En kolay ulaşabileceğiniz, fonksiyonel beslenmeye uygun, rafine şeker ya da gluten içermeyen protein barından cipsine sağlıklı 10 ara öğünü alternatifi.
Hafta sonu güneşli hava beni çağırdı. Gün ışığını yüzümde hissetmek, enerji depolamak istedim. Omletime eşlik eden bol salatalı, nefis bir kahvaltının ardından mis kokulu kahvemi demleyip termosuma doldurdum ve düştüm yollara. Amacım güzel bir yürüyüşün ardından gölge bir yer bulup kahvemin tadını çıkarmaktı. Kendimi, kendi vücudumu dinleyerek yavaş yavaş yürüdüm. Yürümenin ve güneşin etkisiyle tüm vücudum ısındı, keyfim yerine geldi; anlamadan Maçka Parkı’na varmıştım. Bankların olduğu kısma geçtim, saat erkendi ve park pek kalabalık olmadığı için gölge bir yer bulabildim. Ama düşündüğümden fazla yürümüştüm ve kahvenin kesemeyeceği, hafif bir açlık hissettim. İşte o anda kendime kızdım çünkü yanıma atıştıracak hiçbir şey almamıştım. Kahvemi içtim, biraz oturup kalktım, “Böyle durumlarda ne yememiz gerekiyor?” diyen danışanlarımı da düşünerek bu konunun hepimizin sorunu olduğunu fark ettim ve yanımızda taşıyabileceğimiz ya da marketlerden satın alabileceğimiz sağlıklı ara öğünü seçeneklerini yazmaya koşturdum.
İşte, en kolay ulaşabileceğiniz, fonksiyonel beslenmeye uygun, rafine şeker ya da gluten içermeyen protein barından cipsine sağlıklı 10 ara öğünü alternatifi:
- Züber Vegan Fıstık Ezmeli Hi-Protein Lokma
Paketli barlar, lokmalarda hurma tadı o kadar baskın oluyor ki sanki hurma yiyormuş gibi hissederdim hep. Bir türlü sevememiştim hiçbirini o yüzden. Ama bir gün paketinde glutensiz, şekersiz ve vegan olduğunu okuyunca Züber Vegan Lokma’ya şans vermek istedim. İyi ki de vermişim çünkü fıstık ezmesi tadı o kadar yerinde ki hurma tadını almıyorsunuz bile. Protein barların en güzel özelliği karbonhidrat oranlarının düşük olması. Bir bar yiyerek karbonhidrat, protein ve yağ alımını gerçekleştirebiliyorsunuz böylece şekeriniz hızla yükselmiyor ve tok hissediyorsunuz. Vegan Hi-Protein Lokma, her zaman yanınızda taşıyabileceğiniz tokluk garantili alternatiflerden.
- Fellas Karışık Kuruyemişli Bar
İtiraf etmeliyim ki Fellas’ın bu barını sevmemin ilk nedeni ve onu diğerlerinden ayıran özelliği brownie tadında olması. Çok dengeli bir tatlılığı, parça parça kuruyemişleri, nefis bir kakaosu ve brownie kıvamı var. Canınız tatlı istediğinde bir Fellas bar yiyerek bu isteğinizi bastırabilirsiniz. Tabii ki içerisinde katkı maddesi, koruyucu, gluten, rafine şeker yok ve vegan. Eliminasyon için de tatlı alternatifi olabilir. Kahvenin yanına çok yakıştığını söylemeden edemeyeceğim. Parktaki yürüyüşümde yanıma alacağım seçenek bu olurdu. Kuruyemişlerinden gelen yağ ve hurmadan gelen karbonhidrat ile beni tok tutar ve güneşime brownie tadıyla eşlik ederdi.
