Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Cartier: “Mücevherlerin Kralı”

5 Nisan 2024
Cartier: “Mücevherlerin Kralı”
Britanya Kralı VII. Edward’ın “kralların mücevheri ve mücevherlerin kralı” diye tanımladığı Cartier, 1847’den bu yana mücevher ve saat üretmeye devam ediyor.

Marilyn Monroe, pırlantanın bir kadının en iyi arkadaşı olduğunu söylüyor. Peki ya, zarif bir Cartier saati? Gözünüzde Roma rakamlarıyla tasarlanmış, siyah deri kayışla tamamlanan şık bir Cartier Tank’ın canlandığını tahmin edebiliyorum. İlk kez 1917’de sahneye çıkan model, markanın diğer saatleri ve tabii mücevherleri gibi bir arzu nesnesi. Neredeyse iki yüzyıldır arzu nesneleri tasarlayan Fransız markası, Britanya Kralı VII. Edward’a göre, kralların mücevheri ve mücevherlerin kralı.

Cartier: “Mücevherlerin Kralı”
Louis-François Cartier

Efsanevi markanın hikâyesi Fransız İhtilali rüzgârlarının henüz dinmediği Paris yıllarına uzanıyor. Mücevher ve saat ustası Louis-François Cartier, 1847’de ustasından devraldığı atölyeyle markasının temellerini attı. Kuruluşunun üzerinden on sene geçmeden 1853’te Paris’in daha lüks bir caddesine taşınan butikle işlerini daha da büyütmeyi başardı. Bu yıllarda Prenses Mathilde ve İmparatoriçe Eugénie tarafından tercih edilmesi markanın şöhretini büyüterek adının Fransa dışında da duyulmasını sağladı. Louis-François yönetiminde başarıyla devam eden yılların ardından oğlu Alfred 1874’te yönetimi devraldı.

Cartier: “Mücevherlerin Kralı”
Alfred Cartier

1964’e kadar bu köklü ailede kalacak şirketin yönetiminde Alfred’in görevlendirmesiyle oğulları Louis, Pierre ve Jacques de görev aldı. Markanın dünyanın dört bir yanına ulaşan ve onyıllardır devam eden şöhreti, ailenin her bir üyesinin farklı vizyonu ile doğdu. Alfred’in en başarılı stratejilerinden biri, markanın uluslararası başarısı ve bilinirliğini artırmak için oğullarını dünyanın farklı ülkelerine göndermekti. New York’a giden Pierre, Manhattan’da bir butik açtı. Orada yüksek sosyeteden bir ailenin kızıyla hayatını birleştirerek Amerikan sosyetesinde kendine yer edindi. Jacques ise Londra’da açılan butikte çoklukla oradaki işlerle ilgilendi. İngiliz kraliyet ailesinin mücevhercilerinden biri haline gelen marka, Kral VII. Edward’ın taç giyme töreninin mücevher tedarikçisi olarak görevlendirildi.

Cartier: “Mücevherlerin Kralı”
Louis Joseph Cartier (1875 – 1942)

İkonik Saatleri Doğuyor

Macar bir kontesle evlenen en küçükleri Louis, Fransa’da kaldı ve markanın ilk kol saatini geliştirdi. Louis, havacı arkadaşı Alberto Santos-Dumont’un isteği üzerine Santos adı verilen ilk kol saatini tasarladı. Alberto, uçuş sırasında cep saatlerini kolayca kullanamadığından şikâyet ediyordu. Bunun üzerine Louis, saati tek bakışta okuyabileceği, kare çerçeveye sahip pratik Santos saatini geliştirdi. Santos, markanın erkekler için ürettiği ilk kol saati oldu. Bir diğer ikonik saatinin yaratıcısı da yine Louis olacaktı. Birinci Dünya Savaşı’nda kullanılan Renault zırhlı tanklarının sağlam görünümlerinden ilham alan Louis, Tank modelini geliştirdi. 1917’de piyasaya sürülen Tank, gelmiş geçmiş en kült saat modellerinden biri haline geldi. Yuvarlak kasası ve ince bileziği ile daha çok bir kadın saati olan Baignoire de Louis’nin elinin değdiği modellerden biri.

Cartier: “Mücevherlerin Kralı”
Üretilen ilk Santos modellerinden.

Louis Cartier’ye dair hikâyeler Santos ve Tank’la sınırlı değil. Saat dünyasının sevilen efsanelerinden biri de 1980’lerde Gerald Genta’nın tasarladığı Pasha de Cartier’nin köklerinin Louis tasarımına dayandığı yönünde. Rivayet o ki, 1930’larda Marakeş Paşası Thami El Glaoui, Louis’den bir saat tasarlamasını ister. Altından yapılacak bu saat aynı zamanda suya da dayanıklı olmalıdır. 1940’lı yıllardan kalan ve bu tarife uygun bir saatin fotoğrafı olsa da Louis’nin Marakeş Paşası’na bir saat tasarlayıp tasarlamadığı bilinmiyor. Markanın ilk Pasha de Cartier modeli 1980’lerde Gerald Genta’nın imzasıyla duyuruldu. Klasikleşmiş Roma rakamları yerine Arap rakamlarının kullanıldığı model, avangard koleksiyonlarından biri.

20. yüzyılın ortalarına doğru şöhreti tüm dünyaya yayılan, kraliyet ailelerinin mücevhercisi haline gelen aile, 1941’de ve 1942’de Jacques ve Louis’i peş peşe kaybetti. 1964’te Pierre’in vefatıyla şirket birkaç yatırımcı tarafından satın alındı. Ancak üst üste gelen kayıpların ve el değiştirmelerin olduğu bu yıllarda da ikonik saatleri doğacaktı. Saat ve moda dünyasında büyük ses getiren Crash, 1967’de Londra’da saat dünyasıyla buluşturuldu. O günden bu yana çok az sayıda Crush modelleri tanıtıldı. Marka, 1983’te Richemont Group’un bünyesine dahil oldu.

Cartier: “Mücevherlerin Kralı”
Görsel: Cartier

Markanın Santos ile başlayan saat yolculuğu Tank, Baignoire, Ballon de Cartier, Privé gibi kendine özgün tasarımları olan serilerle devam etti. Bu sene 177. yılına giren Cartier saatlerini İsviçre’de La Chaux-de-Fonds’daki fabrikasında üretiyor.