Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

78. Venedik Film Festivali Sanal Gerçeklikle İstanbul’da

1 Eylül 2021
78. Venedik Film Festivali Sanal Gerçeklikle İstanbul’da

78. Venedik Film Festivali kapsamında sanal gerçeklik (VR) projelerinin yarıştığı Venice VR Expanded Uydu Programı, festivalle eşzamanlı olarak 1-19 Eylül tarihlerinde İstanbul’da da gerçekleştirilecek.

78. Venedik Film Festivali kapsamında yaratıcı ve sanatsal değeri olan sanal gerçeklik projelerinin yarıştığı Venice VR Expanded 2021 bölümünün bu yılki duraklarından biri de İstanbul. Bu sanal gerçeklik etkinliği içerisinde ziyaretçiler, 360 derecelik görsel-işitsel bir deneyimle birlikte hikâye anlatımının yeni olanaklarını keşfedecek. Etkinlikteki projeler VR endüstrisinin en iyi örneklerini ve Bienalle College programından belli başlı çalışmaları içeriyor. Söz konusu çalışmalar sinema, dans ve bilgisayar oyununun engin dünyasından beslenen yaratıcı sanatçıların içeriklerinden oluşuyor.

Sanal gerçeklik; teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir. Sanal gerçeklik sayesinde günümüz insanı sanat eserlerinde sadece izleyici olmaktan çıkıp bu son derece inandırıcı ortamların birer parçası haline gelmektedir.

Bu projelerden biri de Cannes XR’da “En İyi VR Öykü Ödülü”nü kazanan Tayvanlı yönetmen Lun Hui’nin “Samsara” adlı çalışması. Proje, izleyicilerin festivale katılanlarda bebek veya astronot gibi farklı bedenlere dönüşüyormuş hissi yaratarak dünyayı başka bir perspektiften deneyimlemelerine olanak tanıyor.

78. Venedik Film Festivali Sanal Gerçeklikle İstanbul’da
“Samsara”

Bir sanal gerçeklik masalı olan “Lavrynthos” da, diğer projelerden biri. Her masalda olduğu gibi burada da bir canavar karşımıza çıkıyor, ne var ki kötü şöhretli canavara dair beklentiler altüst edilerek klasik Minotor (Yunan mitolojisindeki yarı insan yarı boğa olan yaratık) miti yeniden anlatılıyor. Bu sanal gerçeklik masalının yönetmenliğini ise geçen yılın popüler VR projesi “Gravity VR”ın yönetmenleri Amir Admani ve Fabito Rychter üstleniyor.

Etkinliğin öne çıkan projelerinden biri de “Reeducated” isimli sanal gerçeklik belgeseli. Bu sanal gerçeklik belgeseli, Tacheng’deki bir tesiste birlikte hapsedilmiş üç erkeğin (Erbaqyt Otarbai, Orynbek Koksebek ve Amanzhan Seituly) rehberliğinde izleyicileri Sincan’ın “yeniden eğitim” kamplarından birine doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Aralık 2019’da küresel salgının yarattığı hapis ortamından hemen önce muhabir Ben Mauk, film yönetmeni Sam Wolson ve sanatçı Matt Huynh, Otarbai, Koksebek ve Seituly ile röportaj yapmak için Kazakistan’a gider. İlk elden tanıklıklardan, hayatta kalanların eskizlerinden ve uydu fotoğraflarından oluşturulan proje bu üç erkeğin ortak deneyimlerini sürükleyici bir üç boyutlu uzamda yeniden inşa etmek için kalem ve fırça illüstrasyonlarıyla animatör Nicholas Rubin ve özgün besteleriyle Jon Bernson’dan güç alıyor.

78. Venedik Film Festivali Sanal Gerçeklikle İstanbul’da
“Reeducated”

“Türkiye’nin ilk 360 sanal gerçeklik galerisi olan Fi Art Gallery, 2020’nin bahar aylarında sanatseverlerle buluşmuştu.”

Etkinlik, 1-19 Eylül tarihleri arasında sanat gerçekliği sanatsal ve yaratıcı bir mecra olarak yeni nesillere tanıtmak amacıyla kurulan ve kâr amacı gütmeyen Euromersive Turkey’in çatısı altında gerçekleştirilecek. Koordinatörlüğünü ise Virgile Film ve Raptor Dance Studios üstleniyor. Salon İKSV ve Kolektif House’un ev sahipliğinde gerçekleşen ve atölyelerle zenginleşen etkinliğin biletlerine passo.com.tr üzerinden ulaşmak mümkün. Etkinlikle eşzamanlı olarak sanal gerçeklik üzerine düşünmek, tartışmak ve yaratmak için bir dizi atölye çalışması da ücretsiz olarak gerçekleşecek. Etkinliklerden haberdar olmak için İKSV’nin sosyal medya hesapları ve websitesini takip edebilirsiniz.