Bu yıl 15’inci defa düzenlenen Art Dubai’ye 44 ülkeden yüzden fazla galeri katılım gösterdi. 15. edisyonun en öne çıkan yanı ise aralarında Refik Anadol’un yeni medya sanat eserlerinden oluşan bir seçkinin de yer aldığı Art Dubai Digital bölümü oldu.
Orta Doğu’nun önde gelen sanat fuarı Art Dubai, geçtiğimiz sene salgın sebebiyle küçültülmüş bir halde düzenlenen edisyonunun ardından 15. yıldönümü için bu sene çok daha geniş katılımlı bir versiyonla geri döndü. 15 seneden beri düzenlenen fuarın bugüne kadarki en geniş katılım oranına sahip olduğu bu edisyona Latin Amerika’dan Asya’ya 44 ülkeden 100’den fazla galeri katıldı. 9 Mart’ta VIP ön izleme ile başlayan fuar, 11-13 Mart tarihleri arasında ise genel misafirlerini ağırladı. Art Dubai’nin 15. edisyonu “Çağdaş, Modern, Bawwaba ve Dijital” dört bölümde düzenlendi.
Art Dubai Çağdaş
Fuarın bu kısmında 15’i bu sene ilk defa katılan 77 galerinin eserleri sergilendi. Dubai’den Carbon 12, Sarah Almehairi, Andre Butzer, Anthony Akinbola, Anahita Razmi ve Amba Sayal-Bennett gibi sanatçıların eserleri sunulurken meşhur Irak asıllı Amerikalı sanatçı Michael Rakowitz’in eserlerinin temsilci Green Art Gallery de katılımcılar arasındaydı. Bu bölümde İstanbul’dan katılımcı galeriler ise Sanatorium, Dirimart, x-ist, Anna Laudel ve Zilberman Gallery oldu.
Art Dubai Modern
Küratörlüğünü Sam Bardaouil ve Till Fellrath’ın üstlendiği bu modern kısımda, çiçek desenli tuvalleriyle tanınan Lübnanlı ressam Bibi Zogbe’nin tabloları da dahil olmak üzere Orta Doğu ve Afrika’dan 20. yüzyıl sanatçılarının eserleri sergilendi. Bu sanatçılardan bir diğeri ise şu sıralar Sharjah Sanat Müzesi’nden retrospektif sergisi sunulan Lübnanlı ressam Aref El Rayess oldu.
Bawwaba
Geçtiğimiz sene Art Dubai için özel olarak hazırlanmış eserlerin sergilendiği bu bölümün amacı Afrika, Latin Amerika ve Asya’nın çağdaş sanat dünyasını ve eğilimlerini bir araya getirebilmek. Küratörlüğünü Nancy Adajania’nın üstlendiği Bawwaba (Arapçada “kapı” anlamına gelmekte) kısmında toplam 10 solo sergi izleyiciyle buluşturuldu. Art Dubai’ye ilk kez katılan Lagos merkezli Rele Gallery’den Tonja Nneji’nin çarpıcı tabloları ve Yeni Delhi’den Soghra Khurasani’nin eserleri öne çıkan işler arasındaydı.
Art Dubai Dijital
Art Dubai Dijital, bu senenin en önemli yeniliklerinden biri olarak fuarda ilgileri üzerine toplayan kısımlardan biri oldu. Küratörlüğünü Chris Fussner’ın üstlendiği bu kısımda 1980’li yıllardan beri dijital sanatla uğraşan sanatçıların çeşitli eserleri sergilendi. 18 katılımcı galeriden biri ise yeni medya sanatçısı Refik Anadol seçkisiyle katılan Pilevneli Galeri oldu. Bu seçki kapsamında sanatçının “Boğaziçi”, “Melting Memories”, “Machine Hallucinations”, “Quantum Memories” ve “Symphony Dreams” eserleri sergilendi. 2018’den bu yana çeşitli eserlerin bir araya geldiği bu sergiyle birlikte Anadol’un sanat yaşamına bir ışık tutuluyor.
Kripto para ve NFT ticaretinin son zamanlarda talep gören adreslerinden biri olan Dubai’ye gelen yatırımcıların sayısının arttığı bugünlerde Art Dubai’de açılan dijital kısım da bizleri şaşırtmıyor. Zira fuarın sanat yönetmeni Pablo del Val da, dijitale yönelimi doğal bulduğunu söylüyor. Hem dünyanın hem Dubai’nin önümüzdeki dönemlerde kripto para ve NFT ile olan ilişkisi devam ettikçe sanat dünyasında da bu dijital evrenin hakimiyeti artacak gibi görünüyor.