Montblanc’ın, çağımızın yeni kaşiflerine özel olarak limitli sayıda ürettiği kronograf mekanizmalı yeni 1858 Geosphere Chronograph 0 Oxygen LE290 modelinin kasasında oksijen bulunmuyor.
Bir insanın 8 bin metrenin üzerinde uzun süre kalması zor, yaşaması ise mümkün değil. Zaten 5 bin metrenin üzerinde kalıcı bir yaşam alanı da yok. Düşük basınç ile birlikte kan dolaşımı (bu nedenle pek çok dağcı ellerini ve ayaklarını kaybetti) için temel gereksinim olan oksijen azlığı en büyük sorun. Ancak oksijen tüpüyle çıkmak bir çözüm olabilir fakat oksijen tüpüyle bile çok zor, sağlam olmak bile yeterli değil aşırı sağlam olmak gerekiyor.
Tarihte ilk kez Reinhold Messner (1978) Everest’e oksijensiz ve tek başına (1980) çıkabilmiş ve (kendisinden önceki 31 denemenin ölümle sonuçlanmış) inanılmaz bir başarılara imza atmıştı. Ancak büyük saygı duyulan bu tırmanışı yapabilmek için fiziksel ve zihinsel olarak bir süre hazırlanmak gerekiyor. Nepalli rekortmen dağcı Nimsdai Purja da Messner’in izinden giden cesur insanlardan biri ve Messner’in saati test etmesi için önerdiği bir isim.
Montblanc, Watches and Wonders’da zorlu koşullara dayanıklı saatlerin bulunduğu 1858 Geosphere koleksiyonunda yer alan üç yeni saatin duyurusunu yaptığında 1858 Geosphere Chronograph 0 Oxygen LE290nedeniyle gözler yeni Montblanc marka elçisi Nimsdai Purja üzerindeydi.
Nimsdai Purja eski bir asker ama dağcılık tutkusu nedeniyle ordudan ayrılmış. 2019’da gezegendeki 14 zorlu zirveye sadece 7 ayda tırmanmayı başarmış. Ayrıca Purja dünya çapındaki birçok zirveye en hızlı çıkışlar dahil birkaç rekorun daha sahibi ödüllü bir dağcı.
Zero Oxygen sertifikası ile birlikte verilen Montblanc 1858 Geosphere Chronograph 0 Oxygen’lerin her biri 500 saatlik zorlu testlerden geçmiş. Saatin en çarpıcı özelliği kasa içinin oksijenden arındırılmış olması, böylece yüksek irtifalarda ani sıcaklık değişimlerinin neden olduğu buğulanma sorunu çözülmüş. Mekanizmanın oksijensiz bir ortamda çalışması aynı zamanda oksitlenmeyi de engelliyor. Oksijen olmayınca tüm parçalar daha dayanıklı olduğundan zamanla hassasiyeti azalmıyor.
Titanyumdan üretilen 44 mm çapındaki kasa 17.1 mm’lik kalınlığa rağmen çok hafif. Saat çift yönlü seramik bezele ve bir buzulun iç görüntüsü şeklinde tasarlanmış çarpıcı mavi bir kadrana sahip, ayrıca 1858 Geosphere koleksiyonunda ilk defa görülen kronograf özellikli otomatik kalibre MB29.27 gibi yeni bir mekanizması ve ikinci zaman dilimi özelliği var. Saatin merkez kronograf saniye ibresi, saat 3 pozisyonunda 30 dakikalık ve saat 9 pozisyonunda 60 dakikalık bir kronograf alt kadranı, hem Kuzey hem de Güney yarım küre için dönen küreleri, 24 saat ölçeği, tarih ve gündüz/gece göstergesi, bulunuyor.
Saatin arka yüzünde ise Everest Dağı’nın lazerle işlenmiş üç boyutlu muhteşem bir renkli gravür bulunuyor. Bu görsel Reinhold Messner’ın 1978’de Everest’e oksijensiz tırmanırken izlediği rotayı tasvir etmesiyle de ayrıca önemli. 290 gibi limitli sayıda üretilen bir saat. 290, Everest Dağı’nın fit cinsinden (8.848 metre 29.029 fit demek) yüksekliğine bir gönderme.
Montblanc 1858 Geosphere Chronograph 0 Oxygen, Nimsdai Purja gibi zorlukları seven, tutkulu, cesur ve kararlı maceracılar için yüksek teknoloji kullanılarak tasarlanmış bir saat. Zaten ünlü dağcı Purja, Mayıs 2022’de Zero Oxygen saatini oksijen takviyesi olmadan Everest Dağı’nda test edecek.