Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

GPHG Yılın Yüksek Saatçilik Keşif Ödülü: Petermann Bédat’in Kuruluş Hikâyesi ve Deadbeat Seconds

5 Ocak 2021
GPHG Yılın Yüksek Saatçilik Keşif Ödülü: Petermann Bédat’in Kuruluş Hikâyesi ve Deadbeat Seconds

Saatçilik dünyasına yeni adım atan Petermann Bédat markası 2020 Grand Prix d’Horlogerie de Genève’de (GPHG) alışılmadık teknik özellikler taşıyan zıplayan saniyeli Deadbeat Seconds modeli ile “Yüksek Saatçilik Keşif Ödülü”ne layık görüldü.

1992 doğumlu genç yetenekler Gaël Petermann ve Florian Bédat’nın dostlukları Cenevre’deki saat okulunda başladı. İki arkadaş eğitimleri sırasında aynı sırayı paylaşmış, hatta aynı evde kalmış ve birbirleriyle yarışarak ustalıklarını mükemmelleştirmişlerdi. 

Gphg Yılın Yüksek Saatçilik Keşif Ödülü: Petermann Bédat'In Kuruluş Hikâyesi Ve Deadbeat Seconds
Gphg Yılın Yüksek Saatçilik Keşif Ödülü: Petermann Bédat’In Kuruluş Hikâyesi Ve Deadbeat Seconds

İki arkadaşın yolu 2011’de ayrıldı; Gaël Petermann Almanya’da, A. Lange & Söhne’de, Florian Bédat ise Cenevre’de Harry Winston‘da çalıştı. Sonra 2014’te Gaël Petermann da A. Lange & Söhne‘de çalıştı ama Christie’s müzayede evi için restorasyon yapmak üzere İsviçre’ye döndü. 

Gaël Petermann 2017’de atölye için yer ararken Vaud Kantonu’ndaki Renens kasabasında 50 metrekarelik bir atölye bulunca arkadaşını da yanına çağırdı. Bu küçük atölyenin en önemli özelliği büyük usta Dominique Renaud‘nun (efsanevi Renaud & Papi’nin kurucu ortağı) atölyesinin yakınında olmasıydı. 

Gönüllü olarak 2017 yazında Dominique Renaud‘un bir projesi üzerinde çalışan ikili, bir koleksiyoncu tarafından kendilerine getirilen ve Abraham-Louis Breguet’ye ait olduğu konusunda şüpheler bulunan bir saati tamir etmişti. İkilinin çalışkanlığından ve yeteneklerinden etkilenen koleksiyoncu kişisel bir projeleri olup olmadığını sorunca Petermann ve Bédat hayallerindeki zıplayan saniye özellikli saatten söz ettiler. 

Koleksiyoncunun (Philippe Dufour’a danışmasından sonra) mali desteği ve yaptıkları iş karşılığında Dominique Renaud’nun mekanizma tasarlayan bir mühendisini yönlendirmesiyle 2018’de şirketlerini kuran ekip, üretim için çalışmaya başladı. 

İkili 1967’de ilk quartz mekanizmanın icadıyla görülen zıplayan saniye düzeneğini mekanik olarak Robert Gafner’in icadı olan Gafner Sistemi sayesinde uygulama olanağı bulmuş. Gafner Sistemi, sabit kuvvet mekanizması nedeniyle zıplayan saniye için ilham kaynağı olmuş. Sistem harika bir zemin sunarken uygulanması birinci sınıf bir işçilik istemiş. Mekanizmada kullanılan ikili maşa düzeneği üretilmesi en karmaşık bileşen iken ikili maşa, el ile milimetrenin yüzde biri ölçüsünde hassas bir şekilde ayarlanması gereken bir parça ve mekanizmanın çalışıp çalışmaması arasındaki farkı yaratan da yalnızca saat ustasının olağanüstü becerisi.

Gafner Sistemi aynı zamanda bu iki genç saat ustasına, mat yüzeyler elde etmek için eski bir tekniği kullanma ve canlandırma fırsatı sağladı. Zeytinyağı ile karıştırılmış “poudre du levant” ile elde edilen bu teknik, geleneksel olarak grande sonnerie cep saatlerinde kullanılıyordu ancak o zamandan beri neredeyse unutulmuştu.

Ekibin cep saatlerine olan hayranlığı nedeniyle mekanizmada saatte 18.000 titreşim yapan ve 11,5 milimetre çapında büyük bir denge çarkı mevcut. Denge çarkının üzerine yerleştirilmiş ve cep saatlerinin altın çağından ilham alan kuğu boynu ince ayar mekanizması şüphesiz hızı ayarlamak için en zarif araçtır. (Saatte kuğu boynu ince ayar mekanizmasıyla birlikte Alman gümüşünden dörtte üçlük plakanın kullanılması kuşkusuz Glashütte saatçilik geleneğinden alınan unsurlar.) Referans noktaları arasında kasa tasarımında çok beğendikleri Patek Philippe Calatrava 2526 da bulunuyor.

Ancak peri masalı bu noktada sıkıntılı bir sürece giriyor. Prototip olan saat 2019’da çıkmış ama beğenilmemiş, kadran ve ibreler yaratıcılıktan uzak ve basit bulunmuş. Dolayısıyla üretime geçilememiş ve saat satılmamış. 

Büyük hayal kırıklığı yaşayan ikili çıkış yolu ararken tasarımcı Barth Nussbaumer ile tanışınca yeni bir sayfa açma olanağı yakalamışlar. Fakat ödeme yapabilecek mali güçleri olmadığından bir anlaşma yaparak tasarımcıyı ikna etmişler.

2020’de Ref.1967 adıyla kendilerine ait mekanizma (Kalibre 171) ve yeni bir tasarıma sahip kadranla piyasaya çıkan saat ödülden sadece birkaç ay önce bir alıcı bulmuş.

Ekim ayında 3 çalışanı işe alan ikili, GPHG Saatçilik Keşif Ödülü’ne layık görülünce bir anda üne kavuştu. Ekip şimdi ellerinde sıra bekleyen müşterilerin bir listesiyle birlikte yeni saat planları yapıyor.

ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ

Gphg Yılın Yüksek Saatçilik Keşif Ödülü: Petermann Bédat'In Kuruluş Hikâyesi Ve Deadbeat Seconds
Gphg Yılın Yüksek Saatçilik Keşif Ödülü: Petermann Bédat’In Kuruluş Hikâyesi Ve Deadbeat Seconds
  • Gafner Sistemi’nin getirdiği sabit kuvvet mekanizması aracılığıyla zıplayan saniye özelliği.
  • Büyük emek verilmiş benzersiz akrep, yelkovan ve saniye ibreleri.
  • Sektöre yeni giren bir markanın ilk saatinin özgün bir mekanik mimari içermesi ve büyük bir olgunluk taşıması.
  • Geleneksel Alman ve İsviçre saatçilik unsurlarının modern bir tasarım anlayışıyla bir arada kullanılması.
  • Üzerinde yakutların parladığı 39 mm çapındaki kasa ile çevrili yarı açık kadran, 1960’ların klasik saatlerinden ilham alan markanın özgün tasarım dilini temsil ediyor.
  • Mekanizmanın farklı unsurlarının uyumu, kontrast ve derinlik içeren yapısı.