2021 saat müzayedeleri açısından parlak bir yıl oldu; yıldızlaşan 5 markayı ve şaşırtıcı gelişmeleri inceliyoruz.
2021 saat müzayedeleri açısından muhteşem bir yıldı. Sadece Phillips müzayede evi yıl boyunca 209 milyon doları aşan miktarda saat satışı yaptı. Phillips, 2021’de sattığı saatlerin toplam değerini pandemi öncesi yılına (2019) kıyasla neredeyse iki katına çıkardı, ayrıca 2021’de çevrimiçi teklif verenlere satılan saatlerin toplam değeri de 2020’ye göre yüzde 70 artışla 75 milyon dolara yükseldi.
Christie’s müzayede evi ise geçtiğimiz yıl 3 bin 213 parçanın satışından toplam 205 milyon dolarlık satış hacmine ulaştığını açıkladı. Pandemi nedeniyle 2020 karantina dönemiydi ve piyasalarda genel bir şaşkınlık hali vardı. Bu durum kısa sürede atlatıldı ve Christie’s karantinada geçen zorlu bir yıldan sonra çevrimiçi canlı açık artırmalar sayesinde 2019’a kıyasla yüzde 20’den fazla büyüme gösterdi. Nadir bulunan veya bir benzeri olmayan saatler 2019’dan beş kat daha yüksek bir oranda satıldı ve toplam çevrimiçi satışlar yüzde 600’den fazla artışla yılı bitirdi.
Elbette yıldızlaşan markalar oldu ama şaşırtıcı gelişmeler de yaşandı. Zirveye çıkan markalardan Patek Philippe her zaman olduğu gibi en çok arzu edilen ve müzayedelerde en çok talep gören marka oldu. Yılın sürprizi ise F.P.Journe markasının teknik ustalığının şüphe götürmez bir şekilde takdir edildiği Only Watch müzayedesinde yaşandı. François-Paul Journe liderliğindeki F.P.Journe markası bağımsız saatçiliğin en değerli markası olmanın tadını çıkardı.
Patek Philippe
World Timer Ref. 2523 (7,8 milyon dolar)
İki kurma kollu World Timer Ref. 2523, Avrasya haritasının kadrana ince tellerin kullanıldığı cloisonné emaye tekniği ile işlendiği ve ikinci saat dilimi işlevli sarı altın kasalı nadir bir kol saati. Bu ilginç saate ödenen 7 milyon 819 bin dolar ile hem emaye kadranlı bir kol saati için hem de bir müzayedede satılan sarı altın bir kol saati için bir başka dünya rekoru kırılmış oldu.
Nautilus Ref. 5711 “Tiffany Blue” (6,5 milyon dolar)
Sadece Tiffany mağazalarında satışa sunulacak markaya has turkuaz renkli yeni Nautilus Ref. 5711/1A-018, Patek Philippe ile Tiffany & Co. işbirliğinin 170. yılı için 170 adetle sınırlı sayıda üretildi. Serinin ilk saati ise bir çevre kurumu olan The Nature Conservancy yararına 11 Aralık 2021’de Phillips müzayede evinde satışa çıkarıldı ve 6,5 milyon dolara satıldı. Böylece bir Patek Philippe Nautilus ödenen en yüksek rakamla dünya rekoru kırıldı.
Ref. 1518 Perpetual Calendar Chronograph (9,57 milyon dolar)
Türünün ilk örneği olan daimi takvim ve kronograf özellikli Ref. 1518,18 ayar pembe altın kasalı (58 örnekten biri) ve pembe kadranlı (bu özelliği sahip 14 saatten biri) son derece iyi korunmuş pembe üstüne pembe tarzı nadir bir saat. Collectability sitesinin kurucusu John Reardon’a göre üretildiği zamanki rengini koruyan böyle bir örnek Patek Philippe Müzesi’nde bile bulunmuyor. Asıl ilginç olan kısmı da saatin Mısırlı Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın torunlarından biri olan ilk sahibi Prens Muhammed Tevfik Adil Toussoun’un mirasçılarından gelmesi. Heyecanla karşılanan Ref. 1518 için 19 kişi kıran kırana mücadele etti ve toplam 9 milyon 570 bin dolar ile müzayedelerde satılan dünyanın en pahalı 3. kol saati oldu (ayrıca Sotheby’s’de satılan bir kol saati için dünya müzayede rekorunu elde etti).
Ref. 570 “Calatravone”
Türünün en etkileyici örneklerden biri olan 1942 tarihli paslanmaz çelik kasalı ve Breguet rakamlı Ref. 570, iki tonlu nadir görülen ve günümüze kadar hiç müdahale edilmemiş bir kadrana sahip. Bu kadran konfigürasyonuna sahip bilinen sadece iki örnekten biri olduğu için son derece nadir bir saat. Phillips tarafından Cenevre’de yapılan müzayedede beklentileri aşan Ref. 570 “Calatravone” (büyük Calatrava anlamında) 3 milyon 657 bin dolar ile komplikasyonsuz (saat, dakika, saniye dışında bir işlevi olmayan) paslanmaz çelik bir kol saati için ödenen dünya rekoruna sahip oldu.
