Cachè Istanbul’da el dokuması halı motiflerinde tasarlanmış bir skateboard da, Kütahya’da dokunmuş bir kilim de bulabilirsiniz. İsminin Fransızcadan geldiğine bakmayın, Cachè Istanbul ilhamını Anadolu topraklarından alıyor.
Cachè Istanbul, Anadolu mirasından aldığı ilhamla el dokuması halı ve kilimler başta olmak üzere tasarladıkları kıyafetlerle bu kadim toprakların iç içe geçmiş öykülerini koleksiyonlarına taşıyor. Markanın kurucusu Recep Bozgöz’le bu topraklardan ilham alan Cachè Istanbul’u konuştuk.
Aslına bakarsanız sizi yönetmen kimliğinizle tanıyoruz. Sizin hikâyenizi dinleyerek başlamak isterim.
İç Anadolu’da yetişmiş biriyim ve çocukluğumda izlediğim sinema filmlerinden cesaretle, sinemanın ne olduğunu ve nasıl yapılabileceğini tam anlamadan, büyük bir heyecanla İstanbul’a sinema okumaya geldim. Ve aradan geçen 12-13 senede kısa filmler yaptım; yurtiçi ve yurtdışında birçok ülkede gösterilerek ödül aldılar. Şu dönemde de ilk uzun metrajlı sinema filmime hazırlanıyorum. Kısacası hikâye anlatmayla ilgileniyorum ve kendimi bir çeşit “storyteller” olarak görüyorum. Araçlar bazen sinema bazen fotoğraf bazen de halı oluyor. İlgi duyduğum hikâyelerin peşinden keşfe çıkmak, içime olan saygıma katkıda bulunuyor.
Anadolu kültüründen beslenen bir marka Cachè Istanbul, nasıl kuruldu?
Tam da bu sinema filmimin hazırlık sürecinin uzadığı bir dönemde, başka ne yapabilirim diye düşünüyordum. Birden fazla yaratıcı sürecin içinde olduğumda hayattan keyif alıyorum çünkü. Aslında bu soruyla birlikte çocukluğuma, “özüme” bakma fırsatı buldum. Ve bu sorunun arkasından aslında çocukluğuma, “özüme” bakma fırsatı buldum, annemin ve büyüdüğüm evin içinde halı dokunduğunu hatırladım. Büyüdüğüm evin içinde halı dokunduğunu, annemin halı dokuduğunu hatırladım. Ve başka hiçbir araştırma yapmadan, içgüdüsel olarak özümdeki şeyle “el dokuma halı” ile bir keşfe çıkmak istedim. Böylece Cachè Istanbul’un 2022 Ağustos ayında ilk tohumları atıldı.
İsmi nereden geliyor?
Cachè, en sevdiğim yönetmenlerden Haneke’nin aynı isimli filminden geliyor. Fransızca “saklı” demek.Cachè, Anadolu’da, ortak kültürümüzde saklı kalan, âtıl kalan ne varsa modern hayatın içine dahil etme fikriyle birleşti.
Üretim ve yaratım süreci nasıl ilerliyor?
Fikir akla düştüğü o anda büyümeye başlayıp kendini oluşturuyor. Ondan sonra Anadolu’nun birçok şehrinde ve köyündeki üreticilerimizle üretim süreci başlıyor. El dokuma halı ve kilimler, her biri büyük emekle ortalama dört haftayı bulan dokuma süreci sonunda elimize ulaşıyor. Bizim için bir üründen ziyade eşsiz birer “eser” halindeler.
Koleksiyonlarınız arasında halı ve kilimler de yer alıyor. Anadolu’dan yerli üreticilerle çalışıyor musunuz?
El dokuma halı ve kilim bizim çıkış noktamız. Amacımız bu kültürü yaşatmaya devam etmek ve tüm dünyada modern Türk halısını gururla temsil etmek. El dokumacılığının köklü teknikleriyle modern hikâyeleri anlatmak istiyoruz. Üreticilerimizin tamamı Kütahya, Uşak, Osmaniye ve Konya’dan zanaatkâr kadınlar. Bu hikayeyi onlarla birlikte yarattığımıza inanıyor ve bu hikayeyi sosyal medya hesaplarımızda sık sık paylaşarak hissettirmek istiyoruz.
Cachè Istanbul’u üç kelimeyle nasıl özetlersiniz?
Dört kelime olabilir mi? “Aynı Anadolu, Yeni Cachè!” Bizim mottomuz bu. Hikayeye eğlencemizi yansıttığımız bir diğer mottomuz da “Make Anatolia Great Again!”
Yeni koleksiyonunuz “Rug Dealer”da nasıl parçalar görüyoruz?
Rug Dealer fikri, el dokuma halı tasarımlarımızın gördüğü ilgi üzerine çıktı. Halı ve kilim tasarımlarımızdan ilham alarak onlarla uyum sağlayabilecek birçok farklı ürün yaptık. Ve bunların hepsini elde ürettik. Nazar Blazer yaptık, Nazar headpiece yaptık, el işi seramik tabaklar yaptık, dantel gömlekler yaptık. Burada yeni olarak Pia Yuli işbirliği ile, Kapalı Çarşı’daki zanaatkâr ustalar tarafından elde üretilen takılar yaptık. Kolye, küpe gibi ürünlerin hepsinde halı ve kilim motiflerini birleştirdik.
Skate board’larla çalışma fikri nasıl doğdu?
Halıdan skateboard yapma fikri, markanın vizyonunu yansıtacağını düşündüğüm için çıktı. El dokuma denince genelde yer sergisi akla geliyor. Biz bu kültürle her şeyi birleştirebileceğimizi göstermek istedik.
Sizi Anadolu kültüründe etkileyen şey nedir?
Anadolu’da bugün hâlâ insanlar büyüklerinden miras kalan tekniklerle üretime devam ediyor. Ve bunları üretirken, yüzyıllardır aynı istikrar ve dinginlikle üretiyorlar. Şehirdeki hırstan uzak, kendi özleriyle ayrı düşünemedikleri için üretiyorlar. İnsanın en önemli pusulasının içindeki “öz” olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle gözüm hep, ortak değerimiz olan Anadolu’nun insan hikâyelerinde ve kattıkları değerde.
Yakın vakitte yeni projeleriniz var mı?
Çok heyecanlandığımız yeni bir mini koleksiyon hazırlıyoruz. Cachè Istanbul olarak her alanda, özellikle insanların ilgisini çeken alanlarda da var olmak istiyoruz. “Make Anatolia, Great Again!” sloganını göreceğiz diyebilirim.