Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Antep’in Kutnu Kumaşı, Dior’un Çiçekli Sahnesinde

28 Haziran 2022
Antep’in Kutnu Kumaşı, Dior’un Çiçekli Sahnesinde

Dior 2023 Yaz Koleksiyonu, Mösyö Dior’un doğduğu ev ve ressam Duncan Grant’in kır evini bir araya getiren, çiçeklerle donatılmış bir podyumda tanıtıldı. Koleksiyonda kullanılan kumaşlar arasında Gaziantep’te üretilen kutnu kumaşı da yer alıyordu.

Yazının girişinde gördüğünüz çiçekli bir bahçe içerisinde konuşlandırılmış bu iki küçük sevimli ev görüntüsü, David Hockney’nin bolca çiçekli tablolarından oluşan “Baharın Gelişi, Normandiya, 2020” sergisinden bir kare değil. Bu çiçekler içerisinde sahne, Dior’un 2023 Yaz Erkek Koleksiyonu’nun sergilendiği podyumun ta kendisi. Fakat yine de sahnede bir ressamın izlerine rastlamak mümkün: Kim Jones, bu sahne tasarımıyla bizleri İngiliz ressam Duncan Grant’in bir dönemler yaşadığı kır evine götürüyor.

Çiçeklerin açtığı bir bahçeyle birbirine bağlanan evlerden biri, aralarında ressam Duncan Grant’in de olduğu, bir grup edebiyatçı ve sanatçıdan oluşan Bloomsbury Group’un bir araya geldikleri kır evi. İngiltere’nin doğusunda, Suxxex’teki bu kır evi, bir zamanlar Virginia Woolf’tan Vanessa Bell’e kadar İngiliz sanat ve fikir dünyasından önde gelen isimleri ağırlamış.

Antep’in Kutnu Kumaşı, Dior’un Çiçekli Sahnesinde
Antep’in Kutnu Kumaşı

Çiçekli sahnenin ucundaki diğer ev dekoru ise Paris’ten geliyor. Kreatif Direktör Jones, Dior’un kurucusuna saygı duruşunda bulunarak Mösyö Dior’un doğduğu lirik Fransız evini sahnenin diğer ucuna yerleştiriyor. Sahnedeki dekor ev güllerle çevrelenmiş, tıpkı Christian Dior’un büyüdüğü güllerle kaplı bahçedeki ev gibi.

Antep’in Kutnu Kumaşı, Dior’un Çiçekli Sahnesinde
Kutnu kumaşının bir metresinde yaklaşık 5 bin 700 iplik kullanılıyor, tek bir yumağın açılması ise yaklaşık 22 saat sürebiliyor.

Böylece Jones geçmişle bugünü, modanın kendine has diliyle yorumlayarak yeni bir hikâye anlatıyor. Bu hikâyenin bir ucunda Fransız, diğer ucunda ise İngiliz kahramanlar yer alıyor. Fakat koleksiyonun ilham aldığı coğrafyalar Avrupa’yla da sınırlı değil. Koleksiyonda kullanılan kumaşlardan biri de 16. yüzyıla dayanan geçmişiyle Osmanlı sultanlarının kıyafetlerinde kullanılan ve özel bir teknikle Gaziantep’te dokunan kutnu kumaşı. Geçtiğimiz beş sene içerisinde yeniden keşfedilen kutnu kumaşı, Dior renklerine bürünerek geleneksel zanaatın çağdaş modaya uyarlanmasındaki en ilgi çekici örneklerden biri oluyor.