Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

2022 Nobel Edebiyat Ödülü, Annie Ernaux’nun Oldu

6 Ekim 2022
2022 Nobel Edebiyat Ödülü, Annie Ernaux’nun Oldu

Nobel Edebiyat Ödülü’nün bu yılki sahibi Fransız yazar Annie Ernaux oldu.

Türkçeye çevrilmiş Boş Dolaplar, Yalın Tutku ve Babamın Yeri gibi romanlarıyla tanıdığımız Fransız yazar Annie Ernaux, 2022 Nobel Edebiyat Ödülü’nün bu yılki sahibi oldu. Yazarın, kişisel hafızanın köklerini, yabancılaşmasını ve kolektif kısıtlamalarını cesaretle ve klinik bir kesinlikle açığa çıkardığı için ödüle layık görüldüğü açıklandı.

2022 Nobel Edebiyat Ödülü, Annie Ernaux’nun Oldu
2022 Nobel Edebiyat Ödülü

82 yaşındaki yazarın anılarından yola çıkarak yazdığı romanı L’evenement, geçtiğimiz sene aynı isimle (Türkçeye “Kürtaj” olarak çevrildi) sinemaya uyarlanarak ses getirmiş ve Venedik Film Festivali’nde büyük ödülün sahibi olmuştu. Edebiyat profesörlüğü yapan yazarın bugüne dek Türkçeye çevrilen kitapları arasında Can Yayınları’ndan çıkan Boş Dolaplar, Yalın Tutku, Babamın Yeri ve Seneler yer alıyor.

Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan 16. Fransız yazar olan Ernaux, 2014’ten sonra ödülü alan ilk Fransız yazar oldu. Nobel komitesi başkanı Anders Olsson ise Ernaux’nun eserlerinde, cinsiyet, dil ve sınıf eşitsizliklerinin görüldüğü hayatları farklı açılardan ve tutarlı bir şekilde incelediğini dile getirdi.

1940’ta Fransa’nın bir kasabasında doğan Ernaux, Rouen Üniversitesi’nde okuduktan sonra çeşitli okullarda edebiyat öğretmenliği ve üniversitelerde profesörlük yaptı.