fbpx

Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

5 Adımda Sakal Bakım Rehberi

16 Ekim 2023
5 Adımda Sakal Bakım Rehberi

Sakallar, son dönemde erkek bakımının belirleyici trendleri arasında. Bakımlı bir sakal görünümü için 5 adımda sakal bakım rehberini derledik.

Sabah uyandınız, yüzünüzü yıkadınız, dişlerinizi fırçaladınız, tıraş oldunuz. Nemlendirici, üzerine güneş koruyucu, son olarak saçlara da hafif bir dokunuş! Hazırsınız. Her sabahınız oto-pilotta işliyor. Ta ki bir gün sakal bırakmaya karar verinceye kadar. Biraz imaj değişikliği biraz da her gün tıraş olma ihtiyacından kurtulmak için bırakmak istediğiniz sakalların ayrı bir ritüele ihtiyacı var. Yani işiniz o kadar kolay değil ama sonuçlarına değer.

Sakallar, son dönemde erkek bakımının belirleyici trendleri arasında. Bakımlı bir sakal görünümüyse ilk izlenim için oldukça önemli. Sakal bırakmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken en önemli nokta yüz şekliniz. Gün sonunda kendinize en çok yakıştırdığınız modeli seçmelisiniz tabii ama bu genel hatlardan yardım almanızda da fayda var. Eğer yüzünüz yuvarlaksa amacınız yüzü daha ince göstermek. Bunun için yanak kısmında aşağıya doğru açı verilmiş bir görünümü tercih edebilirsiniz. Yüz hatlarınız köşeliyse çene hattınızı ön planda tutmak isteyebilirsiniz. Altta kısa, yanlarda bir tık daha uzun sakal modellerine yönelin. Eğer oval bir yüz şekline sahipseniz şanslısınız; yüzünüz muhtemelen sakal seçmiyor ve her modeli rahatlıkla deneyebilirsiniz.

Modele karar verdikten sonra sıra ilk günkü tazeliği devamlı kılmakta. Sakal bakımı, cilt bakımıyla eş değer bir önem taşıyor. “Sakal erkeğin makyajıdır” sözünün ne kadar doğru olduğunu da hatırlatalım. Durum böyleyken sakal bakımına nereden başlayacağınızı düşünüp strese girebilirsiniz. Ancak merak etmeyin, takip etmeniz gereken adımları detaylı bir şekilde anlatıyoruz. Rehberimiz acemi dostu ve ev şartlarında kolayca uygulanabilir.

Fırçalama

Yol haritamızdaki ilk durak fırçalama. Sert kıllı – at kılı olabilir – bir fırçayla, duş öncesinde, hem sakal uzama yönünde hem de tersine sakallarınızı fırçalayın. Bu adım sakal kepeklerini yüzeye çıkaracak ve sakalı temizlemenizi kolaylaştıracak. Eksfoliasyon yapan bu uygulamanın ardından daha yumuşak kıllı, cildi irrite etmeyecek bir fırçayla sakal altında kalan cildin üzerinden dairesel hareketlerle geçin. Kan dolaşımını artıran bu hareket hem cildin arınması hem de sakallarınızın sağlıklı kalması için birebir.

Sakal Bakım Rehberi
Mühle Sakal Fırçası: Armut ağacından, FSC sertifikalı ahşabı Avusturya’dan gelen bu ürün ele rahatça oturuyor ve agavdan elde edilen vegan lifleriyle sakalı kolayca fırçalayıp nefes almasını ve arınmasını sağlıyor.
Acca Kappa Barber Shop Collection Wenge Sakal Fırçası: Ergonomik formu ile ele yerleşen, en yüksek kalite doğal kılları ile sakalı parlatan bu fırça, düğümleri kolayca çözüyor, sakalların güçlü kalmasını sağlıyor ve bakım yağı, yumuşatıcı gibi ürünlerin sakala homojen bir şekilde yayılmasına destek oluyor.

