Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Charlie Chaplin’den Yılmaz Güney Sinemasına Uzanan Film Seçkisi

1 Eylül 2021
Charlie Chaplin’den Yılmaz Güney Sinemasına Uzanan Film Seçkisi

78. Venedik Film Festivali için Lido Adası’na gidemeyen sinemasever okurlarımıza bir alternatif olarak MUBI Eylül programına göz atıyoruz. Program her güne bir film, her güne bir festival getiriyor.

Oscar Ödül Töreni ve Cannes Film Festivali’nden sonra yılın en önemli ve büyük film etkinliği 78. Venedik Film Festivali bugün Lido Adası’nda başlıyor. Geçen sene seyircisiz gerçekleşen festival oldukça sönük geçmiş ve haliyle önceki yılları aratmıştı. Saatolog editörleri olarak bu sene seyircisiyle buluşacak olan 78. Venedik Film Festivali’nin hem filmlerini hem de kırmızı halıda parlayan yıldızlarını heyecanla takip ediyor olacağız. Ne var ki, sinemasever pek çok okurumuz, Lido Adası’na gitmeyeceğinden söz konusu filmleri izlemek için yerli sinemalarda ya da çeşitli platformlarda filmlerin gösterime girmesini bekliyor olacak. Bizler de, MUBI Eylül ayı listesinden bu bekleyiş esnasında sinemaseverlere eşlik edebilecek filmleri derledik.

“Gagarine”, Fanny Liatard, Jérémy Trouilh, 2020

2020 Cannes Film Festivali resmi seçkisinde yer alan “Gagarine”, Paris’in hemen dışındaki bir gettoda, 16 yaşındaki siyah bir gencin, kentsel dönüşümle yok olma noktasına gelen yaşam alanını kurtarma mücadelesini anlatıyor. Mathieu Kassovitz’in modern klasiği PROTESTO (LA HAINE) gibi toplumsal bir duyarlılığa sahip, Fransa’nın çok kültürlü yapısına ve yoksul kesimde biriken öfkeye vurgu yapan film, bir yandan da, bilim kurgu filmlerinden çıkma fütüristik bir atmosfere sahip. Fanny Liatard ve Jérémy Trouilh’un bu çok ses getiren çıkış filmi, astronomi tutkunu ana karakteri Yuri gibi, bir yandan gözünü yıldızlara dikerken bir yandan da günümüz Fransa’sının çarpıcı bir panoramasını çıkarıyor. Filmi 4 Eylül’den itibaren MUBI’den izlemek mümkün.

Charlie Chaplin’den Yılmaz Güney Sinemasına Uzanan Film Seçkisi
Charlie Chaplin’den Yılmaz Güney Sinemasına Uzanan Film Seçkisi

“Ve Sonra Dans Ettik”, Levan Akin, 2019

Listede yolu Cannes’dan geçmiş bir başka film ise “Ve Sonra Dans Ettik”. Levan Akin’in 2019’da Cannes’da prömiyerini yaptıktan sonra tüm dünyada büyük ilgi uyandıran filmi, Gürcistan halk dansları gibi geleneksel kodlarla örülü, farklı kimliklere tahammül göstermeyen bir alanda, iki erkeğin aşkının filizlenişini anlatıyor. Unutulmaz dans sahneleriyle ifade edilen duygularla, şiirsel nitelik kazanan bir büyüme öyküsü. Filmin MUBI’deki gösterim tarihi 10 Eylül.

Charlie Chaplin’den Yılmaz Güney Sinemasına Uzanan Film Seçkisi
Charlie Chaplin’den Yılmaz Güney Sinemasına Uzanan Film Seçkisi

“Thelma”, Joachim Trier, 2017

“OSLO, 31 AĞUSTOS” ile özel bir hayran kitlesi edinen Joachim Trier, dini inançları nedeniyle tutkularını kabullenmekte zorlanan genç bir kadının öyküsünü, korku türüyle flört ederek anlatıyor. Bastırılan güdülerin çok daha şiddetli şekilde dışarıya sızacağı fikri üzerine kurulu THELMA, korku öğelerini ve arketipleri başarıyla kullanan bir büyüme öyküsü. Filmin MUBI ekranlarındaki gösterim tarihi ise 27 Eylül.

Charlie Chaplin’den Yılmaz Güney Sinemasına Uzanan Film Seçkisi
Charlie Chaplin’den Yılmaz Güney Sinemasına Uzanan Film Seçkisi

“Hayalimdeki Sahneler”, Metin Akdemir, 2020

“Hayalimdeki Sahneler”, sinemamızda “kadın filmleri” olarak anılan, 1980’lerde çekilmiş “Dul Bir Kadın”, “Kadının Adı Yok” ve “İki Kadın” filmlerini yeniden tahayyül etmemizi sağlıyor. Oyuncu, senarist, akademisyen ve eleştirmenlerin kılavuzluğunda, bu filmlerdeki “kuir ihtimalleri” sorguluyor. Sinema tarihimize özgün bir bakış geliştiren belgesel, ilk kez ve sadece 17 Eylül’de MUBI’de.

