Yenilikleri en fazla merakla beklenen Rolex, bu yıl safir kristal kasa arkaları, yeni renk ve desenlerle süslü eğlenceli kadranlarla hayranlarını bir kez daha büyüledi.
İsviçre’nin Cenevre şehrindeki Palexpo fuar alanında düzenlenen ve dünyanın en büyük saat fuarı haline gelen Watches and Wonders 2023 bugün başladı ve 2 Nisan’a kadar sürecek. Geçen yıl 38 markanın katıldığı fuar bu yıl 48 katılımcı marka ile kendini aştı diyebiliriz.
Cosmograph Daytona 60. Yılını Kutluyor
Rolex’in fuardaki yıldızı kuşkusuz 60. yılını kutlayan Cosmograph Daytona koleksiyonu oldu. Fuarın ilk gününde duyurulan Rolex’in amiral gemisi ve en gözde modeli Daytona 1963’te doğdu. Başlarda ünlü Valjoux (1963-1988 arası elle kurmalı kalibre 72) ve El Primero (1988-2000 arası otomatik) kronograf mekanizmalarını kullandıysa da 2000’den itibaren ilk kez Rolex üretimi otomatik kurmalı kronograf mekanizması olan kalibre 4130 ve küçük değişimlerle türevleri kullanılmaya başlandı. Aradan geçen bunca yıldan sonra mekanizma Rolex kalibre 4143 ile ilk kez güncellenmiş oldu. Kasada ve bezelde Rolex’in “grafik düzenleme” dediği ufak tefek kozmetik değişimler var ama asıl büyük olay 126500 referans numaralı Daytona’nın 72 saatlik güç rezervine sahip kalibre 4131 isimli yeni bir mekanizmaya kavuşması. Asıl şaşırtıcı gelişme ve Rolex için bir ilk sayılan platin kasalı Daytona ile gelen safir kasa arkası (Doğal olarak saatseverler arasında “Kral çıplak” esprileri yapıldı).
Cosmograph Daytona koleksiyonu, çelik, sarı altın, beyaz altın ve platin seçenekleri ve bunların türevleriyle birlikte kasa ve kadran seçenekleri nedeniyle 28 farklı modelden oluşuyor.
Perpetual 1908
Fuarda bir ilk daha yaşandı ve Rolex’in kurucusu Hans Wilsdorf’un 1908 yılında Rolex adını kullanmaya başlamasına saygı duruşunda bulunan yeni bir model ailesi tanıtıldı. Rolex Perpetual 1908 isimli bu yeni saat 1931’de piyasaya çıkan Oyster Perpetual saatlerin estetik özelliklerini, mekanizma tarafında ise markanın yenilikçi saat teknolojisini miras alıyor. Perpetual 1908 modeli zarif görünümüyle birlikte üzerinde çok düşünüldüğü belli olan hem klasik hem de çağdaş bir tasarıma sahip.
Bu sade tasarım kodları saat meraklılarına hiç yabancı gelmeyecektir çünkü hem yüzyıllardır ayakta duran hem de piyasaya yeni çıkan ve sağlam temellere sahip markaların genel tasarım estetiğini taşıyor. “Saf saat tasarımına sahip” diyebileceğimiz bu modelin kadranında 3, 9, 12 rakamları ve saat 6 konumunda küçük saniye alt kadranı bulunuyor. Safir kristal kasa kapağının altında 5 yeni patent alması öngörülen yeni kalibre 7140 mekanizmasının incelikle dekore edilmiş ayrıntıları görülüyor. Yeni mekanizma 66 saatlik güç rezervine sahip ve günde -2/+2 saniye sapma payı ile son derece dakik.
Yeni Rolex Explorer Daha Büyük
Saat sektöründe son 20 yıldaki genel eğilimi kasa çaplarının giderek büyümesi olmuştu. Rolex ise 2021’de Explorer veya tam adıyla Oyster Perpetual Explorer modeliyle bu anlayışa meydan okumuş ve 36 mm’lik çapı ile Sir Edmund Hillary ve kılavuzu Tenzing Norgay’in 29 Mayıs 1953’te gerçekleştirdiği ilk Everest Dağı tırmanışı sonrası aynı sene tanıtımı yapılan özgün modelin boyutlarına geri dönmüştü. Bu sene ise Explorer 40 Ref. 224270 ile Explorer meraklılarına 40 mm ile yeni bir seçenek daha sunuyor. Rolex böylece 36 mm’yi küçük bulanlar için üretimi durdurulan 39 mm’lik modele göre daha orantılı bir alternatif sunuyor (bir milimetre deyip geçmeyin Rolex meraklıları için çok önemli estetik bir fark).
Saatin temel özelliklerine gelince: Explorer okunaklı temiz siyah lake kadranlı ve saat 3, 6 ve 9’da beyaz altın rakamları olan tarihsiz spor bir model. İbrelerle indeksler beyaz altın ve saat karanlıkta mavi ışık veren Chromalight özellikli. Rolex Explorer 40 Ref. 224270, kalibre 3230 mekanizmasıyla çalışıyor ve günde ±2 saniye doğruluk garantisiyle geliyor. Bir klasik olarak kasa ve bilezik Oystersteel çelikten (904L) üretilmiş ve saat 100m (10ATM) su geçirmezlik derecesine sahip.