Arındırma

Sakalınızı günlük olarak temizlemelisiniz, bu en önemli kurallardan biri. Sakal ve sakal dipleri vücutta kir birikmesine en uygun bölgelerden. Siz farkında olmasanız da gün içerisinde eliniz sürekli sakalınıza gidiyor olabilir, partneriniz dokunuyor olabilir. Bu temaslar bakteri birikimine yol açarken sakala değen yiyecek ve içeceklerin bıraktığı kalıntılardan bahsetmiyoruz bile! Dolayısıyla haftada 3-4 gün, sakalınızı narin formüllü bir şampuanla yıkamalısınız. Sakalınızı yıkarken suyun sıcaklığının çok yüksek olmamasına özen göstermelisiniz. Ve tabii ki durulamanın ardından mikrofiber bir havluyla sakallarınızı kurulamanız da önem taşıyor. Islak bırakılan sakal dipleri hassasiyete ve mantar gibi dermatolojik şikayetlere sebebiyet verebilir. Ancak sakallarınıza sert davranmayın, tampon hareketlerle suyun fazlalığını almanız yeterli. Eğer kurutma makinesi kullanacaksanız ayarın en düşük ısıda olduğundan emin olun.

Sakal Bakım Rehberi
Insight Man Sakal Şampuanı: İçeriğindeki organik hurma özüyle sakalı besleyip yumuşatan, organik fındık özüyle sakala nem veren ve organik zencefil özüyle antioksidan etkiye sahip bu şampuan, sakalları narin bir şekilde kirlerden arındırıyor.
Foreo LUNA 3 Men Yüz ve Sakal Temizleme Cihazı: 16 farklı güç seviyesi ve dakikada 8000 titreşimle derinlemesine temizlik sağlayan bu cihaz, kir, yağ ve ölü derilerin %99,5’ini, hassas silikon temas noktaları ve sonik dalgalarla sakalınızdan arındırıyor.

Nemlendirme

Fırçalama, temas ve yıkama: Bu üç hareket sakal kıllarının kurumasına ve yıpranmasına, ardından da kırılıp matlaşmasına sebep olabilir. Dolayısıyla gündelik olarak sakallarınızı bir bakım yağı ve nemlendiriciyle beslemelisiniz. Bu adım, sakal derisini, kökleri ve sakal kıllarını besleyerek daha canlı, gür, disipline girmiş ve bakımlı görünen sakallar ortaya çıkarıyor. Gündüz, sakallarınıza stil verirken kullandığınız balmı da derinlemesine nemlendiren formüllerden seçerek bir taşla iki kuş vurabilirsiniz.

Peki yağı veya balmı nasıl uygulamalısınız? Öncelikle fazla ürün kullanmaktan kaçının. Sakalınız çok uzun değilse 8-10 damla bakım yağı veya tırnağınızın yarısı kadar balm yeterli. Ürünü elinize aldıktan sonra avuçlarınızı birbirine sürterek ısıtın ve parmaklarınızla sakalı aşağı yukarı doğru tarayarak ürünü sakala iyice yedirin. Ardından şekillendirmeye geçin.

5 Adımda Sakal Bakım Rehberi
Alfaparf Blends Of Many Sakal ve Cilt Balmı: Sakalı yumuşatıp cildi yağlandırmadan nemlendiren bu ürün Urban Defance Pro teknolojisi sayesinde sakal tellerinin üzerine koruyucu bir film oluşturarak kirliliğe sebep olan faktörlere karşı koruma sağlıyor.
Morgan’s Pomade Luxury Beard Oil Sakal Yağı: Bergamot, misket limonu, yeşil çay, misk ve sandal ağacı aromatik notalarına sahip olan bu yağ, birkaç damla ile sakalı besleyip bakım yapıyor ve kokusuyla anında modunuzu yükseltiyor.

Düzenleme

Aslında günlük sakal bakımınız üç adımdan oluşuyor: Duş öncesi fırçalama, gün sonunda sakalınızı yıkayıp sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere nemlendirme. Düzenleme ise yine rutininizde yer alıyor ancak bu sıklıkta değil. Kılların uzama hızına ve sakalınızın dağınıklık durumuna göre haftada 1-2 kez sakal boyunuzu ayarlayabilir ve temizlenmesi gereken bölgelere odaklanabilirsiniz. Bu adımda tam anlamıyla bir şekil verme yapmayacaksınız. Şekillendirme kısmını, özellikle eliniz alışık değilse, berberinize bırakabilirsiniz.

