sanat Müzesi), bölgenin en büyük modern sanat müzesi unvanının da sahibi oldu.
35.000 metrekareden fazla sergi alanını içeren yapıda İskandinav modern sanatının en güzel örnekleri sergileniyor. Üç kata yayılan müzede sergilenen eserler arasında ünlü doğa bilimci ressam Amaldus Nielsen ile efsanevi Edvard Munch’un işleri de yer alıyor.
São Paulo Sanat Müzesi, Brezilya
Ödüllü mimar Lina Bo Bardi’nin mimari mirasıyla hayata geçen Museu de Arte de São Paulo (MASP), şu sıralar sanat camiasının en çok konuşulan uluslararası projelerinden biri. Aslen 1947 yılında açılan ve genişleme çalışmalarıyla yeni haline kavuşan müze, iki ayrı binadan oluşuyor: Lina Bo Bardi imzasını taşıyan ve şehrin tarihi simgeleri arasında yer alan 1968 tarihli beton ve cam ikonik yapı ile ona eklenen 14 katlı modern yerleşke.
Güney Amerika kıtasını dünya sanat haritasında önemli bir yere yerleştiren müze, böylece 17.680 metrekarelik bir sergileme alanına kavuşuyor ve resimden heykele, fotoğraftan kostüme 8 binden fazla esere ev sahipliği yaparak kıta sanatını dünyaya tanıtıyor.
Grand Egyptian Museum, Kahire-Mısır
Dünyanın en büyük arkeoloji müzesi, Mısır’ın başkentinde ziyaretçi kabul etmeye başladı. 500.000 metrekareye yayılan, yaklaşık bir milyar dolara mal olan, Gize Müzesi olarak da anılan Grand Egyptian Museum, Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Gize Piramitleri’nin karşısında yer alıyor. Eşsiz değerdeki Tutankhamun koleksiyonunun tamamına ev sahipliği yapacak olan 24.000 metrekarelik kalıcı sergi alanı daha şimdiden tarihe geçerken, 3000 yıllık Antik Mısır tarihini kapsayan 100.000’den fazla nesneden oluşan koleksiyonla Gize Müzesi, tek bir kültüre adanmış dünyanın en büyük müzesi unvanını taşıyacak.
Universal Wine Museum, Pekin-Çin
Fransa’nın Bordeaux şehrindeki Cité du Vin, dünyanın en büyük şarap müzesi olarak bilinir. Şimdi ona ikincisi ekleniyor. Hem de Çin’in başkenti Pekin’de. Universal Wine Museum (Evrensel Şarap Müzesi), “Şarap evrensel bir kültürdür” inancından yola çıkılarak yaratılan sıra dışı bir kültür projesi.
Bu kapsamda 18.000 metrekarelik kapalı alanın büyük kısmı şarap tarihinin ve dünya çapındaki şarapların hikayesini anlatan kalıcı sergilere ayrılacak; açık alanda ise organik üzüm bağları olacak. Projenin hayat bulacağı binanın tasarımı ise Fransa’nın kırmızı şaraplarıyla ünlü Saint-Émilion kasabasının siluetinden ilhamla yaratılmış.
Dünyanın En Lüks Alışveriş Merkezleri
Hakan Kurşun ile Bir Şehrin Ses Sergisi