Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

15. Contemporary İstanbul’un Ardından

6 Haziran 2021
15. Contemporary İstanbul’un Ardından

Kapılarını 15. defa sanatseverlere açan Contemporary İstanbul’un ardından merceğimize takılan bazı eserleri okurlarımız için derledik.

Lütfi Kırdar Rumeli Salonu’na sabah erken bir vakitte varmış olmama rağmen ziyaretçiler yavaş yavaş gelmeye başlamıştı bile. Kalabalık arasında emekli bir basın mensubu dikkatimi çekiyor, sabahın erken saatlerinde Kadıköy’den vapurla gelmiş fuarı ziyaret etmeye. Her sene olduğu gibi, bu sene de fuarı kaçırmadığını söylüyor. Onu, bu yaşında ve salgına rağmen karşı yakadan Harbiye’ye getiren şevkin sanat aşkı olduğunu da söylemeden edemiyor. Aynı şevk, pandeminin getirdiği tüm kısıtlara rağmen 15. Contemporary İstanbul’un bir şekilde düzenlenmesini de mümkün kılıyor. Fuara katılan onlarca galeri ve sanatçı, sanatın zamanın yıkıcı etkisine karşı nasıl direndiğini bir kez daha gösteriyor. İstanbul çağdaş sanatının baharı olan Contemporary İstanbul’dan merceğimize takılan bazı eserleri bir araya getirdik.  

Crash

“Crash”, koleksiyoner Feride İkiz’in NFT eserlerinin yer aldığı sergisi. “Crash” ile birlikte Türkiye’de ilk kez bir NFT sergisi fiziksel olarak gerçekleştirilmiş oluyor. Sanatseverlerle Contemporary Istanbul House of Brothers Lounge’da buluşan “Crash” şüphesiz fuarın en ilgi çeken sergilerinden biri oldu. Sergi, Yeni Piksel Medya Programı’ndan Hande Şekerciler ve Arda Yalkın’ın proje ve kürasyonunda yürütülüyor. Serginin en dikkat çekici eserlerinden biri ise AES+F’in Allegoria Sacra, Reincarnation (2021) adlı NFT çalışması.

Server Demirtaş – Bozlu Art Project

Server Demirtaş’ın her daim büyük ilgi gören insan ve makine arasındaki ilişkiyi irdeleyen kinetik heykelleri Contemporary İstanbul’un da mutlaka görülmesi gereken eserlerinden biri. Bozlu Art Project’te sergilenen “Çığlık 2” ve “Angel Boy” kinetik heykelleri, son derece gerçekçi hatları ve âdeta ağır çekimde ilerliyormuş gibi hareketleriyle izleyenler üzerinde çarpıcı bir etki bırakıyor.

Kadir Akyol – Galeri Diani

Rengârenk ve canlı bir sanat akımı olan “Pop Art”ın bize özgü hali “Anadolu Pop Art” çizgisinde eserler veren Kadir Akyol’un Contemporary Art’taki eserleri de mutlaka görülmesi gereken ilginç çalışmalar arasında. Akyol’un Yunan tanrıları serisi, ironi unsurlarının dinamik bir şekilde harmanlandığı tablolardan oluşuyor. “Kale, zihninizde olabilir” diyen “Hypnos” başlıklı tablo, serinin ilgi çeken parçalarından biri.

15. Contemporary İstanbul’un Ardından
Galeri Diani Instagram hesabından

Mert Özgen – Galeri/Miz

Genç sanatçı Özgen bir röportajında “Resimlerde kullandığım yaralar, bedenin görünür olan yüzeyinden içeriye sızabilme umuduydu,” diyor. Özgen’in yüzü çocuk çizimleriyle dolu kadın portresindeki çatlaklardan içeriye sızarak küçük bir kız çocuğunun boyalara bulanmış ellerini tutuyoruz.

15. Contemporary İstanbul’un Ardından
Mert Özgen, Galeri/Miz

Leyla Emadi – Vision Art Platform

Leyla Emadi’nin yazı formuna döktüğü eserlerini ve sanat üretimini, şubat ayında kendisiyle yaptığımız röportajda yakından görme fırsatı bulmuştuk. Sanat, Emadi için kendini iyileştirme yolu; son sergisi “Gel-Git” ile de sergiyi görenlerin içlerine dönebilmelerini temenni ediyordu sanatçı. Contemporary Istanbul Vision Art Platform’da sergilenen eserlerinin de aynı etkiye sahip olduğunu söylememiz mümkün. Emadi’nin fuarda sergilenen yeni eserleri, içinden geçtiğimiz dönem için direnç veren sanat eserlerinden biri olmuş. “I AM GOING TO START AGAIN” başlıklı eseriyle sanatçı yeniden başlamayı hatırlatıyor.

Biz de 15. Contemporary İstanbul ile birlikte, hem insanın hem de sanatın her durumda yeniden başlayan olduğunu bir kez daha anımsıyor ve Nietzsche’nin meşhur “Da Capo!” sözü ile bitiriyoruz: Hadi, yeni baştan!