Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

2021 Cannes Film Festivali’nden 5 Film

7 Haziran 2021
2021 Cannes Film Festivali’nden 5 Film

Geçtiğimiz günlerde resmi film seçkisi açıklanan Cannes Film Festivali’nden 5 filmi okurlarımız için seçtik. Leox Carax’ın çarpıcı müzikalinden Farhadi’nin merakla beklenen son filmine, beyazperdenin büyülü ekranına kısa bir yolculuk…

Cannes Film Festivali bu sene, alışılmış tarihinden iki ay daha geç, 6-17 Temmuz tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak. Festivalin bu seneki film seçkisi pek çok sinema eleştirmenini ve yazarını heyecanlandırmış gibi görünüyor. 74. Cannes Film Festivali’nin açılış filmi Marion Cotillard ve Adam Driver’ın başrollerini paylaştığı “Annette” olurken Semih Kaplanoğlu imzalı “Bağlılık Hasan”, Cannes’in Belirli Bir Bakış seçkisinde izleyicilerle buluşacak.

Cannes’da gösterilecek filmler ise, geçtiğimiz yıl boyunca duyduğumuz sinema susuzluğumuzu giderecek gibi görünüyor.

Annette, Leos Carax

Leox Carax’ın yeni müzikal draması “Annette”, 6 Temmuz’da festivalin açılışıyla birlikte dünya genelindeki prömiyerini de yapacak. Uzun süredir merakla beklenen “Annette”, Fransız yönetmenin ilk İngilizce ve Fransızca müzikali. Bir çiftin iki yaşındaki kızlarının özel yeteneğini fark etmesiyle gelişen filmin hikâyesinde Marion Cotillard bir opera sanatçısını, Adam Driver ise bir stand-up komedyenini canlandırıyor. Klasik Broadway tarzından daha farklı bir üsluba sahip olan filmde, oyuncular aynı replik içerisinde hem konuşuyor hem de şarkı söylüyor. Filmin ilk fragmanı, Cannes’ın bu seneki film seçkisinin duyurduğu etkinlikte yayınlandı. Cannes Film Festivali Başkanı Pierre Lescure ise film için şöyle bir demeç verdi: “Her Leos Carax filmi başlı başına bir olaydır. Ve bu film, vaatlerini yerine getiriyor. “Annette” sinema, müzik ve kültür tutkunlarının yolunu gözlediği; bizim de geçtiğimiz yıl boyunca özlemini duyduğumuz bir armağan.”

2021 Cannes Film Festivali’nden 5 Film

Bağlılık Hasan, Semih Kaplanoğlu

“Bağlılık Hasan” Cannes’ın Belirli Bir Bakış seçkisi başlığı altında izleyicilerle buluşacak filmlerden biri. “Un Certain Regard” seçkisinde Semih Kaplanoğlu’nun filmiyle birlikte 18 film gösterilecek. “Bağlılık Hasan” yönetmenin Bağlılık üçlemesinin filmlerinden biri, serinin ilk filmi “Bağlılık Aslı” da 2019’da Oscar Ödüllerinde Uluslararası En İyi Film kategorisinde aday adayı olmuştu. Çekimleri Çanakkale’de gerçekleşen yeni film, hayatını babasından kalan meyve bahçeleri ve tarlalar sayesinde idame ettiren Hasan’ın tarlasının tam ortasına dikilmek istenen elektrik direğinden kurtulma çabasını ve dini ritüelini gerçekleştirmek için çıkacağı Mekke yolculuğunun yaklaşması üzerine kendi içine doğru çıktığı arayışı konu alıyor. Başrolünü Umut Karadağ’ın üstlendiği filmin Cannes’daki gösteriminden sonra vizyona girmesi bekleniyor. Bu üçlemenin son filmi ise “Bağlılık Fikret” olacak; Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur romanını beyazperdeye aktarmaya çalışan bir yönetmenin macerasını konu edecek olan filmin vizyon tarihi henüz belli değil.

2021 Cannes Film Festivali’nden 5 Film

The French Dispatch, Wes Anderson

“20. yüzyıldan kalma bir Fransız kentindeki Amerikan dergisinde bulunan gazetecilere aşk mektubu…”

Covid-19 sebebiyle bir süreliğine rafa kaldırılıp seyirciyle buluşması ertelenen filmlerden biri de Wes Anderson’ın uzun metrajlı “The French Dispatch” olmuştu. Komedi-drama türündeki film, kurgusal bir Fransız şehrindeki The French Dispatch isimli Amerikan dergisinin son sayısı için biriktirdiği üç hikâyeyi konu alıyor. Filmin kalabalık kadrosunda ise Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Lyna Khoudri, Jeffrey Wright, Mathieu Amalric, Stephen Park, Bill Murray ve Owen Wilson gibi pek çok oyuncuyu görmek mümkün. Film, Anderson’ın The New Yorker dergisine duyduğu sevgiden esinleniyor. Hatta filmdeki bazı karakterler ve olaylar da derginin gerçek hayattaki hikâyelerinden kurgulanmış. Anderson, filmin medya özgürlüğüyle ilgili olmadığı söylese de, gazetecilerle ilgili konuştuğumuz vakit gerçek hayatta neler olup bittiğini de konuşmuş oluyoruz, demeyi de atlamıyor.

2021 Cannes Film Festivali’nden 5 Film

Bergman Island, Mia Hansen-Løve

2021 Cannes Film Festivali’nin Ana Seçkisi bölümünde yarışacak 24 filminden yalnızca 4 filmin yönetmen koltuğuna kadın isimler oturmuş. Bu dört filmden birisi de Fransız yapımı “Bergman Island”. Pandemi nedeniyle ertelenen ve ilk gösterimi Cannes’da yapacak filmlerden “Bergman Island”da Amerikalı film yapımcısı bir çiftin senaryo yazmak üzere Bergmand Adası’nda inzivaya çekilmesi konu ediliyor. Yaz boyunca burada kalan çift için bir süre sonra hayal ve gerçeklik kavramları birbirinin yerini almaya başlıyor, yanı sıra ilişkileri de bir dizi engelle karşılaşıyor. Filmin başrol oyuncuları ise Vicky Krieps, Tim Roth, Mia Wasikowska ve Anders Danielsen Lie.

2021 Cannes Film Festivali’nden 5 Film

A Hero, Asghar Farhadi

Ashgar Farhadi’nin son filmi “A Hero” da Ana Seçki bölümünde yer alacak filmler arasında. Merakla beklenen filmin başrol oyuncuları Amir Jadidi ve Mohsen Tanabandeh. Filmden ilk kare geçtiğimiz günlerde gelse de fragmanı henüz yayınlanmadı. İki Oscar ödüllü Farhadi’nin dört yıl sonra İran’a dönerek çektiği “A Hero”, festivalin merakla beklenen filmleri arasında.

2021 Cannes Film Festivali’nden 5 Film