Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

1,35 Milyon Euroluk Saat

18 Nisan 2021
1,35 Milyon Euroluk Saat

Jaeger-LeCoultre, Reverso’nun 90. yılı için ürettiği ilk 4 kadranlı, tam 11 komplikasyonlu, 12 patentli saatle ortalığı yıktı geçti.

Şanghay’daki fiziksel ayağı da bugün sonlanacak olan Watches and Wonders Fuarı, hepimiz için farklı bir deneyimdi. Saat markaları dijital bir fuar yapmaya alışmaya çalışırken (fuar geçen sene de dijital yapılmıştı, ancak bu seneki kadar kapsamlı değildi) biz saat editörleri de gerçekten yoğun geçen, neredeyse yemek yemeye fırsat bırakmayan bir programda, tanıtılan saatleri anlamaya çalıştık; akşamları da yazdığımız yazılarla konuya ilişkin bir gazete görevi görmek istedik.

1,35 Milyon Euroluk Saat
1

İşin yoğunluğu bir yana, tanıtılan saatler yine bizi bir oyuncak dükkânına götürülmüş çocuklar gibi heyecanlandırdı. Bu saatlerden özellikle birisi ise, fuarla ilgili kapanış yazımız olmayı hak edecek türdendi: Jaeger-LeCoultre Reverso Hybris Mechanica Calibre 185. Namıdiğer saatçiliğin ilk 4 kadranlı (ve tam 11 komplikasyonu olan) saati.

Adını döndürülebilmesinden alan Reverso, 1931’de Hindistan’da polo oynayan İngiliz askerlerin saatlerinin zarar görmesini engellemek için geliştirilmişti. Saat, oyun esnasında kadranı döndürülerek koruma altına alınıyordu. Bu ikinci kadran, zamanla işlemelerin, kişiselleştirmenin bir alanı haline geldi ve hediye edilebilecek en muazzam saatler arasına girdi.

1,35 Milyon Euroluk Saat
1

Bu yıl, bu eşsiz modelin 90. yılını kutluyoruz. “Üreticilerin üreticisi” Jaeger-LeCoultre da bu yıldönümü için, tarihine ve üretimevinde tam 180 yeteneği bir arada bulunduracak denli mahir olmasından beklenecek şekilde, Hybris Mechanica’yı bir adım ileriye taşııyor. İlk kez 2003’te gördüğümüz Hybris Mechanica’nın 2006’da 75 adet üretilen platin üç kadranlı versiyonu Reverso Hybris Mechanica à Triptyque duyurulmuştu. Doksanıncı yıldönümünde de önce tarihini ve önemli örneklerini barındıran bir kitapla başlayan Reverso kutlamaları, ilk 4 kadranlı saatle devam ediyor.

İLK YÜZ

1,35 Milyon Euroluk Saat
1

Saatin ana kadranında saatçiliğin en yüksek komplikasyonu olan daimi takvim ve uçan tourbillon yer alıyor. Haftanın günü, ay, olduğu kadranda görülürken günün tarihi iki ayrı disk halinde gösteriliyor. Bu tarih göstergeleri, gece aniden değişiyor. Saatin üst kısmındaki iki ufak pencereden ise artık yılı (1’den 4’e kadar), sağdakinde ise rengi değişmesinden anladığımız gün-gece göstergesini görüyoruz. Üçüncü kadranda ayrıca bir sonraki artık yılın tam tarihi gösteriliyor.

İKİNCİ YÜZ

1,35 Milyon Euroluk Saat
1

Ana kadranı çevirdiğimizde gördüğümüz dakika tekrarlayıcı, saat 12 yönünde dijital bir saat ekranı taşıyor, kırmızı bir işaretleyici de dakika ölçeğini işaretliyor. Altı yönünde çekiç sistemini gördüğümüz tekrarlayıcının sesi ise “Sound Maker” bir markaya uygun biçimde yüksek sesli ve net; bunu sağlayan ise markanın icadı olan çanı kasaya değil, kristale bağlayan düzenek. Saatler düşük tonda, dakikalar yüksek tonda çalıyor. Üstelik Calibre 185, normal bir dakika tekrarlayıcının ötesine geçerek, zil çalınacak 15 dakika yoksa saatler ve dakikalar arasındaki boşluğu tamamen ortadan kaldırıyor. Örneğin 13.08’de düşük tonda çalınan 13 saatten sonra 8 adet yüksek tonda alarm çalıyor.

3 VE 4. YÜZLER

1,35 Milyon Euroluk Saat
1

Üçüncü kadranda Kuzey Yarımküre’deki Ay’ın evrelerini görüyoruz. Bu komplikasyonlardan birinin bile bir saati yüksek sıralara taşıyacağını yeniden belirtelim; Jaeger-LeCoultre ise her zamanki gibi üst düzey özellikleri olabildiğince mütevazı bir sunumla, parlatmadan, şölene dönüştürmeden sunuyor: Örneğin bu saatte gördüğümüz Ay fazını birçok saatte görüyor olsak da, normalde çoğu saat 122 senede bir Ay fazının ayarlanmasını gerektirirken bu saatte 1.111 sene hiçbir ayarlama yapmak gerekmeyecek. Bir başka marka sadece bu özellik için bile yıllar boyunca tanıtım yapardı.

1,35 Milyon Euroluk Saat
1

Üçüncü kadranda solda Ay’ın Dünya ve Güneş etrafındaki yörünge hareketlerini gösteren (böylece Güneş ve Ay tutulmalarını izlediğimiz) “Draconic Cycle”ı görürken sağda “Anomalistic Cycle” ile Ay’ın Dünya etrafındaki hareketinin neden olduğu Ay ile Dünya arasındaki mesafeyi görüyoruz. Üçüncü yüzde Kuzey Yarımküre’den görülen mine mikro Dünya boyamasını, dördüncü yüzde de Güney Yarımküre’den görülen Ay evresinde uygulanan saatçilik sanatlarını da dikkatlerinize sunalım. Markanın alametifarikası mavi vidalar ve mavi ibreler ise yine kadranda ve 2. kadranda görülüyor.

1,35 Milyon Euroluk Saat
1

Yine ilk ve ikinci kadranda Clou de Paris deseni guilloché işlemesi, gün, ay ve tarih çarklarında iskeletleştirme, Ay ve Dünya figürlerinde oyma-boyama gibi saatçilik sanatlarını görüyoruz.

1,35 Milyon Euroluk Saat
1

51,2 mm kasa genişliğine sahip, 15,15 mm incelikteki (inanılmaz!) saat 6 yılda geliştirilmiş ve yalnızca 10 adet üretilmiş. Fiyatı ise 1,35 milyon euro.

Marka, böyle bir astronomi saatinin kurulumunun da epeyce zor olacağından hareketle saatin kutusunu takvimi ve astronomik göstergeleri kuracak iki ayarlı bir yerleşik mekanizma ile donatmış. Kutunun içine yerleştirilen saat, kutudaki kurma kolu ile saatin son takılmasından bu yana geçen gün sayısını ayarlıyor, ardından da kurma kolu ikinci seviyeye çekilerek takvimin ve astronomik özelliklerin ayarlanması sağlanıyor.

Jaeger-LeCoultre Hybric Mechanica Calibre 185, saatçiliği hiç bilmeyen birine “neler yapılabildiğini” göstermek için seçilecek saat olmalı kesinlikle. Akla ise şu soru geliyor ister istemez: Peki marka Reverso’nun 100. yılında nasıl bir saat yapacak?