Her ne kadar yüzeysel bir işlem yapacak olsanız da haftalık sakal temizliğinde de dikkat etmeniz gereken detaylar mevcut. Öncelikle kısaltma işlemini sakallarınız ıslakken yapacaksanız ıslak sakalın kuru sakaldan daha uzun olduğunu unutmayın, farkında olmadan fazla kısaltabilirsiniz. Bıyıklar dudağı kapatmamalı, boyun sınırı ise çok yukarda olmamalı – çift çene illüzyonu yaratabilir. Âdem elmasından iki parmak üstü tam sınırınız.

5 Adımda Sakal Bakım Rehberi
Braun Series 7 BT7420 Sakal Düzeltici: Braun’un bu cihazı ev ortamında profesyonel sonuçlar almanızı sağlıyor. Uzun ömürlü ProBlade ile zorlu kılları bile yakalayan ve AutoSense teknolojisi ile sakallar için mükemmel düzgünlük elde etmenizi sağlayan ürün, 0,5 mm aralığında hassas adımlarla 40 uzunluk ayarına sahip.
Philips Oneblade QP2520/20: Yüz hatlarına uyum sağlayarak her bölgeyi rahat ve etkili bir şekilde elden geçiren Philips Oneblade, hızlı hareket eden kesiciyle (saniyede 200x) çift koruma sistemini bir araya getiriyor. Su geçirmez özelliği sayesinde duşta da rahatça kullanılabiliyor.

Sakal ve Cilt Bakımı

Bu 4 adımı disiplinli bir şekilde uygulayıp gerçekten bakımlı ve temiz görünümlü sakallar elde edebilirsiniz. Ancak son olarak sakal bakımı ve cilt bakımının kesiştiği o ince hatta vurgu yapmakta da fayda var.

Sakal tüyleri ciltle doğrudan temas ettiği için, sakal bakım ürünleri cilde de etki eder. Bu yüzden sakalınıza iyi gelirken cildi rahatsız etmeyen ürünler kullandığınızdan emin olun. Doğru sakal bakım ürünleri kullanarak, hem sakalınızı şekillendirebilir hem de cilt bariyerinizi güçlendirebilirsiniz.

Sakal kepeğinden şikayetçiyseniz cildinizin neme doymuş olduğundan emin olmalısınız. Çok sıcak duş almak ya da sakalınızı çok sıcak suyla yıkamak da bu durumu tetikleyebilir. Eğer ısrarcı bir şekilde gitmeyen kepek şikâyetiniz varsa dermatoloğa görünmekten çekinmeyin.

Sakallarınız altta kalan cildin hava almasını engellediği ve kir biriktirmeye meyilli olduğu için bu bölgeye özel olarak bir cilt bakım ritüeli de uygulamalısınız. Öncelikle sakal diplerine AHA-BHA serumlarla haftada bir kez kimyasal peeling uygulayabilir ve cildin ölü deriyi rutin olarak atmasını sağlayabilirsiniz. Her ne kadar sakallarla kaplı olsa da her gün nemlendirici sürmeyi de ihmal etmemelisiniz.

5 Adımda Sakal Bakım Rehberi
La Mer The Micro Peel: Cildi tahriş etmeden ve doğal cilt bariyerini koruyarak cilt dokusunu yenileyip cildi aydınlatan bu ürün, aynı zamanda hücre onarımını hızlandırıyor ve gözenek görünümünü en aza indirgiyor.
Shiseido Men Skin Empowering Cream: Cildin tonunu anında dengeleyen ve cilde pürüzsüz ayna ışıltısı veren bu krem, yaşlanma belirtilerini de hedef alıyor ve yorgun cilt görünümünü sonsuza dek rafa kaldırıyor.