- Muz ve çiğ kuruyemiş
Her markette hatta bakkallarda muz oluyor artık. Dışarıda çok acıktıysanız ve bir şeyler arayacak zamanınız yoksa doğrudan bir markete girip bir yerli muz ile çiğ fındık ya da badem alarak açlığınızı bastırabilir, yemek yemek istemediğinizde küçük bir öğün yapabilirsiniz. Kuruyemişi yememizin sebebi şekerin hızla yükselmesini engellemek ve tokluk süresini uzatmak. Dışarıda değil evdeyseniz muzu dilimleyip kakaoya bulayın ve yanında kuruyemişlerinizle nefis bir ara öğünü yapın. Kakaonun antioksidan içeriği sayesinde bağışıklığınızı güçlendirirken muzun potasyumuyla da bağırsak sağlığınızı düzenlemiş olursunuz. Hem pratik hem besleyici muz-kuruyemiş ikilisine fırsat verin derim.
- Fropie Chia Tohumlu Kefir
Ana ya da ara öğünlerde tokluğu garantilemenin yolu protein tüketmek. Bitkisel ya da hayvansal bir protein eklediğimiz her öğünden daha tok kalkarız ve bu tokluk uzun sürer. O yüzden Fropie’nin chia tohumlu kefiri pratik olarak tüketebileceğiniz, cam şişede oluşuyla sağlığınızı tehdit etmeyen, katkısız ve uzun süre tok tutan bir ara öğün alternatifi. Kefir en güzel prebiyotiklerden, bu sayede bağırsak bariyerinizi güçlendirir ve hastalıklarla savaşma kapasitenizi artırır. Chia da bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlar ayrıca kalsiyum içeriği sayesinde kemiklerinizi güçlendirir. Hem bağırsak sağlığımı koruyayım ve iyileştireyim hem de hafif açlığımı gidereyim diyorsanız chia’lı kefiri alışveriş listenize ekleyin.
- Mom’s Yaban Mersinli Granola Bites ve Cookies
Yüksek lif oranına sahip yulaf sizi tok tutar; selenyum, çinko, bakır, tiamin içeriği ile cilt sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Ama tadına karşına hep bir önyargı söz konusudur. Hiçbir tadı yokmuş, hiç keyif vermeyecekmiş gibi bir algı var. İşte, Mom’s Yaban Mersinli Granola Bites bu algıyı tamamen yıkıyor. Çünkü çıtır çıtır bir kurabiye yiyor gibi hissediyorsunuz kendinizi. Yaban mersininin verdiği tatlı ekşi tat da keyfinizi artırır nitelikte. Hem zeytinyağı, badem, ceviz gibi yağ kaynakları hem de kaliteli karbonhidrat kaynağı glutensiz yulafla ara öğününüzü yaparken çıtır kurabiye zevkini tadabilirsiniz.
- Munchey Tohum Kraker
Ketojenik beslenmenin ve ürünlerin en önemli özelliği yağ bakımından zengin oldukları için kan şekeri dengesini bozmadan uzun süre tok kalmayı sağlamaktır. İşte Muchey Tohum Kraker tam da bunu sağlıyor. Özellikle seyahate çıkacağınız zaman yanınıza mutlaka almanızı tavsiye edeceğim ara öğünlerinden. Yolda ya da gittiğiniz yerde ne zaman acıksanız birkaç kraker açlığınızı bastıracak, tohumların lezzeti ve çıtırtısı ile keyifli bir yeme deneyimi sunacak. Ara öğün olarak tüketmek zorunda da değilsiniz. Salatanızın yanına ya da üzerine de çok yakışıyor ve besleyiciliğini artırıyor. Çıtır çıtır ara öğünler için çantanızda, salatalar için mutfağınızda bulundurmanızda fayda var.
- Fıstık Ezmeli Karabuğday Patlağı
Evden çıkarken aklıma yanıma bir şeyler almak geldiyse ya da zaten evde kalacaksam ve yemekten en az üç saat sonra karnım acıkır gibi olduysa bir karabuğday patlağının üzerine 1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi sürerim. Küçük bir taşıma kabında kolaylıkla taşınabilen bu atıştırmalık kaliteli ve lezzetli yağ kaynağı fıstık ezmesi sayesinde açlığınızı giderecek ve lezzetli bir ara öğün yemiş olacaksınız. Yanına bitki çayıyla çok daha uzun süre tok hissedeceksiniz.