Desk Clock for Only Watch: (10,3 milyon dolar)
Ref. 27001M-001 isimli benzersiz masa saati; saat, dakika, büyük merkezi saniye ibresi, gün, ay, artık yıl, gündüz/gece göstergesi, daimi takvim, Ay evreleri, hafta sayısı göstergesi ve güç rezervi göstergesi (31 gün) özelliklerine sahip. Toplam yedi yıllık araştırma geliştirme çalışmasının ve dokuz patent başvurusunun ardından dikdörtgen formlu elle kurmalı kalibre 86-135 PEND IRM Q SE mekanizması ile donatılan saat 919 parçadan oluşuyor. Günde -1/+1 saniye hassasiyetle çalışan, siyah baskılı göstergelere sahip sarı yaldızlı opalin kadranlı saatin kasası Amerikan ceviz kaplamalı. Büyük ilgi gören bu masa saati Only Watch müzayedesinde 10,3 milyon dolara satıldı.
F.P.Journe
F.P.Journe x Francis Ford Coppola, FFC Blue for Only Watch: $4.9m
F.P.Journe ile efsanevi filmlerin yönetmeni Francis Ford Coppola’nın bir elin zamanı göstermesi fikrinden doğan FFC Blue isimli prototip saat, 4,9 milyon dolar (müzayede evinin payı ile birlikte 5 milyon 596 bin dolar) ile bağımsız bir saat üreticisinin elde ettiği en yüksek rakam olarak tarihe geçen bir rekor kırdı.
Chronomètre a Résonance “Souscription” No. 1 (4,25 milyon dolar)
François-Paul Journe, İsviçre’ye yerleştiği ilk dönemde markası ve ilk modeli için sermaye arayışındaydı. Bir arkadaşının önerisiyle yaklaşık 200 yıl önce Abraham-Louis Breguet tarafından kullanılan abonelik sistemini hayata geçirdi ve 1999’da sadece abonelere teslim edilen ve her birinin kadranında sıra numarasının yer aldığı 20 “Souscription” (Fransızca abonelik demek) tourbillon üretmişti. İşte bu abonelik saatlerinden ilki olan platin kasalı, pembe altın kadranlı ve rezonans eşapmanlı Chronomètre à résonance “Souscription” n°1 isimli kol saati bu model için bir dünya rekoru olan 4 milyon 257 bin dolara satıldı.
Audemars Piguet
Royal Oak 15202 Jumbo (3,4 milyon dolar)
Only Watch 2021 için üretilmiş benzersiz bir saat olan Royal Oak 15202 aynı zamanda yerini 2022’de yeni bir kalibreye bırakacak olan kalibre 2121 mekanizmasının bulunduğu son model. Saatin asıl benzersiz yönü kasa ve bilezikte koyu gri kumlanmış titanyum kullanılmış olması ve yeni bir paladyum alaşımının kullanıldığı metalik camdan bezel ve katlanır tokaya sahip tek saat olması. Bütün bu nedenlerden dolayı Royal Oak Extra-Thin Jumbo saati Only Watch müzayedesinde, 3 milyon 390 bin dolar ile şimdiye kadar ulaşılan en yüksek fiyata ulaştı.
Rolex
“Zenith” Daytona Ref. 16516
Eski Rolex CEO’su Patrick Heiniger’in 1998’de yaptırdığı beş adet “Zenith” örneğinden biri olan Daytona Ref. 16516, 40 mm çapında platin bir kasaya sahip. Saat, Zenith El Primero temelli ünlü 4030 kalibre ile çalıştığı için “Zenith” lakabı taşıyor (Rolex, bu otomatik mekanizmayı 2000 yılında kendi bünyesinde ürettiği otomatik kronograf mekanizmasıyla değiştirdi). Bilinen ilk Daytona “Zenith” 2018’de açık artırmada 881.000 dolara satılırken, lapis lazuli kadranlı aynı sete ait bir başka Daytona “Zenith” ise 2020’de Sotheby’s’in Hong Kong saat müzayedesinde 3,27 milyon dolara satıldı. Bir yıl sonra aynı yerde bir başka Daytona Ref. 16516 müzayedeye çıktı. Kadranı parlak ve canlı turkuaz mineral taşlı olduğundan emsalsiz bir Rolex Daytona Ref. 16516 3,14 milyon dolara satılarak yılın en pahalı kronograf saati oldu.
Richard Mille
Ref. RM27-04 (1,8 milyon dolar)
Richard Mille, 2010’da, tüm zamanların en büyük tenis şampiyonlarından biri olan Rafael Nadal ile ortaklık yaptığını duyurdu. RM27 Tourbillon daha sonra bir tenis maçı sırasında Nadal’ın bileğinde görüldü. Şoklara ve aşırı koşullara karşı sağlam bir direncin yanı sıra inanılmaz bir hafif oluşuyla da çığır açan bir saat oldu. 2020’de ise ortaklığın 10. yıldönümü için Richard Mille, orijinal bir tasarıma sahip 30 gramlık “ağırlığına” karşın yine inanılmaz dayanıklı bir tourbillon olan RM27-04 isimli saati duyurdu. Kadran bir tenis raketinin tellerini andıracak şekilde 0.27 mm inceliğindeki çelik kablolardan oluşuyor. Kafes içinde duran yüksek teknoloji ürünü saatin iskelet mekanizması ise 3,4 gram ağırlığında. Ref. RM27-04, Kasım 2021’deki Cenevre’de Phillips saat müzayedesinde 1 milyon 818 bin dolara satıldı.