Bu Görsel Boş Bir Alt Niteliğe Sahip; Dosya Adı 14-Hayalimdeki-Sahneler-Yonetmen-Metin-Akdemir-2020-1240X698.Jpeg

Seçtiğimiz filmlerin de dahil olduğu MUBI Eylül ayı takviminin tamamını yazının sonunda bulabilirsiniz. Gelelim, MUBI Eylül seçkisinin özel gösterim programlarına… Dijital film platformu, Eylül seçkisi dahilinde üç yönetmene yer verdiği özel gösterim programlarını da seyircisiyle buluşturacak. Charlie Chaplin ve David Lynch filmlerinin yer aldığı özel seçkiye Türkiye sinemasından ise Yılmaz Güney eşlik ediyor.

Bir Yılmaz Güney Retrospektifi

Yılmaz Güney’in bir yönetmen olarak imzasının belirginleştiği döneme odaklanan “Devrimci Sinema” başlıklı özel gösterim, bu ay Güney’in 70’lerde hayata geçirdiği üç özgün filmle tamamlanıyor: “Ağıt”, “Endişe” ve “Sürü”.

“Ağıt”, Sam Peckinpah filmlerini andıran mekân kullanımı ve kadrajlarıyla sosyal gerçekçi bir western tadı taşırken, Erkan Yücel’in başrolde yer aldığı, Şerif Gören tarafından yönetilen “Endişe”, köylülerin toprak ağaları tarafından sömürüldüğü düzeni anlatıyor. Zeki Ökten’in yönetmenliğini üstlendiği “Sürü” ise Güneydoğu Anadolu’dan Ankara’ya yolculuk eden bir ailenin dağılışını resmediyor.

Sürrealist Bir Deha: David Lynch

David Lynch, yarım yüzyılı aşan sanat hayatı boyunca, beyazperdenin gördüğü en çetin imgelerden bir kısmını üreten yönetmen, Amerikan kültürünün içinde bulduğu gizemli ve tekinsiz bir katmanın içinde, anlamın kolayca kendini ele vermediği, bol çağrışımlı ses ve görüntü kümeleri yarattı. Lynch’in sürrealist kısa filmleri, rahatsız edici ses kullanımı, çizgisel zamanı kıran anlatımı ve çizgi dışı karakteriyle yönetmenin perdede yarattığı kâbusların en etkileyici örneklerini sunuyor. “Sürrealist Bir Deha” başlıklı özel gösterim, büyük ustanın kariyerinin ilk yıllarından, hayal gücünün sınırlarını zorlayan kısa filmlere yer veriyor.

Charlie Chaplin’den Yılmaz Güney Sinemasına Uzanan Film Seçkisi
“Altına Hücum”

Chaplin’in Modern Zamanları

Çok yönlü İngiliz sanatçı oyuncu, komedyen, yapımcı, yönetmen, dansçı ve besteci kimlikleriyle tam anlamıyla bir beyazperde ikonuydu. “Küçük serseri” tiplemesiyle nam salan Şarlo, sessiz filmlerden sinemanın sesle tanıştığı yıllara kadar uzanan benzersiz bir kariyere imza atmayı başardı ve fiziksel komedinin en nadide örneklerini sinemaseverlere armağan etti. “Chaplin’in Modern Zamanları” başlıklı özel gösterim, İngiliz sanatçının “Yumurcak” ve “Altına Hücum” gibi başyapıtlarının yanı sıra, 1920’lerde gösterilen “Sirk” ve “Parisli Kadın” filmlerini de içeriyor.

1 Eylül Sarı Kedi (Sary mysyq, 2020

2 Eylül Ferahfeza (2012)

3 Eylül Bağla Beni (¡Átame!, 1989)

4 Eylül Gagarine (2020)

5 Eylül Tokyo Sonata (Tôkyô sonata, 2008)

6 Eylül Ağıt (1971)

7 Eylül 90’lar Ortası (Mid90s, 2018)

8 Eylül Casusun Karısı (Wife of a Spy, 2020)

9 Eylül Yaşasın Şeytan? (Hail Satan?, 2019)

10 Eylül Ve Sonra Dans Ettik (And Then We Danced, 2019)

11 Eylül Showgirls (1995)

12 Eylül Endişe (1974)

13 Eylül Evrim (Évolution, 2015)

14 Eylül Yumurcak (The Kid, 1921)

15 Eylül Yuva (Home, 2008)

16 Eylül Maria by Callas (2017)

 17 Eylül Hayalimdeki Sahneler (2020)

18 Eylül Aman Doktor (Djam, 2017)

19 Eylül Sürü (1979)

20 Eylül İnsanları Seyreden Güvercin (En duva satt på en gren och funderade på tillvaron, 2014)

21 Eylül Altına Hücum (The Gold Rush, 1925)

22 Eylül The Grandmother (1970)

23 Eylül Merkez Garı (Bab el hadid, 1958)

24 Eylül Elveda (Bié Gàosù Tā, 2019) 25 Eylül Kör Adam (2005)

26 Eylül Thelma (2017)

27 Eylül Alacakaranlık Samurayı (Tasogare Seibei, 2002)

28 Eylül Havale (Mandabi, 1968)

29 Eylül Anne At 13,000 ft (2019)

30 Eylül Toprak (Al-ard, 1969)