Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Contemporary Istanbul’da 2023’ün İlk Sergisi: “Seçici İletken”

9 Ocak 2023
Contemporary Istanbul’da 2023’ün İlk Sergisi: “Seçici İletken”

Contemporary Istanbul Vakfı’nın Türkiye’den yeni medya sanatının güncel örneklerine odaklandığı “Seçici İletken” sergisi 12 Ocak’ta Fişekhane’de ziyarete açılıyor.

Contemporary Istanbul Vakfı, 12 Ocak’ta Fişekhane’de ziyarete açılacak “Seçici İletken” sergisi için şöyle söylüyor: “Düşüncenin hızla yayıldığı bir zamanda yaşıyoruz. Görüntüler, sesler ve cümleler, ‘bir salgın’ gibi hızla yayılıyor, bize ulaşıyor, zihnimizi yeni sorularla dolduruyor veya onu büyük bir bilgi yığını ile istila ediyor. Bedenimiz ve zihnimiz, hayatta kalmak için yüzyıllardır yaptığı gibi, bütün bu değişime adapte olurken, ürettiğimiz teknolojiler ise gerçekliğimizi kopyalıyor ve onun sayısız versiyonlarını üretiyor. Neyin yok olacağını neyin ise geleceğe kalacağını belirleyen evrim, seçici ve iletken bir biçimde varlığını sürdürüyor.” Kavramsal çerçevesini bu fikirden alan “Seçici İletken”, 2022 senesi içerisinde farklı sanatçıların ürettiği eserleri seyirciyle buluşturuyor.

Contemporary Istanbul’da 2023’Ün İlk Sergisi: “Seçici İletken”

Abel Korinsky, Ali M. Demirel, Ahmet Rüstem Ekici, Ahmet Said Kaplan, Ceren Su Çelik, Candaş Şişman, Dilara Başköylü, Dist Collective, ha:ar, Hakan Sorar, Orhan Kavrakoğlu, Ozan Türkkan ve Selçuk Artut sergide eserleri yer alan sanatçılar; serginin küratörlüğünü Sinan Eren Erk, yaratıcı direktörlüğünü ise Arda Yalkın üstleniyor. 12 Ocak’ta açılacak sergi, son dönemlerin gözde sanat mekânlarından Fişekhane’de düzenleniyor.

Bedensel evrimin dijital devrimle nasıl kesiştiği ve varlığını sürdürebilmek için seçimler yapmak zorunda olan insanlığın teknolojiyle olan çok katmanlı ilişkisine odaklanan sergi, değişimi bir yandan da bugün kullandığımız teknolojiler üzerinden okuyor. Bilginin insan zihni ya da bir yazılım tarafından nasıl dönüştürüldüğü, algıyı ve anlatımı nasıl etkilediği, temeli kimi zaman rastlantısallıktan kimi zaman ise saf hayal gücünden alan sanatın akışkan doğası “Seçici İletken”in bir araya getirdiği kompozisyonlarla keşfediliyor.

Contemporary Istanbul’da 2023’Ün İlk Sergisi: “Seçici İletken”
Contemporary Istanbul’da 2023’Ün İlk Sergisi: “Seçici İletken”

Küratör Sinan Eren Erk, sürekli olarak gelişen dijital verilerin ve yapay zekânın insanlığa sağladığı olasılıklar ve deneysel alanların artmasının sanatın yeni ifade biçimlerini arayışında daha önce hiç olmadığı kadar büyük bir potansiyelin habercisi olduğunu söylüyor. “Seçici İletken” de bu yönüyle, bu potansiyele bugünün sanat dünyasından bir bakış gibi görünüyor.