fbpx

Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Junghans’ın 200. Yılı İçin Bir Saat

10 Ocak 2023
Junghans’ın 200. Yılı İçin Bir Saat

2021’de 160. yılını kutlayan Junghans, markanın kurucusu Erhard Junghans’ın 200. doğum günü için ürettiği Meister Fein Automatic Edition Erhard’ı duyurdu. Bu yeni saat vesilesiyle İkinci Dünya Savaşı’ndan ve Quartz Krizi’den sağ çıkan Alman markası Junghans’ın tarihine bakıyoruz.

2022, saat markalarının yıldönümlerini kutladığı renkli bir sene oldu: Audemars Piguet Royal Oak’ın 50. yıldönümünü, Omega ise James Bond’un 60. senesini kutladı. 2023’ün ilk yıldönümü saati ise Alman markası Junghans’tan geliyor. Kurucusu Erhard Junghans’ın 200. doğum gününü kutlayan marka, Junghans’ı anmak için Meister Fein Automatic Edition Erhard’ı duyurdu.

200 sene önce, 1823’te Almanya’nın Karaormanlar bölgesinde doğan Erhard Junghans, iş hayatına ilk adımını hasır şapka üreten bir fabrikada çalışmaya başlayarak attı. Kısa sürede fabrikanın yöneticisi ve ortaklarından biri oldu. Ancak 1859’da bu şapka fabrikasından ayrılarak şu an Junghans fabrikasının da bulunduğu araziyi satın aldı ve 1861’de Junghans’ı kurdu. Saat parçaları üreten bir fabrika olarak kurulan Junghans, ilk zamanlarında modern üretim teknikleriyle uygun maliyetli saat parçaları üretti. İlk Junghans saatleri ise Edhard Junghans’ın vefatından kısa bir süre sonra 1866’da üretildi. Yönetimi devralan oğlu Arthur Junghans, saat parçası üreten bu fabrikayı Amerika örneğine uygun büyük bir işletme haline getirdi ve Junghans, 20. yüzyılın başlarında başarılı ve büyük saat üreticilerinden biri haline geldi.

Junghans fabrikasının da bulunduğu Schramberg bölgesi, o yıllarda saat dünyasının merkeziydi. Bölgede sıralı halde dizili fabrikalarda beş bin kadın ve erkek günde dokuz bin duvar saati ve çalar saat üretiyordu. Junghans ise günde 9.000 saat üreterek artık sektörün büyüklerinden biri haline gelmişti. O yıllarda Junghans’ı üretim açısından sadece Omega ve Rolex geride bırakıyordu.

Junghans’ın 200. Yılı İçin Bir Saat
Arthur Junghans, atölyelerinde ışığı en verimli halde kullanabilmek için 1918’de eğimli olarak tasarlanan Karaormanlar’daki meşhur teras binasını inşa ettirdi.

Devam eden yıllarda Alman saat endüstrisi, Birinci Dünya Savaşı’ndan az hasarla çıksa da İkinci Dünya Savaşı’nın sektöre darbesi çok daha ağır oldu. İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman hava ve deniz orduları, navigasyon özelliği olan saatlere odaklanmış, A. Lange & Söhne, Bifora ve Junghans gibi markalar da gönüllü olarak ordular için navigasyon özelliği olan saatler üretmişti. Saatlerin yanı sıra fabrikalar, savaşa gidecek başka ekipmanların üretimi için de kullanılmıştı. Bu, Alman saat sektörünün gerilemesine neden oldu. Öte yandan, Almanya gibi savaşta olan Amerika’nın da saat sektöründeki hakimiyeti kaybolurken halihazırda saatçiliğin memleketi olan İsviçre’nin payı büyüdü. İkinci Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında kimi Alman saat markaları iflas edip tarihin tozlu sayfalarına karıştı. Ayakta kalmayı başaran markalardan biri ise Junghans idi.

Junghans’ın 200. Yılı İçin Bir Saat
İsviçreli ressam Max Bill, 1950 ve 60’lı yıllarda Junghans için dönemin meşhur seramik mutfak saatlerini ve marka için kol saatleri tasarladı.
Junghans’ın 200. Yılı İçin Bir Saat

60’lı yıllarda Alman saat endüstrisi toparlanmaya başlamıştı. Ayakta kalmayı başaran Junghans, 70’li yıllardaki Quartz Krizi döneminde quartz teknolojisine yatırım yaparak quartz üreten ilk Alman markası oldu. Pek çok markanın üretimlerinin durduğu ve iflas bayrağı çektiği bu dönemden de çıkmayı başardı. Marka, 90’lı yıllarda saat teknolojilerinde güneş enerjisi ve telsiz kontrol teknolojisini kullandı. 1990’da dünyanın ilk telsiz kontrollü saati olan Mega 1’i üretti.

Junghans için bir sonraki yüzyıl, en önemli el değişiminin olacağı yıllar olacaktı. Dr. Hans-Jochem Steim ve oğlu Hannes, 2009’da markayı satın aldı. 2011’de şirketin 150. kuruluş yılı kutlamasına eşlik edecek şekilde, kökleri 1930’lu yıllara kadar uzanan efsanevi Meister Linie tekrardan canlandırıldı. İki sene önce 160. yılını kutlayan marka, Junghans Meister Signature Handaufzug Edition 160’ı duyurmuştu. Bu sene ise Erhard Junghans’ın 200. doğum günü için Meister Fein Automatic Edition Erhard limitli serisini üretti.

Meister Fein Automatic Edition Erhard

Beyaz ve sarı altın kasa olmak üzere iki versiyonda üretilen Meister Fein Automatic Edition Erhard saatleri, markanın kendine özgü yalın tarzını yansıtıyor. 39,5 mm çapındaki kasalara ince bezeller eşlik ediyor. Yalın beyaz kadran, uzun Roma rakamlarıyla tasarlanmış. Markanın 1910’lardan gelen tarihi logusu saat 12 yönüne doğru işlenmiş. Saatler, beyaz ya da sarı altın tokalı siyah deri kayışla geliyor.

Serinin kalbinde ise otomatik kalibre J800.1 yer alıyor, 38 saatlik güç rezervine sahip. Saatin açık kasa arkasında Erhard Junghans’ın portresini taşıyan iki kollu altın rotoru görmek mümkün, imzası da kasa arkasına ayrıca işlenmiş. Kendine has yalın tasarımları ve ulaşılabilir segmentteki fiyatlarıyla Junghans, bugün hâlâ hikâyesiyle de kendinden bahsettiren Alman saat markalarından biri.