Denizleri ve okyanusları korumak, çevre sorunlarına çare aramak için yıllardan beri çevreci kuruluşlarla işbirlikleri yapan Oris, geçtiğimiz hafta bir sahil temizliği etkinliği için Sarıyer’de TURMEPA ile bir araya geldi.
Konu yüksek saatçilik dünyasında sürdürülebilirlik olunca akla ilk gelen markalardan biri oluyor Oris. Geçtiğimiz yıllardan beri çevreci adımlar atan ve sürdürülebilirliğe dikkat çeken marka, okyanus koruma misyonuyla hareket eden kuruluşlarla, birkaç yıl önce farkındalık yaratmak için çalışmalara başlamış ve tüm bu çalışmaları “Change for the Better” başlığı altında toplamıştı. Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilirlik hedefleri için çalışacağını, fabrika, enerji tüketimi ve tedarik zincirinde gelişimine devam edeceğini söyleyen marka, 2022 baharında ilk sürdürülebilirlik raporunu açıkladı.
İlk Oris Sürdürülebilirlik Raporu, Oris’in iklim açısından nötr bir şirket haline geldiğini ve karbon ayak izini önemli ölçüde azaltmaya başladığını görmüş olan “Change for the Better” mottosunu güçlendirmeyi hedefleyen üç yıllık bir projenin raporu aslında. Rapor aynı zamanda markanın önümüzdeki 3 yıl boyunca her yıl karbon emisyonlarını nasıl yüzde 10 azaltmayı hedeflediğini açıklıyor.
Karbon emisyonunu azaltmak isteyen markanın yolları 2019’da ClimatePartner ile kesişmiş, karbon emisyonunu azaltmak için ilk adımlar atılmıştı. Bu adımları 2021’de “Change for the Better” mottosu takip etti ve Oris’e 2.500 tondan daha fazla karbondioksidi dengelediğini doğrulayan bir sertifika verildi. Oris’in Sürdürülebilirlik Elçisi Sven Mostögl, Sürdürülebilirlik 2022 Raporu’nda, dünya genelindeki tüm Oris distribütörlerinin ve müşterilerinin aynı hassasiyetle yaklaştığını söylüyor. Geçtiğimiz hafta sonu Oris ve TURMEPA işbirliğinde gerçekleşen kıyı temizliği etkinliği de bunun bir göstergesi. İki sene önce yine TURMEPA işbirliğinde Kınalıada’da bir kıyı temizleme etkinliği düzenleyen Oris, daha temiz denizler için bu sene bir kere daha kıyı temizleme etkinliğine imza attı.
Raporun en ilgi çeken yanlarından biri de markanın sürdürülebilirlik hassasiyetiyle ürettiği saatler. Kadranı geri dönüştürülmüş plastik atıklardan üretilen Oris Aquis Date Upcycle son zamanların en ilgi çeken saatlerinden biri olmuştu, geri dönüştürülmüş PET atıklardan üretilen kadranı bir o kadar renkliydi de. Geri dönüştürülmüş materyallerden saatler üretmek, Oris’in çevreye olan karbondioksit emisyonu gibi zararları en aza indirgemek için uygulamaya geçirdiği adımlardan biri. Bu seride üretilen saatlerden her birinin kadranı kendine özgü desenlerde tasarlanmış. Paketlemeden saatlere kadar çeşitli adımlarda geri dönüştürülmüş materyal kullanımıyla Oris, önümüzdeki 3 yılda karbon ayak izini her sene yüzde 10 daha azaltmayı planlıyor.