Tesadüfen 50 yıldır hiç dokunulmamış bir şekilde bulunan ve tarihsel öneme sahip El Primero mekanizmalı az sayıdaki vintage G381 modeli Zenith Icons kapsamında ilk kez bugün tüm dünyada satışa sunuluyor.
Geçtiğimiz yıl COVID-19 sebebiyle ertelenen Avrupa’nın en büyük teknoloji ve girişim etkinliği VivaTech, nihayet 16-19 Haziran tarihleri arasında yapıldı. Paris’teki etkinliğin en önemli katılımcılarından birisi de LVMH grubuydu. Grubun yıldızı parlayan markası Zenith ile ilgili yeni bir haber de ilk kez VivaTech etkinliğinde duyuruldu.
Saatseverleri heyecanlandıran haber ise tesadüfen 50 yıldır hiç dokunulmamış bir şekilde duran az sayıda vintage G381 modelinin bulunmasıydı. Bulunan saatler 1971’de, İtalya’nın güneyinde bulunan Salerno şehrindeki yetkili Zenith perakende satıcısı için üretilmişti. Kasa arkasında, fabrika çıkışında yapıştırılan jelatini bile duran bu saatler Zenith Icons koleksiyonunda değerlendirilmek üzere satın alınmış ve geçen hafta VivaTech etkinliğinde söylendiği gibi 21 Haziran’da, yani bugün çevrimiçi dahil olmak üzere bütün Zenith butiklerinde satışa çıkıyor.
Zenith Icons projesi, tarihsel olarak önemli referans modellerin yalnızca en iyi örneklerini sunmak ve nitelikli vintage saatlere yeni bir hayat vermek için Le Locle’daki bir ekip tarafından toplanıyor, miras bölümü tarafından en küçük parçasına kadar incelenip onaylanınca da üretimevi tarafından restore ediliyor ve saatin pasaportu çıkartılıyor. Şimdilik ikonik El Primero modellerine odaklanan Zenith Icons koleksiyonu kapsamında bütün bu işlemlerden geçen vintage saatler kurumsal garanti verilerek yalnızca Zenith butiklerinde satılıyor.
Icons projesinin arkasında bütün Zenith saatlerinin bilgi ve belgelerini barındıran devasa bir arşiv bulunuyor. Zenith miras bölümünün temeli olan arşivin Quartz Krizi’ni atlatıp günümüze kadar eksiksiz bir şekilde gelmesinin arkasında kuruma sahip çıkan vizyon sahibi ama asi bir çalışan bulunuyor.
Geleceğin quartz saatlerde olduğuna inanan döneminin en büyük elektronik araç gereç üreticisi American Zenith Radio Corporation (AZRC) isimli ABD’li bir şirket isim benzerliğinden yararlanmak isteyip 1971’de Zenith hisselerinin çoğunluğunu satın almıştı. Zenith’in saygınlığından yararlanmak isteyen AZRC, quartz saatler üretmeye önem verdi. Fakat umduğunu bulamayan şirket 1975’te El Primero üretimini durdurdu, 1978’de ise saat üretimine son verdi. Şirket ayrıca hassas mekanik saat üretiminde kullanılan bütün makinelerin ve mekanizma çizimlerini içeren (El Primero dahil) arşivin çöpe atılmasına karar verdi. Bu durumu kabullenemeyen saat ustası Charles Vermot isyan edip gizlice çizimleri de içeren teknik arşivi ve makineleri kahramanca bir davranışla tavan arasına duvar örerek sakladı! Şirket aynı yıl İsviçreli Dixi Grubu’na satıldı. Bu dönemde toparlanmaya başlayan Zenith, 2000’de Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) bünyesine katılınca yeniden mekanik saat üretimine üretmeye başladı, artık emekli olan Charles Vermot’ya danışan yeni yönetim duvarın arkasındaki arşivi görünce Zenith tekrar eski parlak günlerine döndü. (Bu duvar hâlâ üretimevinde duruyor.)
İşte bu efsanevi arşiv sayesinde, Zenith miras bölümü günümüze kadar üretilen herhangi bir saatin en küçük bileşenini bile tanımlayabiliyor ve doğrulayabiliyor. Halen satışta olan A384, A385 ve A386 gibi G381 için de bütün parçaların özgün ve uyumlu olduğundan emin olmak için imalat yönetimi ile saatin kökeni hakkında eksiksiz bir araştırma yapan miras bölümü ortak bir çalışma yapmış.
G381, 1969’da El Primero’nun ilk günlerinde ve ilk otomatik kronografı sunma yarışında A386 ile birlikte tanıtılan modellerden biri. Bilindiği gibi dünyanın ilk otomatik kronografı olan El Primero saniyede 10, saatte 36.000 titreşimle çalışıyor. Daha yaygın olarak görülen çelik kardeşi A386’nın aksine, G381 modeli de 1969’dan 1972’ye kadar küçük partiler halinde toplamda sadece 1.000 adet üretilmiş. Bu nedenle G381 koleksiyonerler tarafından en çok aranan vintage El Primero modellerinden birisi. (Hatta piyasadaki talep üzerine 2019’da geliştirilmiş bir El Primero mekanizma ile 50. yıl anısına yeniden tasarlanmış bir modeli daha satışa sunuldu ama koleksiyonerlerin G381 arayışı yine de sona ermedi.)
G381, kasa tasarımını A386 ile paylaşıyor, temel fark ise 18 ayar sarı altın olması. Kadranlardaki fark ise, daha büyük, gümüş renkli ibreler ve indeksleri bulunan A386 üç farklı renkte ve uçlarda iç içe geçen alt kadranlara sahipken, altın renkli ibreleri ve indeksleri olan G381’de ise panda tarzı beyaz lake kadrandaki siyah renkli alt kadranların birbirleriyle kesişmemesi.
Bugün satışa sunulan, Zenith’in ekolojik tasarım anlayışının somut ürünlerinden birisi olan ve tarihi önemi büyük El Primero mekanizmalı vintage G381 modelleri büyük olasılıkla kısa sürede yeni sahibini bulacak.