- Rawsome Ketojenik Protein Barı
Yer fıstığı, badem, hindistan cevizi rendesi, ayçekirdeği, chia… Tüm bu leziz kuruyemiş ve tohumlardan nasıl kötü bir tat ortaya çıkabilir ki? Diyet lifi ve inulinle besleyiciliği artırılmış bu protein barı, sağlıklı bir ara öğün istediğinizi tam olarak karşılayacak nitelikte. Kan şekerinizi yükseltmeden, katkı maddesi almadan, bağırsak sağlığınızı koruyarak açlık hissinizi bastırmaya ve bu sırada lezzetli bir şeyler yemenize olanak tanıyacak atıştırmalıklardan biri Rawsome Ketojenik Protein Barı. Ketojenik olması sayesinde tohum ve kuruyemişlerin sağlıklı yağlarıyla uzun süre acıkmayacağınızı garanti edebilirim.
- Talia Zeytinli Kekikli Kavrulmuş Nohut
Protein içeriği yüksek bir atıştırmalık daha. Baharatlı leblebi tadında. Nohudun hem karbonhidrat hem protein içeriğinden dolayı tokluk süresini uzatıyor, bahar kokusu eşliğinde keyifle ara öğün yiyebiliyorsunuz. Ayrıca ana öğünde salata üzerine koyarak da yiyebilirsiniz. İçerisinde gluten, katkı ve koruyucu maddesi olmadığı için pişmanlık duymadan tüketebilirsiniz. Dışarıya çıkarken çantanıza atıp karınınız acıktığında, canınız tuzlu ve baharatlı bir şeyler çektiğinde tadına varabilirsiniz.
- Cey Natural Foods Kiki Kinoa Cipsi
Neredeyse herkesin favori bir cipsi vardır. Bir film izlerken çıtır çıtır cips yemek pek hoş olur. Ama elbette bildiğimiz cipslerin hem içeriği hem de kızartılması ya da bol yağlanarak fırında pişirilmesi yüzünden sağlık düşmanı olduklarını söylemek yerinde olacaktır. Canım cips çektiğinde içeriği tertemiz olan, kızartma veya fırınlama olmadan pişirilen Kiki Kinoa Cipsi’nden gönül rahatlığıyla yiyorum. Baharat içeriği ve çıtırlığı ile gönlümü çeldi diyebilirim. Yanınızda taşıması torbasının büyüklüğü yüzünden zor görünebilir ama o kadar hafifler ki bez çantada da olsa taşır, açık havada otururken ya da film izlerken tadını çıkarırım.
Tabii unutmamamız gereken en önemli şey, yemekten sadece bir iki saat sonra gerçekten çok acıktıysak ya bir önceki öğünde tam doymamışızdır ya da duygusal bir açlık yaşıyoruzdur. O zaman ara öğün yerine tam bir öğün tercih edebilir ya da duygusal açlık olduğunu düşünüyorsak kafamızı yemekten uzaklaştırmanın yollarını arayabiliriz. Aklımıza bir şey yemek geldiğinde en son öğünümüzün üzerinden ne kadar zaman geçtiğine, gerçekten aç olup olmadığımıza dikkat edip o şekilde ara öğüne yönelmeliyiz.
Ara öğün yapacaksak da vücudumuza zararlı olan ürünler yerine yukarıdakiler gibi sağlığımızı güçlendirecek, hücrelerimizi besleyecek seçeneklere yönelmeliyiz. Tüm bu ürünler içeriğinde katkı maddesi, gluten, koruyucu içermedikleri için benim hep elimin altındalar. Ayrıca markete gittiğimde mutlaka birinden birini bulabiliyorum ve bu sağlıklı beslenmeyi çok kolaylaştırıyor. Her zaman kendi tariflerimi yapamıyorum, bazen canım mutfağa girmek istemiyor, kolaya kaçayım diyorum. Abartıya kaçmadan dengeli bir şekilde yiyebileceğim böyle atıştırmalıklar olmazsa canım çikolata, kurabiye gibi zararlı alternatiflere gidecek. O yüzden siz siz olun, bu ara öğünü alternatiflerinden bir kutu hazırlayın kendinize. Çünkü sağlıklı beslenmek, acil açlık anlarında ne yiyeceğinizi bilmek kadar kolay!