Audemars Piguet Sanat Komisyonu, bu sene genç sanatçı Phoebe Hui ile işbirliği yapıyor. Hong Kong’da sergilenen “Ay Bizi Terk Ediyor”, geniş çaplı bir yerleştirme sanatından oluşan bir çalışma.
Bu sene beşinci kez düzenlenen Audemars Piguet Sanat Komisyonu, Audemars Piguet Contemporary bünyesinde iki yılda bir genç sanatçıları desteklemek amaçlı düzenlenen bir yarışma. Her iki yılda bir, henüz uluslararası sahada tanınmamış bir genç sanatçı seçilerek Audemars Piguet Contemporary bünyesinde bir sanat eserine imza atmasına vesile olunuyor. Sanat Komisyonu, bu sene bir ilk olarak rotasını Asya’ya çeviriyor ve dil, ses, teknoloji arasındaki ilişki üzerine çalışan disiplinlerarası sanatçı Phoebe Hui ile işbirliği yapıyor. Hui’nin “Ay Bizi Terk Ediyor” başlıklı sergisi Tai Kwun, Duplex Stüdyo’da sergileniyor. Ayrıca sergiyi, küratörü Audrey Teichmann eşliğinde çevrimiçi olarak deneyimlemek de mümkün.
“Ay Bizi Terk Ediyor”, evreni kavrayışımızla ilgili büyük ölçekli bir enstalasyon çalışması; “Selena” ve “Selenite” adı verilen iki ana çalışma gövdesinden oluşuyor. Selena, sergideki karmaşık Ay çizimlerini üreten özel bir motor; Selenite ise 48 parçadan oluşan bu Ay görüntülerini yansıtan parabolik bir şekilde düzenlenmiş ve 48 mekanik kolu olan hareketli bir robot. Son teknoloji bilimsel görüntüleme yöntemlerini kullanan Hui, ilham olarak neredeyse 17. yüzyıla kadar gidiyor. Ay’ın 17. yüzyıla kadar uzanan gözlemlerinden esinlenen genç sanatçı, teknoloji ile Ay evrelerinin çeşitli görüntülerini yan yana getiriyor. Robotik cihazlarla Ay’a dair veriler yeniden yorumlanıyor; böylece görünen ve görünmeyen dünyalar farklı bir bakış açısıyla gün yüzüne çıkıyor. Hui, dünyanın tek doğal uydusu Ay’la olan bağlarımızı, bilim ve şiir arasında oluşturduğu belirsiz sınırlar ışığında yeniden yorumluyor. Ay’ın dünyadan yavaş yavaş uzaklaştığı bilimsel gerçekliğine melankolik duygular eşliğinde bakıyor.
Genç sanatçıya göre, bir astronot, gündelik olanı terk eden ve gerçekliğin yeni yollarını araştıran kimsedir; tıpkı bir çağdaş sanatçı gibi. Buradan hareketle “Ay Bizi Terk Ediyor”, Ay yüzeyinin çeşitli görüntülerinin robotik cihazlarla kurulan yerleştirme sanatı ışığında görünmez olanla görünen gerçekliğin bir araya getirildiği bir sanat çalışması. Hui, sergiyi izleyenlerin evrenle ilişkilerimizi yeniden keşfetmesi ve sorgulaması için yarattığı sanat alanını kentsel bir sığınağa dönüştürmeyi arzuluyor. Neyse ki Ay bizi henüz terk etmedi, Ay ışığı hâlâ penceremize dolanıyor ve de sergiyi 23 Mayıs’a kadar fiziksel ya da çevrimiçi olarak görmemiz mümkün.