Yacht-Master 42 Çok Daha Hafif
Yacht-Master 42, Rolex’in piyasaya çıkardığı ikinci RLX titanyum saati ve hafifliğin önemli olduğu yelken sporunun zorluklarına ve heyecanına uygun olarak tasarlanmış. Rolex, daha önce Oyster Perpetual Deepsea Challenge modelinde ilk kez titanyum kullanmıştı. Paslanmaz RLX titanyumdan üretilen ve bu nedenle ağırlığı çelikten yapılmış benzer bir saate göre yaklaşık üçte bir oranında düşen yeni Oyster Perpetual Yacht-Master 42 hafif ve sağlam yapısıyla dikkat çekici. İşlenmesi zor bir metal olan RLX titanyum özel üretim yöntemlerinin uygulanmasını zorunlu kılmış. Parlak, ışıltılı ve teknik saten yüzeylerin uyumu, markanın cila becerilerindeki üstünlüğünü gösteriyor. Mat ve parlak yüzeylerin birleşimi zarif bir ışık oyunu yaratmış. Özellikle kurma kolu korumasının parlak yüzeyi ve boynuzların üst kısımlarının ışıltısı kasa ve bilezikte görülen grenli saten yüzeyin matlığıyla kontrast oluşturuyor. Yeni Yacht-Master 42’nin 5 mm’ye kadar boyu yeniden ayarlanabilen bileziği de seramik eklentili RLX titanyumdan üretilmiş.
Sky-Dweller: Seyyahın Yol Arkadaşı
Rolex, seyahat etmeyi sevenler için üretilen Sky-Dweller ailesinde birkaç küçük güncelleme yaptı. Sky-Dweller, tarihi ve ayı (30 ile 31 günlük ayları ayırt edebilen) yıllık bir takvimde görüntüleyebilen kalibre 9002 mekanizması (önceki 9001’di) sayesinde saat, dakika ve saniye ile birlikte 24 saat formatında ikinci bir zaman dilimini de içeriyor. Beyaz altın da Sky-Dweller serisine geri dönen özelliklerden biri. Parlak siyah bir kadranla eşleşen beyaz altın kasa ve bezel ilk kez Oysterflex bilezikle birlikte sunuluyor. Sky-Dweller ailesinde, kasa, bilezik ve kadran seçenekleriyle farklılık gösteren 21 farklı model var. Fuarda nane yeşili kadrana sahip Sky-Dweller modeli, koleksiyon içinde en büyük ilgiyi gördü.
Rolex tasarımı patentli Saros yıllık takvimi de ilgi gören özellikler arasında. Saros, Sky-Dweller için özel olarak tasarlanmış bir takvim, en temel özelliği ise kadranda saatleri gösteren indekslerin ucunda bulunan 12 pencereden birindeki koyu kırmızı dörtgenin içinde bulunulan ayı göstermesi. Yıllık takvim yıl boyunca doğru tarihi gösteriyor. Şubat ayının değişken olması nedeniyle sadece 1 Mart’ta yılda bir kez ayarlanması gerekiyor. Tarih göstergesi ise yerel saate bağlı çalışıyor ve yerel saat dilimine göre otomatik olarak değişiyor.
GMT-Master II
2023 modeli GMT-Master II, siyah ve gri seramikten yapılmış yekpare Cerachrom bezel ile sunuluyor. Rolex bazı modellerde bu yılı sarı altının yılı ilan etmiş durumda. GMT-Master II için ayrıca Rolesor (altın ve çelik olmak üzere iki tonlu) seçeneği de gösterişli bir alternatif. Cerachrom bezel ve Jubilee tarzı bilezik kontrast oluşturuyor ve uyum içinde görünüyor. Her iki model de 70 saatlik bir güç rezervi ne sahip Rolex üretimi otomatik kalibre 3265 mekanizmasını barındırıyor
Oyster Perpetual
Rolex, 2020’de ilk örneklerini verdiği renkli ve neşeli kadranlara bu yıl yenilerini ekledi. Oyster Perpetual 31, 36 ve 41 mm çapındaki kasalardan oluşan koleksiyondaki saatlerin turkuaz zeminli lake kadranlarında kırmızı, pembe, yeşil ve sarı renkli baloncuklara yer vermiş.
Day-Date 36
Rolex Day-Date, 1956’dan beri üretimi devam eden bir model ve bilindiği gibi kendisi haftanın gününü ve tarihi gösteren ilk saat olma özelliğini taşıyor. Rolex, 36 mm çapında beyaz altın veya Everose altın kasalara sahip saatlerin asıl farkı renkli desenlerde süslü kadranlarda görülüyor. Akdeniz kıyılarının atmosferini çağrıştıran ışıltılı tonlarda üretilmiş ve değerli taşlarla süslenmiş kadranlara sahip saatlere bir de puzzle desenli başka bir Day-Date 36 serisi eklendi. Puzzle desenli bu saatlerin kadranında saat 12 konumunda bulunan yay şeklindeki açıklıkta, haftanın günü yerine İngilizce “mutlu”, “sonsuzluk”, “şükran”, “barış”, “inanç”, “sevgi” ve “umut” gibi bir anahtar sözcük bulunuyor. Saat 3 konumundaki pencere, tarih yerine her güne özel 31 emojiden birini gösteriyor.
Milgauss Tarih Oldu!
Rolex, fuarda kültür, estetik ve mühendislik açısından saatçilik tarihinde önemli bir yeri olan ve yine sayıları fazla olmasa da entelektüel saat meraklılarının gözdesi olan Milgauss 116400GV modelinin artık üretilmeyeceğini duyurdu. Bu model 2007’de piyasaya sürülmüştü, yeşil safir kristal camı ve şimşek şeklindeki ikonik saniye ibresiyle tanınıyordu. Milgauss modelinin ilk versiyonu ise 1950’lerde bilim insanları için tasarlanmıştı ve 1000 gauss’a kadar manyetik alandan etkilenmiyordu. Ancak manyetik alan konusunda çok daha üstün örnekler piyasaya çıkınca geriye sadece estetik üstünlüğü kalmıştı yine de saatseverler arasında üzüntüye neden oldu ve Milgauss bir devrin sonu olarak hatırlanacak.