Bir kibrit kutusu peynir reçeteli diyetler geride kaldı. Ulaşılabilir ve sürdürülebilir hedefleri önceleyenler için diyetisyen Beril Yılmaz’dan 5 sağlıklı kaçamak tarifi aldık.
Diyet yapmanın sadece az ve zevksiz yemeklerle alakalı olmadığının farkına vardığımız bir dönemdeyiz. Diyet yapmak aç kalmak değil; temiz içerikli, sağlıklı yiyeceklerle, ihtiyacımız olan ölçüde beslenmek ve bunun birçok yolu, yardımcısı var. Evet, hâlâ ‘diyetteyim’ dediğinizde size acıyan gözlerle bakan ve her sabah bir kibrit kutusu peynir kemirdiğinizi düşünen kişiler var. Ancak realitemiz bundan çok farklı.
Yeni nesil diyet programlarının asıl amacı sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzınız haline getirmek ve bu gaye mutsuz olduğunuz diyet listeleriyle sürdürülebilir ve ulaşılabilir değil. Kaçamak yapmayacak mısınız? Tabii ki yapacaksınız, ancak dozunda ve dengeli bir şekilde. Ama merak etmeyin, kaçamak olarak düşündüğünüz bazı yiyecekleri ufak dokunuşlarla daha sağlıklı hale getirmek ve temiz içerikli beslenme rutininize adapte etmek mümkün. Diyetisyen Beril Yılmaz’dan kaçamak yapmak istediğinizde kullanabileceğiniz 5 keyifli ve sağlıklı tarif aldık.
Best Ever Pancake
MALZEMELER
Pancake harcı için
– 2 adet yumurta
– 1 orta boy muz
– 15 gr Hindistan cevizi unu
– 25 g yulaf unu (Yulaf ezmesini blender’dan geçirerek de yulaf unu elde edebilirsiniz.)
– 30 gr protein tozu (Protein tozu kullanmıyorsanız kendi kalori harcamanıza göre yulaf unundan ek yapabilirsiniz.)
– 30-50 ml bitkisel süt (Yumurtalarınızın büyüklüğüne göre bitkisel sütü kontrollü ilave edebilirsiniz.)
Üzeri için
– Yaban mersini
– 1 küçük boy muz
– Şeker ilavesiz fıstık ezmesi
Yapılışı
Tüm malzemeleri blender’dan geçirin. Ortaya çıkan karışımı hindistan cevizi yağı eklediğiniz tavada önlü arkalı şekilde pişirin. Ardından yaban mersini, muz dilimleri ve fıstık ezmesi ile servis edin.
- Açlık Anlarında Kurtarıcınız Olacak Ürünler
- Tatil Sonrasında Nasıl Kilo Verirsiniz?
- Evlerimizdeki Gizli Zehirlere Dikkat!
- Yerel Üreticilerden Sağlığınıza Sağlık Katacak 10 Ürün
Protein Dondurma
MALZEMELER
– İç ağırlığı 85 gr olgun şekilde dondurulmuş muz
– 50 gr yoğurt (tercihe göre vegan veya normal yoğurt)
– 100 ml süt (tercihe göre vegan veya inek sütü)
– 10 gr elma suyu konsantresi/ bal
– 1 ölçek protein tozu
– 1 tatlı kaşığı ham kakao
Tarif
Tüm malzemeleri blenderdan geçirin. Ortaya çıkan karışımı en az 3-4 saat buzlukta bekletin. Üzerine isteğe bağlı olarak sağlıklı kurabiye parçaları ilave edebilirsiniz.
Mini Yulaf Pizza
MALZEMELER
Harç için
– 150 gr ince öğütülmüş yulaf ezmesi
– 1 yemek kaşığı domates salçası
– 100 ml sıcak su
– 15 gr chia tohumu
– 1/2 paket kabartma tozu
– 10 g zeytinyağı
– 2 adet yumurta
– 2 adet yeşil biber
– 1 adet kırmızı biber
-100 gr kaşar peyniri
Üzeri için
– Yumurta sarısı
– Çörekotu, susam
– Kabak çekirdeği içi
Tarif
Yulaf ezmesi, salça, sıcak su, chia tohumu, zeytinyağı ve kabartma tozunu karıştırın. Ardından başka bir kapta çırptığınız yumurtaları, minikçe doğranmış biber ve kaşar peynirini pizza harcına ekleyin. Harca minik pizza şekilleri verin. Üzerlerine 1 yumurta sarısını sürün ve çörek otu, susam, kabak çekirdeği serpin. Fırında 190 derecede 25-30 dakika pişirin.
Yulaf Magnolia
MALZEMELER
– 40 gr yulaf ezmesi (Yulaf ezmesini blender’dan geçirerek de yulaf unu elde edebilirsiniz.)
– 30 gr protein tozu (Protein tozu kullanmıyorsanız kendi kalori harcamanıza göre yulaf unundan ek yapabilirsiniz.)
– 1 adet yumurta sarısı
– 200 ml bitkisel süt
– 10 gr fıstık ezmesi
– 1 çay kaşığı vanilya özü/bal
– 100 gr sevdiğiniz bir kırmızı meyve (Vişne, yaban mersini, çilek…)
– 85 gr muz içi
Tarif
Yulaf unu, yumurta sarısı ve sütü küçük bir tencerede muhallebi kıvamına getirinceye kadar pişirin. Ocaktan almadan önce vanilyayı ekleyin. Ardından bir bardağa önce biraz muhallebi ardından seçtiğiniz kırmızı meyve ve muz dilimleri sonra sırasıyla tekrar muhallebi ekleyin. En üst kısmı fıstık ezmesiyle süsleyin.
Çıtır Tavuk
MALZEMELER
– 300 gr tavuk göğüs eti
– 75 gr şekersiz mısır gevreği
– 2 adet yumurta beyazı
– Kajun baharatı
Tarif
Tavuk göğüslerini doğrayın. Kajun baharatıyla baharatlandırıp biraz dinlendirin. Ardından önce yumurta akına sonra biraz ezip incelttiğiniz mısır gevreğine bulayıp fırında 190 derecede 20 dakika pişirin.